(This tracker is also available in English.)

Автор: Клара Епт. Переклад статті здійснений завдяки Катерині Бакай, Лідії Волковій та Юлії Серединській.

(Примітка редактора: Ця стаття, спершу опублікована 6 червня 2022 року і доповнена раніше, тепер оновлена, щоб додати нові приклади елімінаційної риторики у тому числі Путіним, Медведєвим, міністром закордонних справ Лавровим, російським сенатором Долговим, проросійським ватажком окупованого Донецька Губарєвим та політологом Іщенком. Нові матеріали, що з’явилися після попереднього оновлення від 13 вересня 2023 року, позначені червоним кольором як “NEW” або “UPDATED.”)

Задовго до повномасштабного нападу президента Росії Володимира Путіна на Україну в лютому 2022 і навіть до його вторгнення та захоплення Криму в 2014 році, аналітики з тривогою відзначали інакший вид ескалації – загрозливу риторику щодо України з боку Путіна та залежних від нього суб’єктів. Щонайменше у 2008 чи 2009 роках, дедалі більш ворожа мова заклала основу для заперечення існування України як держави, національної групи та культури.

Нижче наведено добірку загальнодоступних заяв (ми закликаємо читачів надіслати електронною поштою будь-яку інформацію, яку ми могли пропустити).

Такі експерти, як Франсін Гірш, професор історії Університету Вісконсін-Медісон і автор “Радянського суду в Нюрнберзі”, вказали на цю риторику як на доказ наміру вчинення геноциду щодо українського народу. Те, яким чином і чи взагалі поняття “геноциду” застосовується до російських діянь проти України, є предметом дискусії попри посилання в статті II Конвенції про запобігання злочину геноциду на “намір повністю або частково знищити національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку.” Дотичне питання, яке знаходиться під дискусією – це поняття, яке часто називають “культурним геноцидом”, і яке загалом означає умисне знищення ідентичності групи навіть за відсутності масових вбивств. “Ці заклики до “деукраїнізації” є спонуканням до геноциду: “знищити, повністю чи частково” українську націю”, – написав Гірш у квітні 2022. А професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, посилаючись на ту саму статтю в російському виданні РИА Новости, яка спонукала Гірша до висновку, написав: “Росія щойно випустила посібник з геноциду для своєї війни з Україною.”

Бет Ван Шаак, пані посол США з особливих доручень з глобального кримінального правосуддя, на травневих слуханнях Комітету із закордонних справ Сенату у відповідь на питання про звірства Росії, які з’являються в Україні, сказала, що “дещо з риторики геноциду, яку ми чуємо зі сторони Росії, є вкрай тривожним.”

У доповіді Інституту “New Lines” та Центру з прав людини Рауля Валленберга зроблено висновок, що “Росія несе відповідальність за порушення статті II і статті III (c) Конвенції про запобігання злочину геноциду”, і “що існує, безсумнівно, дуже серйозний ризик геноциду, що спричиняє обов’язок держав щодо запобігання відповідно до статті I Конвенції про геноцид.” Серед доказів, на які здійснено посилання у доповіді, є низка заяв, які, за його словами, становлять “пряме та публічне підбурювання до вчинення геноциду”, зокрема заперечення існування української ідентичності; звинувачення України, всупереч доказам, у вчиненні саме тих звірств, які Росія вчиняє або планує вчинити; і дегуманізуюча риторика.

Хоча був проведений доволі широкий аналіз путінської та російської риторики, він може створити фрагментарну картину тенденції з добірками відповідних уривків, розкиданих по статтях, соціальних мережах, книгах, аудіо та відео. Опублікована підбірка прагне зібрати приклади таких тверджень в одному місці. Вони організовані в хронологічній послідовності і однозначно не є вичерпними, оскільки, як виявили експерти з моніторингу російських медіа, Джулія Девіс та Френсіс Скарр, такі заяви зараз все частіше зустрічаються в різних медіа, підконтрольних уряду Росії.

Заяви варіюються від офіційних президентських звернень і статей Путіна та інших офіційних осіб до коментарів на російському державному телебаченні та в соціальних мережах. Джерела включають (але не обмежуються) новинними статтями, книгами, кремлівським онлайн-архівом промов і звернень, російськими державними інформаційними агентствами, зокрема РИА Новости та Коммерсант, і публікаціями в Twitter і Telegram.

Ця збірка, викладена у хронологічному порядку, зосереджена на ключових словах, фразах та/або темах, які виражають намір російського уряду ліквідувати Україну чи українців як національну державу, народ чи культуру. Повторювані концепції включають поняття історичної єдності Росії та України, заперечення української нації та концептуалізацію “українізму” як фашистської загрози російському суверенітету. У ході розвитку війни дуже важливо відстежувати ці заяви про наміри для їх подальшого використання аналітиками, дипломатами, політиками, прокурорами тощо.

 Ми дякуємо Максиму Віщику за внесення оновлень до цього списку.

(Читачі також можуть бути зацікавлені у статті Елізабет Ваткотт “Збірка заяв країн, які називають дії Росії в Україні “геноцидом”.)

Президент Росії Владімір Путін у своїй заяві прокоментував дії Президента США Джорджа Буша – Блок НАТО розпався на блокпакети – Коммерсант (7 квітня, 2008)
  • “Ти ж розумієш, Джордже, що Україна – це навіть не держава. Що таке Україна? Частина її територій – це Східна Європа, а частина, і значна, подарована нами!” (Заява базувалась на основі анонімного джерела як коментар Путіна Бушу під час саміту НАТО в Бухаресті, Румунія; опублікована англійською мовою 25 травня 2009 року в журналі Time. Ні це, ні наступні посилання, виявлені на сьогодні, не вказували на будь-які спроби підтвердження цих слів, і деякі аналітики ставлять під сумнів, чи зробив Путін цей коментар. Деякі посилання перекладали термін “держава” як “країна”, що було б більш відповідним значенням, як суверенна держава.)
Путін –  “Путін звертається до Заходу: Приберіть руки від України” – Time Magazine (25 травня, 2009)
  • Стосунки між “Великою Росією та Малоросією – Україною… завжди були справою виключно Росії”
Путін – “Росія: Етнічне Питання” – Незалежна Газета (23 січня, 2012),(альтернативний переклад російського сайту Top War)
  • Росія з її різноманітним набором мов, традицій і культур має “етнічну проблему”, яка “без сумніву є фундаментальною.”
  • Мультикультуралізм “заперечує інтеграцію через асиміляцію”, водночас роблячи “право меншин бути відмінними” абсолютним.” Однак це “мало чим сприяє збалансованості з суспільними, поведінковими або культурними зобов’язаннями перед населенням і суспільством в цілому.”
  • Росія — це “тип державної цивілізації, де немає етносів, але де “приналежність” визначається спільною культурою та спільними цінностями.” Ця спільна культура спирається на “збереження панування російської культури”, яке “ворожі сили” намагалися зламати.
    • Аналіз: Єдність Росії залежить від “поглинання лідером усіх цих інших груп – спочатку його ідей, а потім, імовірно, його дій. Я хотів сказати “національні меншини”, але це було б неправильно, тому що, на думку Путіна, та й на думку [Івана] Ілліна, національних меншин немає. Ілін [російський фашистський філософ і джерело ідеологічного натхнення для Путіна] був дуже чітким у своїх твердженнях, що кожен, хто використовує фразу “національна меншина”, нападає на Росію.” – Снайдер
  • Витончена культурна терапія” рекомендована для Росії, “країни, де для багатьох громадянська війна насправді ніколи не закінчувалася і де минуле занадто політизоване.”
  • Організація регіональних партій – це “прямий шлях до сепаратизму.” Ті, хто “намагається схилятися до націоналістичних, сепаратистських чи інших подібних сил чи впливу, повинні бути обмежені у доступі до виборчого процесу через демократичні або судові процедури.”
  • Росія та Україна “жили разом багато століть. Разом [вони] перемогли в найстрашнішій війні. І [вони] продовжуватимуть існувати пліч-о-пліч. Тим, хто хоче і намагається розділити [Росію та Україну], я скажу – лише у ваших снах.
