This article is also available in English here. Переклад статті здійснений завдяки Юлії Серединській.

Цього літа збір доказів у Міжнародному кримінальному суді (МКС) зробив значний крок вперед завдяки запровадженню OTPLink. Нова онлайн-платформа надає свідкам міжнародних злочинів, зокрема – зґвалтувань, тортур, вбивств та обернення в рабство – більш доступну можливість безпосередньо передавати інформацію прокурорам у режимі реального часу. OTPLink доповнює більш масштабну ініціативу МКС з діджиталізації – проект “Гармонія”, який використовує можливості хмарних обчислень і штучний інтелект для аналізу великих обсягів складної інформації та доказів. Разом ці ініціативи обіцяють більш доступне подання інформації, спрощену та безпечну обробку, зберігання та збереження інформації, а також більш ефективний аналіз складної інформації. Зрештою, ці інструменти мають допомогти в реалізації проекту міжнародного кримінального правосуддя, надаючи потерпілим і свідкам більшу свободу дій і прискорюючи функцію Суду з пошуку істини.

Попри всю свою багатообіцяючу перспективу, нові системи також мають недоліки та потенційні підводні камені. Неграмотність, мовні бар’єри та відсутність цифрового зв’язку обмежують коло осіб, які можуть отримати доступ до OTPLink, що може бути пом’якшено за допомогою спеціального програмного забезпечення для інформаційно-просвітницької роботи та перекладу МКС. Інструменти машинного навчання проєкту “Гармонія” допомагатимуть у виявленні моделей насильства та окремих осіб, тому зменшення проблем алгоритмічної упередженості має вирішальне значення для успіху програми. Нарешті, існує реальний ризик того, що окремі особи або організації подаватимуть неправдиву або оманливу інформацію до бази даних як докази, а це означає, що будь-які моделі машинного навчання повинні піддаватися суворому цифровому і ручному контролю, а моделі повинні бути натренованими проти таких оманливих вхідних даних.

OTPLink

24 травня Офіс Прокурора МКС (ОП МКС) запустив OTPLink – нову онлайн-платформу, яка дозволяє потерпілим, свідкам, громадським організація та державним органам безпосередньо подавати інформацію або докази, пов’язані з міжнародними злочинами, до ОП МКС. Новий інтерфейс являє собою централізовану систему з “єдиною точкою доступу”, яка замінює і консолідує різні старі системи збору інформації, включаючи OTP Pathway.

OTPLink був створений в першу чергу для отримання повідомлень за Статтею 15, хоча він також приймає і обробляє повідомлення, пов’язані із ситуаціями, що розслідуються. Повідомлення за Статтею 15 – це інформація, яку фізичні особи або організації надсилають до ОП МКС до або після відкриття попередньої експертизи. Можливо, платформа має більше значення для ситуацій, що перебувають на стадії попереднього розгляду, тобто на етапі, коли ОП МКС визначає, чи є необхідність у проведенні повного розслідування, або для розслідувань, коли слідчі ОП МКС не можуть відвідати країну, як, наприклад, у сучасному Афганістані, де питання безпеки та співробітництва перешкоджають доступу до інформації та доказів. У таких випадках успіх експертизи або розслідування, проведеного ОП МКС, може залежати від інформації та доказів, наданих третіми сторонами, і OTPLink може стати життєво важливим джерелом – і, можливо, єдиним інструментом обміну інформацією та доказами, що зв’язує ОП МКС зі свідками, потерпілими та іншими зацікавленими сторонами. У минулому ОП МКС створював окремі тимчасові онлайн-форми для отримання інформації за Статтею 15, але OTPLink об’єднує цей розрізнений процес в єдину систему, використовуючи “цифровий ланцюжок зберігання, який збирає та зберігає інформацію” і створює “надійний та захищений від підробки запис процесу збору та обробки інформації”.

