All translations of this statement (including in Albanian, Arabic, Bahasa Indonesian, Bahasa Malaysian, Burmese, Chinese, Czech, Dutch, English, Farsi, Finnish, French, Georgian, German, Greek, Italian, Japanese, Korean, Norwegian, Polish, Portuguese, Russian, Serbian, Slovenian, Spanish, Swedish, Tigrinya (Eritrea), Turkish, Ukrainian) are available here.

Καταδικάζουμε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την επιθετική ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

Το Άρθρο 2, παράγραφος 4 του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει «την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ασυμβίβαστο με τους Σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.» Υπάρχουν μόνο δύο εξαιρέσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά στον Χάρτη ΟΗΕ: Η ατομική ή συλλογική άμυνα σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη εάν εκδηλωθεί μια ένοπλη επίθεση, ή η εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο ενεργεί σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Χάρτη. Καμία από αυτές τις εξαιρέσεις δεν συντρέχει στην παρούσα κατάσταση. Ειδικότερα, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει το δικαίωμα ατομικής άμυνας κατά της Ουκρανίας.

Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης δεν αποτελεί νομική βάση για τη δημιουργία των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως «κρατών». Κατά συνέπεια, η αναγνώρισή τους από τη Ρωσική Ομοσπονδία συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ως τέτοια δεν έχει καμία νομική ισχύ. Από τη στιγμή που αυτές οι περιοχές δεν αποτελούν κράτη, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα συλλογικής άμυνας προς υπεράσπιση αυτών των περιοχών έτσι ώστε να αιτιολογήσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας. Ομοίως, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να επικαλεστεί τη φερόμενη «συναίνεση» αυτών των οντοτήτων για να αιτιολογήσει την επέμβασή της στο έδαφος της Ουκρανίας για κανέναν σκοπό.

Από τη στιγμή που δεν συντρέχει καμία νόμιμη αιτιολογία για τη προσφυγή της σε ένοπλη βία κατά της Ουκρανίας, η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει μια σαφή παραβίαση του Άρθρου 2, παράγραφος 4 του Χάρτη ΟΗΕ και επιθετική ενέργεια.

Επιπλέον, αυτή η επιθετική ενέργεια είναι δυνατό να συνιστά τέλεση του εγκλήματος της επίθεσης από πρόσωπα τα οποία ελέγχουν ή διευθύνουν αποτελεσματικά τις πολιτικές ή στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Καλούμε όλα τα μέλη του ΟΗΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της απαγόρευσης της επιθετικής χρήσης βίας , η οποία αποτελεί κανόνα αναγκαστικού διεθνούς δικαίου (jus cogens). Η εν λόγω απαγόρευση εξακολουθεί να είναι σε ισχύ παρά τις παραβιάσεις της. Κατά συνέπεια, τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα ώστε να τερματιστεί αυτή η επιθετική χρήση βίας · πρέπει να μην αναγνωρίσουν ως νόμιμη οποιαδήποτε κατάσταση δημιουργεί, ούτε να παράσχουν οιαδήποτε βοήθεια ή συνδρομή στη διατήρηση αυτής της κατάστασης.

Τέλος, υπενθυμίζουμε σε τρίτα κράτη, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, ότι η πράξη ενός κράτους να επιτρέπει το έδαφός του, το οποίο έθεσε στη διάθεση άλλου κράτους, να χρησιμοποιηθεί από αυτό το άλλο κράτος για να εξαπολυθεί μια επίθεση, συνιστά αυτή καθαυτή επιθετική ενέργεια.

Докторка Анан Альшейх Хайдар (Anan Alsheikh Haidar)
Професор Тацуя Абе (Tatsuya Abe)
Доктор Константін Антонопоулос (Constantine Antonopoulos)
Професор Масахіко Асада (Masahiko Asada)
Докторка Данае Азарія (Danae Azaria)
Професорка Ґуімей Бей (Guimei Bai)
Професор Джек М. Бірд (Jack M. Beard)
Доктор Маркус П. Бехем (Markus P. Beham)
Філіп Блакіер Чіреллі (Philippe Blaquier Cirelli)
Професор Антоніо Бультріні (Antonio Bultrini)
Професорка Еріка де Вет (Erika de Wet)
Професор Амос О. Енабулеле (Amos O. Enabulele)
Докторка Ґлорія Фернандес Аррібас (Gloria Fernández Arribas)
Доктор Лука Ферро (Luca Ferro)
Професор Т.Д. Джілл (T.D. Gill)
Професор Джеймс А. Ґрін (James A. Green)
Професорка Патрисія Ґжебик (Patrycja Grzebyk)
Професор Алонсо Ґурменді Дункельберґ (Alonso Gurmendi Dunkelberg)
Професор Крістіан Хендерсон (Christian Henderson)
Професор Міхал Ковальскі (Michał Kowalski)
Професор Янґ-Хіє Лі (Jang-Hie Lee)
Докторка Мар’я Лехто (Marja Lehto)
Доктор Еліав Лібліх (Eliav Lieblich)
Приват-доцент Крістіан Марксен (Christian Marxsen)
Докторка Керрі Макдуґалл (Carrie McDougall)
Професор Тадаші Морі (Tadashi Mori)
Професор Клаус Кресс (Claus Kreß)
Професор Коічі Морікава (Koichi Morikawa)
Доктор Роберт Мухарремі (Robert Muharremi)
Професорка Марі Еллен О’Коннелл (Mary Ellen O’Connell)
Професорка Інґер Естердаль (Inger Österdahl)
Докторка Федеріка Паддоу (Federica Paddeu)
Професорка Анне Петерс (Anne Peters)
Докторка Ерін Побджі (Erin Pobjie)
Докторка К’яра Ределлі (Chiara Redaelli)
Професор Бред Рот (Brad Roth)
Професор Том Рьойс (Tom Ruys)
Світ Сенковіч (Svit Senković)
Доктор Майкл Сміт (Michael Smith)
Професор Крістіан Й. Тамс (Christian J. Tams)
Професорка Дженніфер Трехен (Jennifer Trahan)
Професор Юре Відмар (Jure Vidmar)
Докторка Шерон Вейлл (Sharon Weill)
Докторка Ханна Вулевер (Hannah Woolaver)

*Η παρούσα δήλωση γίνεται από Μέλη της Επιτροπής για τη Χρήση Βίας ενεργώντας με προσωπική ιδιότητα και εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις.

IMAGE: Photo by Johannes Simon/Getty Images.