    • Аналіз: Коли Путін обговорює українців у цьому баченні, “він не згадує про існування української держави; це не має значення. Він згадує лише те, що українці – це свого роду уламки, розкидані на цьому великому просторі… Ці уламки будуть зібрані разом лише настільки, наскільки вони будуть поглинуті більшою російською цивілізацією.” Путін також фашистським чином розробляє це уявлення про Росію як цілісну цивілізацію. “Контури, межі цієї цивілізації визначає сам лідер.” І якщо Росія розділена, “це провина інших, яким треба погрожувати і стримувати.” – Снайдер
Путін – “Звернення Президента Російської Федерації Владіміра Путіна” –  Кремлівський веб-сайт (18 березня, 2014)
  • Крим є “невід’ємною частиною Росії”, що відтворює російську та регіональну “спільну історію та гордість.”
  • “Коли Крим став частиною іншої країни,” Росія зрозуміла, що “її не просто обікрали, а пограбували.”
  • Росіяни були позбавлені своєї “історичної пам’яті, навіть своєї мови, і були примусово асимільовані.”
  • В Україні “зараз немає законної виконавчої влади, немає з ким розмовляти. Багато державних установ захопили самозванці, але вони не мають жодного контролю над країною”, а самі вони “часто контролюються радикалами.”
Тодішній прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв у свій заяві під час розмови з представником контролю галузевої промисловості – “Прем’єр-міністр Росії: Україна не має ні промисловості, ні держави” (5 квітня, 2016) 
  • В Україні немає “ні промисловості, ні держави.” У 2013 році була “промисловість, але держави й тоді не було.”
Російський економіст і експерт Михайло Хазін зауважує – “Їх потрібно частково ліквідувати” – YouTube відео (27 грудня, 2016)
  • В Україні є “кілька мільйонів людей [не прихильних до Росії]”, яких “потрібно частково ліквідувати, а частково витіснити.
  • “Новоросію”, або території Харкова, Одеси, Запоріжжя та Дніпропетровська, “потрібно приєднати до російських областей з повною денацифікацією, деукраінізацією.”
  • Росія має ввести “повну заборону на українські шрифти, українські тексти, програми українською мовою, викладання української мови – тобто повністю.”
  • Ці впровадження призведуть до “надлишкового населення – нехай той надлишок населення поїде на [російський] Далекий Схід.”
Колишній помічник Путіна Владислав Сурков у Q&A – Сурков: “Мені цікаво діяти проти реальності” – Актуальні коментарі (26 лютого, 2020)
  • “Марнославство [Суркова] назавжди задовольнялося тим, що [він] вклав [свою] руку і голову в будівництво нової російської держави.”
  • Немає України”, хоча є “українізм” – “специфічний психічний розлад. Дивовижним чином доведено до крайньої міри захоплення етнографією. Таке криваве краєзнавство. Мішанина замість держави. Є борщ, бандера, бандура. Але нації немає.”
  • Донбас “не заслуговує такого приниження” повернення до України. Україна “не заслуговує такої честі.”
Путін – “Про історичну єдність росіян та українців” – Кремль (12 липня, 2021)
  • Включення “західноруських земель до єдиної держави” було продуктом “спільної віри, спільних культурних традицій і — ще раз підкреслюю — мовної схожості.”
  • Для “ідеї українського народу як окремої від росіян нації” “нема історичної основи.”
  • Українізацію “часто нав’язували тим, хто не вважав себе українцями.”
  • Сучасна Україна – це “повністю продукт радянської доби”, сформований на “землях історичної Росії.” Отже, Росію “пограбували.”
  • Українські лідери “почали міфологізувати та переписувати історію, редагувати все, що об’єднувало [Росію та Україну], і називали період, коли Україна була частиною Російської імперії та Радянського Союзу, окупацією.”
  • “Гасла, ідеологія та кричуща агресивна русофобія” “радикальних націоналістичних груп” стали “визначальними елементами державної політики в Україні.”
  • Україна “торгує русофобією” і вважає за краще “експлуатувати образ ‘жертви зовнішньої агресії’.
  • Разом Росія та Україна “завжди були і будуть у багато разів сильнішими та успішнішими. Тому що [вони] є одним народом.”
Колонка Медвєдєва – “Чому контактування з теперішнім українським керівництвом є безглуздим” – Коммерсант (11 жовтня, 2021)
  • Українські лідери – це “люди, які не мають жодної стійкої самоідентифікації. Хто вони, громадяни якої країни, яка їхня історична ідентичність, етнічна складова, яким богам вони моляться?”
  • Немає “дурнів воювати за Україну. І безглуздо [Росії] мати справу з васалами. Справи треба вести з сюзереном.”
Путін під час прес-конференції (8 лютого, 2022) і в офіційному зверненні (21 лютого, 2022) – Незалежний правовий аналіз порушень Російською Федерацією в Україні Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього та обов’язок запобігання – Newlines Institute for Strategy and Policy
  • “‘Подобається, чи не подобається – терпи, моя красунечка’” є посиланням на “вульгарну російську риму про некрофільське зґвалтування, яка натякає на намір завдати подібного знищення України та погляд на Україну як на труп.”
  • Сучасну Україну вважають “повністю створеною Росією, а точніше – більшовицькою, комуністичною Росією.”
  • Росія “готова показати, що означала б справжня декомунізація для України.
Чеченський лідер Рамзан Кадиров – Дописи Кадирова у Telegram – Telegram (21 лютого 2022 – 30 травня 2023)
  • «Вся сьогоднішня Україна свого часу навіть не мріяла про ті території, які їй одним розчерком пера віддали більшовики. Без тих широких безрозсудних жестів вона, як країна, нічого б не представляла з самого початку… Усе своє рано чи пізно повертається до рідної свободи. Так було і з Кримом. Не прижилися також Донецьк і Луганськ. Думаю, це не межа». (21 лютого 2022)
  • «Чеченські бійці беруть активну участь у спецоперації з очищення України від бандерівців, націоналістів і терористів». (8 березня 2022)
  • «Зовсім скоро ці відважні [російські] воїни зітруть зі сторінок української історії це мерзенне, підле явище під назвою «націоналізм». (19 березня 2022)
  • «Я не заздрю ​​долі бандерівських собак, бо їх сумна доля вже вирішена нашими доблесними воїнами. Мої любі брати… мають намір вирізати цю ненависну нацистську пухлину. Зовсім скоро руками чеченських бійців настане остаточний мир і порядок на всій території України. Вони мають намір особисто обезголовити всіх шайтанів, які ховаються за товстими стінами, або, що ще мерзенніше за цивільними». (використовуючи ісламський термін «шайтани для дияволів, або сатани. 24 березня 2022)
  • «Київська влада обрала шлях, приречений на смерть. Обравши одного разу бік відвертих західних злочинців, весь укронацистський мотлох назавжди перекреслив можливість мирного співіснування в релігійному та цивілізованому суспільстві». (24 березня 2022)
  • «Нацисти знову демонструють свою справжню сутність, сутність гризунів-шкідників». (2 квітня 2022)
  • Російські війська «ведуть очисні операції від уцілілого бандерівського зброду, нацистів і шайтанів». (13 квітня 2022)
  • «З такою мотивацією та бойовим духом ми просто не маємо права залишити на українській землі жодного націоналіста та бандерівця». (26 квітня 2022)
  • Вісім років Донбас «пригноблювали нелюди з бандформувань України». (19 травня 2022)
  • «Я переконаний, що президент Росії Володимир Путін прийняв єдино правильне рішення, наказавши знищити американську химеру в самому її зародку в Україні». (26 червня 2022)
  • «Саме так пройшла чистка всієї ЛНР – грамотно, швидко і якісно». (10 липня 2022)
  • «Європейці, українці, прокиньтеся! Бережіть свій генофонд, а не статус Зеленського». (24 липня 2022)
  • «Великих зусиль коштувало нам вичавити з наших земель цю гидоту, яка розплодилася за поданням того ж Заходу». (3 серпня 2022)
  • «І тепер, навіть якщо одна куля полетить у бік Росії, потрібно не просто вдарити по центрах ухвалення рішень, а стерти їх з лиця землі, щоб мокрого місця не залишилося від цієї фашистсько-бандерівської хунти. Вважаю так – риба гниє з голови, тому і починати треба з верхівок.» (19 жовтня 2022)