OTPLink проста і зручна у використанні. Платформа дозволяє користувачам подавати свою інформацію або докази анонімно або зі своїм ім’ям та контактною інформацією. При подачі заявки користувачі можуть надати детальну інформацію про інцидент, включаючи його назву і дату, коли він стався. Платформа також надає інтерактивну онлайн-мапу, що дозволяє користувачам точно визначити місце інциденту. Нарешті, OTPLink дозволяє користувачам завантажувати до 1000 файлів, для кожного з яких відведено майже 4 ГБ. Єдиною мовою онлайн-інтерфейсу є англійська.

Проєкт “Гармонія”

Хоча OTPLink сам по собі є інновацією, він є лише частиною більш масштабних зусиль Прокурора МКС Каріма Хана, спрямованих на модернізацію методів збору та обробки потенційних доказів у Суді. У лютому Хан оголосив про проєкт “Гармонія” – амбітну платформу управління доказами, яка використовує штучний інтелект і можливості хмарних технологій. Проєкт “Гармонія” пропонує такі функції, як швидка ідентифікація шаблонів, автоматичний переклад, ідентифікація облич, збагачення зображень, переклад медіафайлів, цільовий пошук вихідних матеріалів, автоматична транскрипція, а також аналіз відео та зображень. Хоча жодне з цих нововведень не є новим саме по собі, у поєднанні вони можуть виявитися неоціненними для ефективності збору, зберігання, збереження, аналізу та перевірки доказів. Наприклад, інструменти ідентифікації осіб можуть допомогти слідчим у розробці версій, дозволяючи їм швидше порівнювати кілька зображень, на яких може бути зображена одна й та сама особа.

Хоча науковці та практики вже кілька років закликають до створення впорядкованого сховища даних для інформації та доказів, бюджетні проблеми гальмують прогрес. І проєкт “Гармонія”, і OTPLink значною мірою фінансувалися за рахунок гранту Європейського Союзу на створення “сучасної, ефективної системи управління доказами” та “розробку інструментів штучного інтелекту і машинного навчання для аналізу та обробки даних”. Microsoft, Accenture та їхнє спільне підприємство Avanade підтримали ОП МКС у розробці інструментів, що входять до складу Project Harmony, в тому числі OTPLink.

Питання для моніторингу

Потреба в доступності та охопленні 

Незважаючи на покращення доступності OTPLink, деякі з найважливіших зацікавлених сторін, зокрема жертви та свідки, можуть зіткнутися з труднощами в доступі до платформи через неграмотність, мовні бар’єри або відсутність доступу до Інтернету. Вони також можуть не довіряти самій платформі, маючи сумніви в безпеці та захищеності їхніх даних або в кінцевому адекватному оцінюванні їхньої інформації. Інформаційний відділ МКС та OTP повинні приділяти першочергову увагу інформуванню зацікавлених сторін про платформу OTPLink у своїй діяльності та розглянути можливість проведення нових інформаційних кампаній у соціальних мережах, на телебаченні, радіо та в журналах місцевими мовами, орієнтованих на громади, що зазнали найбільшого впливу.

На жаль, інформаційно-просвітницькі зусилля МКС є неоднозначними щодо попереднього розгляду та розслідувань. Наприклад, у таких юрисдикціях, як Кот-д’Івуар, Малі, Судан та Уганда, інформаційний відділ МКС проводив позитивні заходи, включаючи проведення інформаційних сесій про мандат та юрисдикцію Суду, а також інформував постраждалі громади та потерпілих про хід конкретних справ, що перебувають на розгляді МКС, за допомогою радіо- та телепрограм місцевими мовами. Однак в інших юрисдикціях, таких як Бангладеш/М’янма, Бурунді, Центральноафриканська Республіка, Демократична Республіка Конго, Грузія, Кенія, Лівія, Палестина та Філіппіни, діяльність інформаційного відділу обмежувалася проведенням онлайн-заходів, роботою з науковими колами, журналістами, громадянським суспільством та юристами, а також підготовкою інформаційних листів та відеоматеріалів.