  • «Ми зробимо все можливе, щоб ці пси пекла отримали по заслугам, а ті, хто якимось чином зуміли уникнути покарання, приречені проживати залишки свого жалюгідного життя, тривожно обертаючись. Вони не заслуговують на дотримання будь-яких прав та загальноприйнятих норм.» (19 листопада 2022)
  • «Результат спецоперації для нас – це повне знищення проявів сатанізму: шайтанів, бандерівців, нацистів. Є багато визначень для них, але суть завжди одна. Справжня їхня сутність – це відсутність людяності, принципів моралі, поширення нечисті. Тому для нас вони – сатаністи.» (26 листопада 2022)
  • Наші предки воювали за релігію, за право здійснювати намаз, будувати мечеті, дотримуватися своїх духовно-моральних цінностей … Сьогодні в зоні проведення спеціальної військової операції наші брати відстоюють це право, захищаючи Батьківщину від сатанинської навали, яка хоче насадити чужі нам і руйнівні ідеї та цінності. (17 лютого 2023)
  • Сьогодні Росія самотужки воює не тільки з неонацистським режимом Києва. Прикриваючись Україною та її генофондом, проти нас воює весь блок НАТО, Євросоюз, поставляючи зброю, боєприпаси, техніку, найманців. (13 березня 2023)
  • Я не обмежуся сухим засудженням вчинку української нечисті, яка нещодавно спалила сторінки Священного Корану … За ліквідацію цієї мерзоти оголошую нагороду в 5 млн рублів. (17 березня 2023)
  • «Сьогодні Донецька Народна Республіка є невід’ємною частиною Росії її повноправним суб’єктом. Рівно дев’ять років тому мешканці ДНР визначили свою подальшу долю. Вони твердо вирішили, що неухильно рухатимуться у бік своєї історичної Батьківщини – Росії.» (11 травня 2023)
  • «Ми давитимемо цю нечисть як набридливих клопів. Станемо стіною, захищаючи нашу велику Батьківщину, яка вшановує традиції народів, оберігає їхні духовні цінності.» (23 травня 2023)
  • «Київське нацистське керівництво приймає рішення, які дедалі більше не залишають сумнівів у тому, що вони використовують терористичні методи і, отже, є терористами. Нам потрібно використовувати і цей термін, що повністю підходить, нарівні з термінами «нацист» і «сатаніст». На мою думку, необхідно оголосити воєнний стан у Росії, використовувати всі призначені для цього бойові ресурси, щоб разом прибрати весь цей терористичний осередок, не вдаючись до формулювань «українські військові». Немає жодних військових та політиків в Україні – лише терористи.» (30 травня 2023)
Заява Путіна про повномасштабний наступ Росії на Україну – “Путін наказав провести ‘Спеціальну військову операцію’ для України” – Bloomberg News (24 лютого 2022)
  • Метою спецоперації є “захист людей, які протягом восьми років потерпають від знущань та геноциду з боку київського режиму.”
  • Той, хто намагається зупинити Росію і “створює подальші загрози [Російській] державі, [російському] народу, повинен знати, що відповідь Росії буде негайною і призведе до таких наслідків, яких [вони] ніколи не зазнавали в [своїй] історії.”
UPDATED Голова комітету Думи з міжнародних справ Леонід Слуцький – Допис Слуцького у Telegram – Telegram (24 лютого – 27 грудня серпня 2023)
  • «Враховуючи те, що Вашингтон і Брюссель відхилили російські пропозиції з питань глобальної безпеки, а Київ 8 років відмовлявся виконувати Мінські домовленості, демілітаризація України – єдиний шлях, який залишився… [Росія та Україна] – це один народ. Подумайте про [їхню] спільну історію. У них спільні перемоги. Одна культура, одна віра». (24 лютого 2022)
  • «Сьогодні в Україні відбувається не тільки спецоперація ЗС РФ зі звільнення від неонацизму. Фактично, це кульмінація запеклої цивілізаційної битви, розв’язаної не нами. Але ціна перемоги в ній тепер – порятунок від загибелі всього російського світу.» (7 травня 2022)
  • «Все це ще раз свідчить про те, що спецоперація Росії в Україні має бути доведена до кінця. Це питання виживання російського світу і російської цивілізації». (17 липня 2022)
  • «Рішення про проведення СВО було єдино правильним. Росія рятує Донбас від геноциду і терору нацистського режиму, який далеко не контролюється в Києві… Проведення референдумів про приєднання до Росії в ЛНР і ДНР, а також на звільнених територіях Херсонської та Запорізької областей, усі наступні кроки (не сумніваємося, якими вони будуть), указ про часткову мобілізацію – це шлях до збереження нашої спільної Батьківщини». (21 вересня 2022)
  • «Це жорстока правда. До останнього українця, так до останнього українця». (30 вересня 2022)
  • «Ось таких нелюдів розплодив Український Майдан. Релігія в Україні ними замінюється лжевірою та сектантством, а сама хунта спочатку імені Порошенка, а потім і Зеленського стала розсадником сатанізму.» (12 грудня 2022)
  • «Доля ж хунти Зеленського, як би не роздавали йому західні журнали звання людини року, не завидніша за долю звичайних зрадників. Продаж національних інтересів та винищення свого народу у війні Заходу проти Росії до «останнього українця» цілком може закінчитися відповіддю «Not Found» на пошуковий запит про Україну в майбутньому.» (26 грудня 2022)
  • «Київський режим остаточно, схоже, втратив останні залишки здорового глузду. Але що не так із європейськими столицями? Також готові бути стертими?» (23 січня 2023)
  • “Україна святкує день своєї незалежності. Що сьогодні Київ вкладає в це поняття, яку саме “незалежність” – від кого і від чого – святкує? І якою саме є її українська версія? Пропагандистська відповідь київського режиму на чолі з Зеленським чи Порошенком цілком очевидна. Після перевороту 2014 року під наглядом колективного Заходу були демонстративно розірвані всі зв’язки співпраці з Росією, неонацизм фактично став державною ідеологією, а криваві кати і пособники нацистів зведені в ранг національних героїв. І заради чого? Для того, щоб добровільно стати новим американським васалом? “Залежність” (в прямому і переносному сенсі) київського режиму стала початком втрати державного суверенітету і спровокувала збройний конфлікт, страждання і смерть. Вона перетворила територію країни на театр військових дій і створила загрози не лише європейській, а й глобальній безпеці. Вона позбавила домівок мільйони українців, які змушені були тікати за кордон від божевілля укрофюрера. Сьогодні немає держави, більш контрольованої ззовні в усіх відношеннях – політичному, економічному, військовому (!) – ніж “вільна Україна”. Це незалежність по-українськи”. (24 серпня 2023 року)
  • “У таких умовах проведення СВО є ефективною вакциною проти сповзання у напрямку нової епідемії “коричневої чуми”. Цілі денацифікації України мають бути повністю досягнуті”. (20 грудня 2023 року)
  • “Ми не відмовляємося від переговорів сьогодні, але за головної умови – усунення неонацистської загрози і гарантій безпеки для росіян. Це означає денацифікацію і демілітаризацію України, її нейтральний статус і визнання вибору народу Новоросії бути разом з Росією. Так званий “мирний план” Зеленського з його, по суті, вимогою капітуляції і зрадою громадян, які стали нашими на нових (точніше, старих) російських територіях, не розглядається – його однозначно слід утилізувати”. (27 грудня 2023 року).
Випадково опублікована заява Росії про перемогу –  “Наступ Росії та Нового Світу”  – РИА Новости (26 лютого, 2022)
  • України, як анти-Росії, більше не буде.”
  • Владімір Путін взяв на себе “історичну відповідальність, вирішивши не залишати вирішення українського питання майбутнім поколінням.
  • Повернення України до Росії не означатиме “ліквідації” її державності; натомість Україна буде “реорганізована, відновлена і повернута до свого природного стану частини російського світу.”
    • Аналіз: Ця декларація про перемогу “дала зрозуміти, що метою Росії у цій війні було знищити українську державу, знищити українську націю, а потім залишити населення, що залишилося, як свого роду несформовану масу, яку можна колонізувати будь-яким способом, яким забажає російське керівництво.” – Снайдер
  • Ця війна є “відповіддю на геополітичну експансію атлантистів, це повернення Росії свого історичного простору та свого місця у світі.”
UPDATED Голова Держдуми В’ячеслав Володін – Дописи Володіна у Telegram – Telegram (15 березня 2022 – 20 листопада 2023)
  • «Зрештою, кожен повинен усвідомити, що у нас одна країна, і ми зобов’язані її захищати. І іншого бути не повинно!» (15 березня 2022)
  • «Україна втратила суверенітет і перебуває на межі саморозпаду». (21 липня 2022)
  • «Якщо атаки київського режиму продовжаться, відповідь буде ще жорсткішою. Усі організатори та виконавці терактів мають бути знайдені. Ті, хто чинять опір, будуть знищені». (13 жовтня 2022)
  • Україна «стала знищувати рідну культуру, яку не можна ділити на російську й українську, – вона, як і віра, у нас спільна.» (19 лютого 2023)
  • «Жодних переговорів із режимом Зеленського бути не може. Ми будемо вимагати застосування зброї, яка здатна зупинити та знищити київський терористичний режим.» (3 травня 2023)
  • «Зеленський вчинив підло щодо тих, хто віддав своє життя за визволення світу від фашизму, тих, хто сьогодні сам себе вже захистити не може. Здавши українців НАТО як видатковий матеріал, київський кривавий режим зруйнував національну культуру, розтоптав віру, заборонив російську мову, якою говорила і говорить більшість населення, а зараз переписує історію. Україна стала колонією США. Не може бути майбутнього у держави, де не вшановують подвиги і пам’ять про дідів і прадідів, героїв, завдяки яким ми живемо. … [Нам потрібно] зробити все, щоб послідовників нацизму було знищено!» (9 травня 2023)
  • Країна втрачає суверенітет, якщо відмовляється від своєї історії, мови, віри, культури і традицій. Зеленський завдав Україні непоправної шкоди в цих питаннях”. (1 липня 2023 року)
  • “Традиційні, справжні цінності для українців були розтоптані. Історію переписано, віру зраджено, російську мову, рідну для багатьох громадян України, заборонено. Натомість пропагуються європейські псевдоцінності, просуваються ЛГБТ, легалізуються наркотики. Красиві гасла Майдану і печиво Державного департаменту США виявилися обманом українського народу. Маріонетковий київський режим завів країну в глухий кут. Українців позбавили майбутнього, зрадивши національні інтереси і продавши свій суверенітет Вашингтону”. (20 листопада 2023 року)
UPDATED Медведєв – Дописи Медведєва у Telegram – Telegram (17 березня 2022 – 28 грудня 2023)
  • Росія бореться за «світовий порядок», у якому «немає місця відмороженим нацистам, історичній брехні та геноциду [проти російського народу]». (17 березня 2022)
  • Переговори з Україною спрямовані на «закріплення нейтрального статусу України, її демілітаризацію, відмову від використання нацистських ідеологічних законів, які були прийняті в цій країні. Ну, і низка позицій, які РФ вважає найважливішими». (26 березня 2022)
  • «Глибинне українство» — це вигадане поняття, «підживлене антиросійською отрутою та всепоглинаючою брехнею про свою ідентичність, є одним великим фейком. Такого явища в історії ще не було. І зараз його не існує». (5 квітня 2022)
  • Україна «зазнає своєї долі» після того, як «ментально перетвориться на Третій Рейх, записавши імена євреїв і нацистських поплічників до підручників історії. Туди їй і дорога, такій Україні». (5 квітня 2022)
  • «Найголовніша мета» Росії — «змінити закривавлену та сповнену брехливих міфів свідомість частини сучасних українців». (5 квітня 2022)
  • «Історія все розставить на свої місця і покаже, на чиєму боці правда. Хто став хранителем істинних християнських цінностей, захищаючи їх від атеїстів, бандитів, націоналістів». (27 квітня 2022)
  • «У Зеленського немає іншого способу залишатися на посаді. Якщо, звичайно, сама посада залишиться». (3 травня 2022)
  • «Мене часто запитують, чому мої дописи в Telegram такі жорсткі. Відповідь: я їх ненавиджу. Вони ублюдки і виродки. Вони хочуть смерті для нас, Росії. І поки я живий, я буду робити все, щоб вони зникли». (7 червня 2022)
  • «Бачив повідомлення, що Україна за ленд-лізом хоче отримати від своїх заокеанських господарів СПГ із оплатою постачання через 2 роки. Інакше цієї зими вона просто замерзне. Лише питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на карті світу?» (15 червня 2022)
  • Військова спецоперація Путіна спрямована на «захист громадян Донбасу та денацифікацію та демілітаризацію України. Тут все зрозуміло, і [цілі] будуть досягнуті». (9 липня 2022)
  • «Внаслідок втручання Заходу «Україна може втратити залишки державного суверенітету та зникнути з карти світу» та «українських злочинців обов’язково судитимуть за злочини, скоєні проти народу України та Росії» (21 липня 2022)
  • «Українська держава у нинішній конфігурації з нацистським політичним режимом становитиме постійну, пряму та явну загрозу Росії. Тому, крім захисту наших людей та охорони кордонів країни, метою наших майбутніх дій, на мій погляд, має стати повноцінний демонтаж політичного режиму України». (10 жовтня 2022)
  • «Тут різні таргани, які розплодилися в київському інсектарії, постійно загрожують повернути Крим. Ну цілі зрозумілі: підбадьорити ручних комах навколо і показати господареві інсектарію, що вони ще дуже здатні на тарганячі біги за шматком їжі. Майже як тарган-фаворит Яничар у п’єсі знаменитого киянина Михайла Булгакова «Біг».
    • Тому хочу їм нагадати незаперечні факти:
      • Київ – столиця Стародавньої Русі.
      • Київ – велике малоросійське місто у складі Російської імперії.
      • Київ – республіканська столиця у складі СРСР.
    • І нарешті, Київ – просто російське місто, в якому завжди думали та говорили російською.
    • Щоб було все ясно, що і як треба повертати … » (20 листопада 2022)
  • «Псевдоукраїнські шалені шавки з російськими прізвищами, захлинаючись своєю токсичною слиною, заявляють, що їхній ворог розташований у межах Росії, із Заходу до Владивостока. Сказ не лікується.» (11 грудня 2022)
  • «Припинення життєдіяльності, або смерть, колишньої держави супроводжуватиметься шаленим сміхом, непотрібним кривлянням і мерзотними клоунськими кривляннями нацистської банди, що остаточно збожеволіла від великої кількості крові та наркотиків. І гробовим мовчанням західних лікарів, які з холодною зневагою дивляться на агонію ними ж закатованого пацієнта…» (3 лютого 2023)
  • «Тому так важливо досягти всіх цілей спеціальної військової операції. Відсунути межі загроз нашій країні якомога далі, навіть якщо це будуть кордони Польщі. Знищити неонацизм дотла. Щоб не витрачати потім час на вилов залишків бандерівських банд по малоросійських лісах. Щоб світ знайшов довгоочікуваний спокій.» (24 лютого 2023)
  • «Угорський прем’єр Віктор Орбан сказав, що Україна у фінансовому плані неіснуюча країна. Щойно закінчиться фінансування з боку США і Європи, закінчиться війна. Молодець, сміливо і точно для європейського політика. Можна лише додати, що, щойно закінчиться західне фінансування, закінчиться сама Україна. Адже вона нікому не потрібна.» (14 квітня 2023)
  • «Київський пес продовжує заходитися гавкотом. Слина тече по волохатій морді, щоб господарі бачили його бойові якості … Але не треба недооцінювати навіть божевільні виступи. Це ще й істеричний маніфест київського режиму з метою консолідації нацистської еліти, підтримки бойового духу військ і отримання нової підтримки від своїх спонсорів. І відповідь на нього може бути тільки такою:
    • ✓ Масове знищення особового складу та військової техніки, задіяної нацистським режимом під час контрнаступу, із завданням ЗСУ максимальної військової поразки.
    • ✓ Повний розгром ворога й остаточне повалення нацистського режиму в Києві з його повною демілітаризацією на всій території України.