В інших юрисдикціях, таких як Афганістан, Україна та Венесуела, не було проведено значущих інформаційно-просвітницьких заходів. Наприклад, в Афганістані ОП МКС створив онлайн-форму на мовах дарі та пушту для подання інформації на пізній стадії попередньої експертизи. Однак про цю форму знали лише деякі особи, за винятком зацікавлених юристів та громадських організацій. Хоча форма була доступна на веб-сайті МКС, наскільки нам відомо, МКС ніколи не рекламував її в країні.

Із запуском OTPLink для ОП МКС надзвичайно важливо вирішити проблему доступності та обізнаності, а також забезпечити, щоб його нова платформа охоплювала всіх і кожного. Взаємодія з громадянським суспільством матиме ключове значення. Місцеві та міжнародні організації громадянського суспільства та правозахисні організації можуть працювати над тим, щоб донести до громадськості реалістичні очікування щодо того, що МКС може і що не може робити з індивідуальною інформацією та доказами. Ці організації часто мають кращі можливості для проведення просвітницьких заходів та інформаційних сесій щодо нової платформи, інформування постраждалих громад, потерпілих та свідків про те, як вони можуть знайти та ефективно використовувати інтерфейс. Крім того, ОП МКС може співпрацювати з громадянським суспільством та іншими зацікавленими сторонами з метою підвищення їхньої спроможності, знань та обізнаності щодо стандартів доказування МКС і технічних аспектів, а також того, як він взаємодіє з постраждалими громадами, щоб допомогти отримати більш релевантні та прийнятні докази за допомогою нової платформи. Прокурор може розглянути можливість проведення тренінгів щодо використання нової платформи та розробки доступних і легких для читання посібників щодо стандартів доказової бази та методів збору доказів відповідно до чинних стандартів.

Крім того, для підвищення доступності платформи та максимальної участі потерпілих і свідків, ОП МКС може розглянути можливість створення однакового онлайн-інтерфейсу місцевими мовами (а не лише англійською) для кожної ситуації, що перебуває на стадії попереднього розгляду або розслідування. Як мінімум, ОП МКС може підключити платформу до онлайн-інструменту автоматичного перекладу, наприклад, Google перкладач, щоб запропонувати неангломовним зацікавленим сторонам подавати свою інформацію та докази місцевими мовами та інтегрувати програмне забезпечення для перетворення тексту на мову, яке може вирішити проблеми, пов’язані з неграмотністю.

Приклади справедливості та змагальності у поданнях

Серед ризиків, притаманних використанню машинного навчання, – несправедливість і приклади суперництва, обидва з яких пов’язані з тим, що інструменти машинного навчання настільки хороші, наскільки хороші вхідні дані, які вони отримують. Ризики можна усунути за допомогою постійного і ретельного навчання моделей машинного навчання, а також експертної автентифікації та верифікації.

Питання справедливості, алгоритмічної упередженості або дискримінації повсюдно присутні в інструментах машинного навчання, де б вони не використовувалися. У цьому контексті проблеми алгоритмічної упередженості можуть означати, що люди певної раси ідентифікуються точніше, ніж люди іншої раси, завдяки використанню програмного забезпечення для розпізнавання облич. Зокрема, компанія Microsoft роками працювала над створенням “справедливіших” алгоритмів розпізнавання облич, які б не спричиняли нерівномірного впливу на окремі верстви населення, в тому числі на людей з темною шкірою. Вважається, що такі вдосконалення різко зменшили кількість помилкових класифікацій, а також були внесені інші зміни для захисту від упередженості. Тим не менш, алгоритмічні системи залишаються настільки хорошими, наскільки хороші дані, на яких вони навчаються, тому дані, що вводяться в моделі проекту, є критично важливими. Таким чином, різноманітний набір навчальних даних, методи зменшення упередженості та регулярне оцінювання моделі машинного навчання є ключовими.