    • ✓ Здійснення актів відплати щодо ключових фігур нацистського режиму незалежно від місць їхнього перебування і без строків давності.» (29 квітня 2023)
  • «Після сьогоднішнього теракту не залишилося жодних варіантів, окрім фізичного усунення Зеленського та його кліки. Він не потрібен навіть для підписання акта беззастережної капітуляції. Гітлер, як відомо, його теж не підписував.» (3 травня 2023)
  • «Наше головне завдання … завдати розгромної поразки всім ворогам – укронацистам, США, їхнім клевретам у НАТО, включно з мерзенною Польщею, та іншим західним гнидам. Ми повинні повернути, нарешті, всі наші землі.» (1 травня 2023)
  • «Тепер настав час сказати, як зникне Україна, а також який ризик відновлення конфлікту в Європі та світі. Це залежатиме від того, яким шляхом піде процес розпаду цієї держави, що вмирає, внаслідок програного збройного конфлікту. Їх два. Або шлях щодо повільної ерозії української державності з поступовою втратою залишкових елементів державного суверенітету. Або шлях її моментального колапсу з одночасною анігіляцією всіх ознак державності.» (25 травня 2023)
  • «Нам не потрібна Україна в НАТО. У всякому разі, до тих пір, поки принаймні залишок цієї держави зберігається в нинішньому вигляді. Відтак, для нацистської України конфлікт буде перманентним. А новий політичний режим у Києві (якщо він взагалі існуватиме) до НАТО точно не попроситься.» (16 червня 2023)
  • “Українська хунта постійно заявляє, що умовою переговорів є доступ до частини кордонів 1991 року. Це кордони областей Росії і колишніх губерній Російської імперії, а не міфічної України. Україна – це земля Саннікова, заснована Леніним. Вона проіснувала недовго і зникла з карти. Такої землі не існує. Що б там не думали на Заході та в окупованому Росією Києві”. (2 липня 2023 року)
  • “Спеціальна військова операція триватиме з тими ж цілями. Одна з них: відмова київського нацистського угруповання від членства в НАТО, на чому ми наполягали з самого початку (що неможливо). Це означає, що це угруповання доведеться ліквідувати (що можливо і необхідно)”. (11 липня 2023 року)
  • Ми не повинні зупинятися, поки нинішня терористична за своєю суттю українська держава не буде повністю демонтована. Вона повинна бути знищена повністю. А точніше, так, щоб від неї не залишилося навіть попелу. Щоб ця мерзота ніколи, ні за яких обставин не змогла відродитися… Це єдиний шлях – повна утилізація державної машини ворожої країни і абсолютні гарантії лояльності на майбутнє”. (19 серпня 2023 року)
  • “Якщо виходити з простої арифметики, то у цієї “країни” [України] міфічне минуле, сумне сьогодення і ніякого майбутнього… Вектор занепаду чітко простежується. З такою кількістю людей, які покидають свою державу, київський режим і його “Україна” скоро не матимуть чим себе утримувати, не кажучи вже про те, щоб воювати. Тому найпомітнішою цифрою в українських звітах буде цифра 404. Код комп’ютерної помилки: люди втекли, країна не знайдена”. (31 серпня 2023 року)
  • “Сьогодні – День возз’єднання нових регіонів з Росією. Рік тому на референдумах їх жителі прийняли доленосне рішення – бути зі своєю Батьківщиною. Цей вибір став символом не тільки відновлення історичної справедливості, а й єдності російського народу, його колосальної волі і самовідданості. Спеціальна військова операція триватиме до повного знищення нацистського київського режиму і звільнення від ворога споконвічних російських територій. Перемога буде за нами. І в складі Росії з’являться нові регіони“. (30 вересня 2023 року)
  • “Треба визнати, що Одеса, Миколаїв, Київ і практично все інше – це зовсім не Україна. Після цього залишається лише три кроки до визнання очевидного:
    • Зеленський, який не йде на вибори, – НЕ президент, а узурпатор.
    • Українська мова – це НЕ мова, а суржик [українсько-російський суржик].
    • Україна – це НЕ країна, а штучно зібрані території“. (12 листопада 2023 року)
  • “Це все. Маски нарешті скинуті. Рада скасувала президентські вибори. Адже поки йде війна до останнього українця, виборів немає, є Зеленський… Звідси істерика кокаїнового клоуна з метою відмови від обрання президента ще існуючої країни 404. Втім, немає лиха без добра. Адже суть в тому, що така “Україна” не матиме “президента”, як і такий “президент” не матиме “України“”. (23 листопада 2023 року)
  • “А як щодо переговорів у 2024 році? Все досить очевидно.
    • 1. Спецоперація триватиме, її метою залишатиметься роззброєння українських військ і відмова нинішньої української держави від ідеології неонацизму.
    • 2. Усунення правлячого бандерівського режиму є явно не задекларованою, але найважливішою і неминучою метою, яка повинна і буде досягнута.
    • 3. Одеса, Дніпропетровськ, Харків, Миколаїв, Київ є російськими містами, як і багато інших тимчасово окупованих. Всі вони досі позначені жовто-блакитним кольором на паперових картах і на електронних планшетах.
    • А тому – так. “Переговори”, звісно, можливі. Росія ніколи від них не відмовлялася, на відміну від божевільної української влади. Такі “переговори” не обмежені часом. Вони можуть тривати до повного розгрому і капітуляції бандерівських військ Північноатлантичного альянсу”. (28 грудня 2023 року)
UPDATED Російський керівник окупаційної влади в Криму Сєргєй Аксьонов – Дописи Аксьонова у Telegram – Telegram (29 березня 2022 – 1 січня2024)
  • «Все, що пов’язане із загальною історією, культурою, духовністю російського та українського народів, діє на біснуватих бандерівців як ладан на чортів. Наша армія визволяє українську землю від нечисті. Ідол бандерівщини буде знищений, а світ стане чистішим і вільнішим.». (29 березня 2022)
  • «У когось залишилися сумніви, що Росія звільняє український народ від абсолютного зла? Воно вирощене в ідеологічних лабораторіях західних спецслужб, накачане ненавистю та озброєне до зубів, його мета – знищення наших спільних цінностей, всього, що століттями пов’язує наші народи, всього, що нам дорого. Тому – лише демілітаризація, денацифікація та суд над нацистськими злочинцями. Тому – лише перемога!» (30 березня 2022)
  • «Треба знищити нацистську гадину у її київському гнізді. Треба йти до кінця. Як у сорок п’ятому.». (14 квітня 2022)
  • «Ми розуміємо, що в особі цього режиму маємо справу не лише з антиросійською, а й з антихристиянською силою. Простіше кажучи, із сатаністами. Нацизм, язичництво, окультизм і сатанізм завжди йшли пліч-о-пліч – так було в Третьому рейху, так сьогодні відбувається в Україні. … Після визволення Україні знадобиться не лише денацифікація, а й серйозне духовне «лікування». Не лише новий Нюрнберг, а й, образно кажучи, хрещення у водах Дніпра.» (18 квітня 2022)
  • «Військових злочинців, які вціліють у процесі демілітаризації та денацифікації, треба судити і стратити публічно. Як наші діди та прадіди стратили бандерівську наволоч». (22 квітня 2022)
  • «Українських нацистів» чекає два шляхи: «повзком на колінах у полон і потім під трибунал чи в пекло. Інших сценаріїв для них немає і не може бути.» (26 квітня 2022)
  • «Українська влада впевнено веде країну шляхом нацистської Німеччини, до духовного, культурного та політичного самогубства. Російська класика, що становить значну частину світової культури, приноситься в жертву звірячій русофобії. Природа цієї ненависті зрозуміла: саме існування Російського світу і все, що з ним пов’язане, – це смерть для українського нацизму, вірус якого був вирощений у західних ідеологічних лабораторіях та штучно занесений на історичні землі Росії. … Упевнений, що після розгрому нацизму російські класики повернуться на українську землю. Це стане важливим інструментом для денацифікації країни. Російська культура та нацизм несумісні». (27 квітня 2022)
  • Тих полонених нацистів, які не будуть розстріляні за вироком трибуналу, треба направити на найчорніші та найважчі роботи з відновлення зруйнованих ними міст Донбасу. Знайдуться для них місця й у кримській колонії. Тут на них чекає «теплий» прийом, уроки російської мови та антифашизму, які вони запам’ятають на все життя. (20 травня 2022)
  • Важко посперечатися з очевидним фактом, що Україна взяла на озброєння методи ІДІЛ (організація заборонена в Російській Федерації). … [Росія] дасть гідну та справедливу відповідь діям терористичної держави Україна, захистить своїх людей та братні народи. (29 червня 2022)
  • «Україна вже скоїла стільки терактів, стільки злочинів проти людяності, що втратила будь-яке право на свою державність. Українська державність перетворилася на ідол, якому постійно приносяться криваві жертви. Цей ідол має бути зруйнований. Чим швидше Україна в її нинішньому вигляді зникне з політичної карти світу, тим краще буде і для народів цієї країни, які київський режим нещадно кидає у м’ясорубку війни, і для всієї світової спільноти, для якої українська держава стала джерелом нескінченних проблем та напруженості.» (12 липня 2022)
  • Український режим «не просто нацистський та антиросійський, він – антилюдськийУкраїнська державність – це Молох, якому приносять у жертву дітей. Цей поганий ідол має бути зруйнований, йому не місце в історії». (27 липня 2022)
  • «Сили, що захопили Мати міст Руських та інші землі історичної Русі, – антиросійські, антихристиянські, антилюдські». (28 липня 2022)
  • «Російський світ повертається до своїх природних кордонів. Впевнений, що цей процес триватиме. Наші славні предки століттями освоювали, розвивали та захищали ці землі не для того, щоб на них «панували» виродки, що не пам’ятають спорідненості, послідовники секти нацистів та зрадників». (8 серпня 2022)
  • «Майбутнє України, точніше того, що від неї залишиться, можливе лише за повної ліквідації української державності. Треба працювати над тим, щоб у нас під боком не виріс новий ворог, у більш серйозній подобі.» (1 вересня 2022)
  • «На жаль, ідеологія державного тероризму поділяється принаймні частиною українського суспільства. Про це говорять і спалахи бісівської радості в Інтернеті щодо кожного теракту, влаштованого київським режимом. Це хвороба суспільної свідомості, яку теж доведеться лікувати під час демілітаризації та денацифікації України. Усі повинні знати, що кінець у терористів завжди один – собача смерть та вічне прокляття. Так було, є і буде.» (3 вересня 2022)
  • «Україна – терористична держава. Кінець у терористів може бути лише один. Перевірено історією.» (16 вересня 2022)
  • «Зникне не російська мова, а Україна.» (21 жовтня 2022)
  • «Тепер настала наша черга випалити розпеченим залізом нацистську чуму. І найкращою гарантією того, що вона більше ніколи не виповзе зі своїх гнилих схованок і не стане знову вражати уми та душі, є ліквідація української державності, яка породила нацизм. Це і буде новий день визволення для мільйонів людей, які сьогодні перебувають у заручниках у держави-терориста.» (28 жовтня 2022)
  • «Це ті, хто сьогодні окупує Одесу та інші російські міста, не мають історичної цінності. Імператриця обов’язково повернеться на своє законне місце, а бандерівське сміття буде викинуто на звалище історії.» (8 листопада 2022)
  • «Можливо, Захід вважає, що йому вдалося вивести особливу «породу» нацистів, призначену виключно для «полювання» на Росію та росіян – як виводять породи собак. Ніхто не згадує, що насправді однією з головних «родових ознак» української державності, що не відбулася, і в дев’ятнадцятому-двадцятому, і в сорокових роках минулого століття був антисемітизм… Лише ліквідація київської хунти та демонтаж української державності, просоченої нацизмом, є надійною гарантією миру та безпеки для всіх народів.» (8/9 листопада 2022)
  • «Ми ситі «незалежним» свинством по горло. І жодне озброєння не допоможе київському режиму знову влізти до Криму своїм п’ятачком і покласти на наш стіл свої свинячі копитці. Результатом таких спроб може бути лише одне: втрата колишньою Україною нових територій на додаток до вже втрачених та поява на українських кладовищах тисяч нових могил.» (19 січня 2023)
  • «По суті, в основі української державності, що не відбулася, закладено не тільки ідеологічний код русофобії, який сьогодні використовує Захід, а й код антисемітизму.» (26/27 січня 2023)
  • (Йдеться про співробітників міліції “Беркут”, які загинули в 2014 році) «Бійці “Беркута” встали на шляху у біснуватого майданного натовпу, у нацистських відморозків, що рвуться до влади, і до кінця виконали свій обов’язок – службовий і людський. На відміну від продажної і боягузливої української влади, яка зрадила всіх, хто захищав закон і конституційний порядок, хто ще міг запобігти катастрофі, що насувається, розчавивши фашистську гадину в зародку. Сьогодні вона перетворилася на чудовисько, з яким борються наші воїни в зоні СВО. Немає жодних сумнівів, що нацистський монстр буде знищений. Це наш спільний обов’язок перед предками і нащадками, перед усіма, хто загинув у боротьбі з нацизмом.» (18 лютого 2023)
  • «Дев’ять років минуло від дня трагедії в Одесі, де нацисти спалили десятки людей у будівлі місцевого Будинку профспілок. … Масове вбивство в Одесі ясно виявило терористичну сутність київського режиму. По суті, це було ритуальне вбивство. Бо нацизм – це не лише політична система, а русофобія – не лише прояв національної ворожнечі. Це культ ненависті та смерті, «релігія» терористичної держави. … Але відплата за загибель одеських мучеників обов’язково буде. Учасники вбивства у Будинку профспілок відомі. Судячи з повідомлень ЗМІ, хтось із виродків уже знищений у зоні СВО. Кожен із нелюдів, де б він не знаходився, повинен пам’ятати про неминучу розплату.» (2 травня 2023)
  • «Не буду вкотре повторювати, що київський режим – це, по суті, терористична організація. Потрібно не говорити, а діяти. Мовчки і рішуче. Досвід у наших військових та спецслужб у цьому плані великий. Як і перелік знищених терористів. Давно настав час вписати туди нові імена. … Потрібна адресна та системна робота з ліквідації не лише виконавців, а й натхненників тероризму та воєнних злочинців. Тільки так можна зупинити хвилю терору.» (6 травня 2023)
  • «Сьогодні фашистська гидота знову намагається підняти голову з метою знищити якнайбільше росіян, завдати Росії якомога більшої шкоди, перетворити споконвічно російські землі на Дике поле. Але немає жодних сумнівів, що на ідейних і кровних спадкоємців недобитих фашистів чекає доля їхніх кумирів.» (22 червня 2023)н
  • “Нацистська гадина буде знищена – цього разу повністю. Так, що від неї не залишиться навіть попелу”. (28 жовтня 2023 року)
  • “Десять років тому в Києві розпочався Майдан. Навряд чи ті люди, обмануті провокаторами, які тоді вийшли на вулиці проти “злого правителя”, могли знати, якою катастрофою все це закінчиться. По суті, жменька націоналістів поставила Україну на коліна. А Янукович, який намагався позиціонувати себе як суперполітик, виявився повним лузером. Коли почалися заворушення на Майдані і стала помітна слабкість центральної влади, ми в Криму зрозуміли, що країни більше не існує, і почали створювати загони самооборони. І зараз дії української влади не піддаються ні логіці, ні здоровому глузду. Там немає з ким вести переговори. І нам не потрібно відходити від очевидного – нанесення повної військової поразки і зміни політичного режиму в Україні. Інакше ми ризикуємо затягнути цю проблему на десятиліття”. (21 листопада 2023 року)
  • Бандеризм – це релігія злих рабів, тупого стада, яка вбила сотні тисяч людей і країну, яка, загалом, мала шанс на гідне майбутнє. Як сказав наш Президент, єдиним гарантом суверенітету і територіальної цілісності України була Росія. Але ні те, ні інше не входило і не входить в плани західних господарів, які смикають за ниточки місцевих маріонеткових політиків. І доля українського народу їх не цікавить. Їм потрібна не Україна, а анти Росія. І зараз історія і російська армія розставляють все на свої місця”. (1 січня 2024 року)
Колонка пропутінського експерта Тімофєя Сергєйцева – “Що Росія повинна зробити з Україною?” – РИА Новости (5 квітня, 2022) (альтернативний переклад Марії Кравченко на Medium)
  • Нацистська, бандерівська Україна, ворог Росії та інструмент Заходу зі знищення Росії нам не потрібна.”
  • Денацифікація” України передбачає “комплекс заходів щодо нацифікованої маси населення, яка технічно не може бути піддана прямому покаранню в ролі воєнних злочинців.”
    • Аналіз: Денацифікація в “офіційному російському вживанні насправді означає знищення української держави та нації. “Нацист”, як пояснює [стаття Сергєйцева], — це просто людина, яка самоідентифікується як українець. За його словами, створення Української держави тридцять років тому було “нацифікацією України.” І звісно ж, “будь-яка спроба побудувати таку державу” має бути “нацистським” актом.” – Снайдер
  • Немає ніяких “істотних відмінностей між ЗСУ [Збройними Силами України] та, так званими, національними батальйонами, а також територіальною обороною, що приєдналася до цих двох видів військових формувань. Всі вони однаково причетні до надмірної жорстокості щодо мирного населення, так само винні в геноциді російського народу, не дотримуються законів і звичаїв війни. Військові злочинці та активні нацисти повинні бути належно та показово покарані.”