Враховуючи контекст, в якому працює база даних, ще одним потенційним занепокоєнням є можливість появи несприятливих прикладів – вхідних даних для моделей машинного навчання, які, будучи поданими на модель, призводять до того, що вона неправильно класифікує приклади. Наприклад, модель машинного навчання може бути навмисно введена в оману, щоб неправильно класифікувати або ідентифікувати об’єкт або особу – і часто з високим ступенем впевненості в тому, що класифікація дійсно правильна. В епоху глибоких фейків і синтетичних медіа-технологій, а також в умовах, коли державні діячі перебувають під слідством, не можна виключати використання невеликих навмисних збурень у даних. Також нереально уявити витончену кампанію з дезінформації, спонсоровану державою, яка надає неправдиві або оманливі дані. Наприклад, неважко уявити, що одну форму можна підмінити на іншу в цифровому вигляді, або змінити обличчя так, щоб воно виглядало як у когось іншого або взагалі не виглядало як у когось іншого. Без сумніву, Microsoft, Accenture та Avanade тісно співпрацюють над захистом від подібних прикладів, створюючи та навчаючи власні моделі. Проте, розробникам проектів слід розглянути можливість цифрового та ручного виявлення прикладів, які можуть бути використані в майбутньому. І слід подбати про те, щоб вигадана інформація не оцінювалася як правдива, і щоб скептичне ставлення до такої вигаданої інформації не призводило до “дивідендів брехуна”. Коли інформаційний простір насичений дезінформацією, сама лише загроза або підозра, що інформація була змінена, може відвернути увагу від правди так само сильно, як і фактична зміна. Це означає, що загрозу введення в оману не слід перебільшувати.

В умовах очікуваного напливу повідомлень за статтею 15 інструменти машинного навчання, безумовно, допоможуть в обробці величезних обсягів нової інформації та даних. Тим не менш, людський аспект обробки та аналізу інформації та доказів залишається надзвичайно важливим.

Висновок

Запровадження ОП МКС OTPLink та проекту “Гармонія”, безсумнівно, є прогресивними кроками для міжнародного кримінального правосуддя. OTPLink зробить значний внесок у збір доказів та обмін інформацією з метою запобігання безкарності за найтяжчі міжнародні злочини. OTPLink також збільшить пряму взаємодію зовнішніх зацікавлених сторін з ОП МКС, підвищить доступність для потенційних жертв і свідків, а також надасть інструмент для збору доказів та інформації, які в іншому випадку були б неможливими для слідчих ОП МКС. Такий інструмент надасть жертвам і свідкам найтяжчих міжнародних злочинів, включаючи зґвалтування, тортури, вбивства і обернення в рабство, безпрецедентні можливості. Однак мета OTPLink не буде повністю досягнута, якщо ОП МКС не інвестуватиме в інформаційно-просвітницьку діяльність та послуги з перекладу, щоб платформа та її ефективне використання охопили всі зацікавлені сторони – включаючи постраждалі громади та потенційних жертв і свідків – у всіх ситуаціях, що перебувають на стадії досудового розслідування та слідства.

Аналогічним чином, з метою використання новітніх технологій, проект “Гармонія” підвищить ефективність загального управління доказами в МКС, що дозволить Офісу прокурора стратегічно використовувати свої обмежені ресурси і аналізувати великі обсяги даних і доказів з меншими витратами і в більш короткі терміни. Однак проект “Гармонія” також схильний до певних ризиків, включаючи питання справедливості та змагальних прикладів, які необхідно вирішувати шляхом постійної роботи над моделлю та покращенням можливостей автентифікації.

ФОТО: Зовнішній вигляд будівлі Міжнародного кримінального суду в Гаазі. (Фото Мішеля Порро через Getty Images)

* * *

Про авторів:

Гейлі Еванс – юрист-міжнародник, дослідник права та науковий співробітник Фонду Макса Планка за міжнародний мир та верховенство права.

Махір Газім є запрошеним доцентом, науковим співробітником у Коледжі права Сандри Дей О’Коннор Університету штату Арізона. Раніше він викладав право і політологію в декількох університетах, в тому числі в Університеті Альбероні в Афганістані.