  • Крім українських оборонних сил, “винна і значна частина народної маси, яка є пасивними нацистами, пособниками нацизму. Вони підтримували нацистську владу та потурали їй.”
  • Ця маса може бути денацифікована через “перевиховання, яке досягається ідеологічними репресіями (придушенням) нацистських установок та жорсткою цензурою: не лише у політичній сфері, але обов’язково також у сфері культури та освіти.”
  • Терміни денацифікації ніяк не можуть бути меншими за одне покоління, яке має народитися, вирости і досягти зрілості в умовах денацифікації.
  • Денацифікація буде також і “деукраїнізацією – відмовою від розпочатого ще радянською владою масштабного штучного роздування етнічного компонента самоідентифікації населення територій історичних Малоросії та Новоросії, розпочатої ще за радянської влади.”
    • Аналіз: “Як історику масових вбивств, мені важко пригадати багато прикладів того, як держави явно рекламували геноцидний характер власних дій саме в той момент, коли ці дії ставали загальновідомими. З юридичної точки зору, наявність такого тексту (у ширшому контексті подібних заяв і неодноразового заперечення існування України Владіміром Путіним) значно полегшує оголошення звинувачення в геноциді. Юридично геноцид означає дії, які знищують групу повністю або частково, у поєднанні з певним наміром зробити це. Росія вчинила це діяння і зізналася у своєму намірі.” – Снайдер
    • Аналіз: Історія показує, що ми “маємо вірити диктаторам на слово. Ті, хто підбурює до геноциду, зазвичай намагаються його виконати. Для них не є незвичним розголошувати свої кампанії через пропагандистів і медіа. Цією роботою Адольфа Гітлера займалися Йозеф Геббельс, Альфред Розенберг та інші. У Путіна є Медведєв і експерти російських державних ЗМІ. Врешті-решт, чим краще російські солдати сприйматимуть кампанію “деукраїнізації”, тим жорстокішою ставатиме війна – і тим важче буде Росії знайти вихід без повної перемоги чи поразки. Самовдоволення російського суспільства стає співучастю у вбивстві.” – Хірш
  • Україна історично “неможлива як національна держава, а спроби “побудувати” її як таку закономірно призводять до нацизму.Українізм — штучна антиросійська конструкція, яка не має власного цивілізаційного змісту, підпорядкований елемент чужої та сторонньої цивілізації.”
    • Аналіз: Ця стаття відрізняється від інших російських новинних джерел з “двох важливих причин. Вона була опублікована на тлі грабіжницької загарбницької війни Росії – під час звірства в Бучі, Маріуполі та інших містах, а також під час викрадань, депортації та відправлення до фільтраційних таборів мирного населення України. Вона була опублікована під час суворої військової цензури в Росії, що свідчить про її схвалення російською владою.” – Хірш
  • Політично, “бандерівська верхівка має бути винищена, [оскільки] її перевиховання неможливе.” Сама Україна вимагає “очищення від нацистських елементів… інтеграції цієї державності у тісну співпрацю з російським департаментом денацифікації України.” Тоді Росія створить “трибунал за злочини проти людяності на території колишньої України [і] у зв’язку з цим виступатиме в якості охоронця Нюрнберзького процесу.”
  • Початкові кроки денацифікації, за словами Сергєйцева, можна визначити так:
    • Ліквідація озброєних нацистських формувань, а також військової, інформаційної, освітньої інфраструктури, що забезпечує їхню активність;
    • Впровадження російського інформаційного простору;
    • Вилучення навчальних матеріалів та заборона освітніх програм усіх рівнів, що містять нацистські ідеологічні установки; і
    • Люстрація, оприлюднення імен пособників нацистського режиму, залучення їх до примусової праці щодо відновлення зруйнованої інфраструктури в порядку покарання за нацистську діяльність (з-поміж тих, до кого не буде застосовано страту або позбавлення волі).”
UPDATED Владімір Соловйов, прокремлівський ведучий – Російські державні ТБ експерти  (7 квітня 2022 – 19 грудня 2023)
  • “Владімір Вольфович [колишній депутат Держдуми] дав свій геніальний прогноз. Звучав він так: “Зеленський – останній президент України, тому що  потім не буде ніякої України!” (7 квітня 2022, переклад експерта з медіа-моніторингу Френцісом Скарром)
  • “Війська ЛНР і ДНР воюють за свою землю, і тепер у мене питання: За що би воювала українська територіальна оборона? Там нема їх землі. … Ми кажемо людям: схаменіться! Пам’ятайте, хто ви є! Подивіться, що з вами роблять! Подивіться, хто вас захопив! Згадайте своє велике минуле! Прокиньтеся, перестаньте брехати собі! В цьому головна суть. Чому вам придумують мову? Ви русини [слов’янський народ] – вам потрібен той суржик, яким намагається говорити Зеленський? Подивіться  яку вам вигадують історію, яку вам вигадують релігію. Ось чому народ за нас. Жителі Заходу кажуть: “Чому вони не вітають вас квітами”? Ще й як зустрічають, ще й як. Незважаючи на їхній страх, вони вітають нас, і вони будуть вітати нас ще більше, коли зрозуміють, що ми нікуди не підемо.” (24 травня 2022, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Путін говорить про укріплення і розширення, бо що таке повернення? Це розширення. Ми ж до цього втратили, тому тепер потрібно повертати … Хто буде наступним? Наступною є Східна Європа, але їй не хочеться. Хто першим буде злитим? Польща найближче до України. Прибалтика найближче до кордонів колишнього СРСР. Тому вони і кричать найголосніше». (10 червня, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • Соловйов порівнює російсько-українську кризу з “дегельмінтизацією кота. Для лікаря це особлива операція. Для хробаків – це війна, а для кота – очищення”. (19 липня 2022, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «До нового навчального року не поспішайте купувати контурні карти. Це просто безглуздо». (5 серпня 2022, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Взяли б ми Харків, то очевидно, що там у них основний центр логістики та постачання! Зтерти це з лиця землі! Попередити цивільних, сказати їм: «У вас є 24, 48 годин!» Після цього ми починаємо знищувати місто квартал за кварталом». (25 жовтня 2022, переклад експерта з медіа-моніторингу Френсіса Скарра)
  • «Те, що відбувається в Україні, в Україні не залишиться. Йде священна війна. Ми воюємо за саме право людського роду існувати у своєму первісному стані, задуманому Творцем. Ті [українські] дурні, які намагаються боротись – вони борються не проти нас, вони воюють з Богом. У разі їхньої перемоги їхній кінець один. Коли я кажу, що або ми переможемо, або весь світ буде перетворений на попіл, це також має інший зміст. Як може продовжувати існувати людство, яке бореться проти Бога? … Якщо вдуматися в те, що відбувається, – це сатанізм. Вони біси, по-іншому це не скажеш. Треба розуміти: ігри закінчилися, якщо ми маємо справу зі слугами Князя Тьми, якщо ми маємо справу з диявольським походженням, про які переговори може йти мова? З ким ми говоримо? Які переговори ви можете вести з сатаною? … Новий Содом і Гоморра чекають Господнього суду». (17 грудня 2022, переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс)
  • «Давайте знищимо місто Київ, до біса його. Його урядовий округ, Думу, де вони всі сидять… Зітріть його з лиця землі. Київського урядового округу не повинно існувати. Він має бути знищений, так само як і в Харкові, Одесі, Миколаєві, Івано-Франківську та Львові. Все, жарти закінчилися. Боротися з нечистими можна тільки святим вогнем, що падає з неба, вогнем і сіркою, як Содом і Гомора… Господь обрав нас знаряддям свого суду». (4 квітня 2023, переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс)
  • «У районах Києва має бути спричинена така шкода, щоб це було видно із супутника. Урядові квартали не повинні існувати у всіх містах країни-терориста. Укро-Рейх повинен припинити своє існування… Всі, хто причетний до терористів, мають бути страчені… Знищити, З-Н-И-Щ-И-Т-И все нацистське українське керівництво» (6 травня 2023, переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс)
  • «Цю ненависть [до Росії] виховували в бідних українцях роками… Вчили їх ненавидіти російську культуру… Наш братський народ зараз зійшов зі шляху. Ми їх вилікуємо, допоможемо, відновимо». (19 травня 2023 року, переклад медіамоніторки Джулії Девіс)
  • «А Київ? Київ треба розбирати. Одесу треба розбирати! Харків, Дніпро, Львів, Івано-Франківськ теж. Сьогодні повинні бути удари по тих містах, набагато жорстокіші, ніж ті, які завдаються наразі» (30 травня 2023, переклад експерта з медіа-моніторингу Френсіса Скарра)
  • «Ми попередимо цивільних, щоб вони могли піти. Ми дамо їм шість годин, щоб вони всі могли швидко піти. А потім ми знесемо всі ці міста, потім відбудуємо!» (2 червня 2023, переклад експерта з медіа-моніторингу Френсіса Скарра)
  • «У нас більше немає вибору. Ми повинні стерти їх з лиця землі. Їхні центри прийняття рішень. Ні, не український народ. Але ніхто з їхньої верхівки не має почуватися комфортно». (22 червня 2023 року, переклад експерта з медіа-моніторингу Френсіса Скарра)
  • “Я все ще кажу, що міг би взяти Київ за 3 дні! Але спершу, все має бути знищено за допомогою справжньої ядерної зброї! Зітріть Київ з лиця землі і встановіть наш прапор серед руїн!” (3 липня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “[Українські] портові міста мають бути зруйновані. Вони повинні бути стерті з лиця землі… Ми не пощадимо Одесу. Ми пізніше відбудуємо її з нуля. Так буде набагато легше”. (24 липня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “Президент сказав, що якщо ви зробите крок, то сама ваша державність буде під питанням. Ми не говоримо, що дозволимо їм [українцям] зберегти свою державність”. (24 липня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “Інше питання – чи повинна існувати українська нація. Моя відповідь: в її нинішньому стані – не повинна. Ні! Нація, ідеологія якої становить для нас загрозу, не може існувати поруч з нами”. (29 листопада 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “Де б не була Росія, там є життя. Там любов, турбота і повага. Там, де сатанинська Україна, там смерть. Дух вмирає першим. Вони цього ще навіть не зрозуміли. Вони [українці] вже трупи, вони мертві“. (19 грудня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Головна редакторка російського державного телебачення Маргарита Симонян та інші пропутінські діячі чи чиновники – “Загрозлива риторика набуває поширення в Росії, допоки її сили освоюються в Україні” – Washington Post (13 квітня, 2022)
  • “На державному телебаченні військовий аналітик підсилив думку про необхідність перемоги Росії та закликав створити концентраційні табори для українців, які виступають проти вторгнення. Через два дні голова комітету з оборони в нижній палаті парламенту заявив, що на “перевиховання” українців знадобиться 30-40 років.”
  • Головна редакторка телевізійної мережі RT охарактеризувала “рішучість українців захищати свою країну як ‘колективне божевілля.’ Ми не випадково називаємо їх нацистами”, – сказала Маргарита Симонян, яка також очолює кремлівську медіагрупу, що керує інформаційними агентствами “Супутник” і РИА Новости. ‘Те, що робить вас нацистами, — це ваша звіряча натура, ваша звіряча ненависть і ваша звіряча готовність виривати очі дітям на основі національності.’”
  • “Наприкінці березня голова Слідчого комітету Росії розпочав перевірку, чи ‘підручники для українських учнів орієнтовані на дітей, які ненавидять Росію та російську мову’ та ‘перекручують історію.’
З підручників видавництва «Просвещение» прибирають згадки про Київ та Україну – Медіазона (23 квітня, 2022)
  • Анонімний співробітник російського освітнього видавництва «Просвещение» каже, що перед ними «стоїть завдання зробити так, ніби України просто не існує. …Набагато гірше, коли у підручнику просто немає згадки про країну. Людина виростає без бази знань про якусь країну, і їй тоді набагато простіше повірити в те, що розповідають про неї з телевізора».
  • Видавництво може «згадувати, як [Росія] рятувала Київ, але говорити про будь-яку самостійність України як країни вже не можна».
Карен Шахназаров, експерт і кінорежисер – “‘Милосердя не буде’ рупор Путіна попереджає про ‘концтабори, стерилізацію’” – експерти з російського державного ТБ каналу Росія 1 та Express (4 травня, 2022, та стаття 5 травня, 2022) 
  • Противники “букви Z” повинні “зрозуміти, що якщо вони розраховують на милосердя, то ні, милосердя для них не буде. Все стало дуже серйозно. В даному випадку це концтабори, перевиховання, стерилізація.’”
Російський політолог Сергій Міхєєв – російський державний Перший телеканал – переклад Френсіса Скарра з BBC Monitoring (8 травня 2022)
  • Україна перебуває в полоні натхненої нацистами “неоязичницької” релігії, заснованої на насильстві.”
  • “Криваве язичництво” було засноване українськими “спільниками нацистів” під час Другої світової війни, а потім культивувалося діаспорою в США.”
Колонка журналістки Вікторії Нікіфорової – “Настав час повторити” – РИА Новости (9 травня 2022)
  • “На сході України тривають бої. Нацисти катують і вбивають жителів окупованих територій.”
  • Росія визначається як “соціальна гармонія – важкодосяжна, але абсолютно реальна”
  • Українська спецоперація стала “війною за мир” Росії. І не тільки в Росії, а й за мир у всьому світі.”
UPDATED Марія Захарова, офіційна представниця Міністерства закордонних справ Росії – дописи Захарової у Telegram – Telegram (22 червня – 9 грудня 2023)
  • Мінські домовленості – це був шанс для Києва зберегти українську державу. Зеленський, який веде західники, від нього прилюдно відмовився. Другий такий шанс київському режиму не випаде. (3 червня 2022)
  • Російська армія “бореться з нацизмом, тепер уже з неонацизмом, звільняючи Україну від неонацистського панування, яке в останні десятиліття там підживлювали “західні партнери”. (22 червня 2022)
  • “Продовжується політика примусової українізації та переслідування всього російського.” (22 червня 2022)
  • Мінські домовленості, підписані Росією та Україною перед 2022 роком під час переговорів щодо закінчення війни на Донбасі були “шансом для Києва зберегти українську державу. Зеленський, яким керують західняки, прилюдно відмовив [Путіну]. Київський режим не отримає другого шансу.” (3 липня 2022)
  • «Все, що залишилося київському режиму, характерними рисами якого давно стали продажність, злість, аморальність, недоумство та біснуватість. Ідуть на дно, гордовито піднявши середній палець, що став їх ганебним символом.» (24 жовтня 2022)
  • «Історія цих місць, як і вся історія України, є невід’ємною від російської, а будь-які спроби київського режиму її переписати приречені на провал.» (29 грудня 2022)
  • «Немає жодних сумнівів, що неонацистському божевіллю в Києві прийде кінець. Планам тих, хто взяв український народ у заручники та методами гебельсівської пропаганди штучно намагається змінити його національну ідентичність, відірвати від тих, з ким вони поділяють історичне минуле та сьогодення, не судилося справдитись.» (3 травня 2023)
  • «Київський режим-паразит, який багато років живе на західні подачки за рахунок майбутніх поколінь, просто не в змозі нічого запропонувати як досвід державного будівництва та досягнення економічної стабільності.» (11 травня 2023)
  • «Якщо у когось є хоч якісь сумніви, що київський режим потім не оберне своє терористичне нутро проти своїх творців, вони жорстоко помиляються. На жаль, потім буде запізно.» (7 червня 2023)
  • “Останні діти гітлерівських посіпак С. Бандери і Р. Шухевича, як і їхні ідеологічні предки, в гонитві за уявною незалежністю і самостійністю насправді знищують свою Батьківщину, перетворюючи її на плацдарм для чергового безперспективного “Drang nach Osten” (“Натиск на Схід”), стаючи сліпим знаряддям західної агресії проти Москви. І їхній кінець буде таким же безславним. Все це робить завдання денацифікації та демілітаризації України безумовним пріоритетом російської зовнішньої політики”. (20 серпня 2023 року)
  • “Київський режим є антигуманним і антигуманістичним новоутворенням за самою своєю суттю… Сьогодні київський режим посилено хоче підкреслити, що нещасне населення України є спадкоємцями гітлерівських вихованців Степана Бандери і Романа Шухевича, які принесли багато зла українському та іншим народам. Немає сумнівів, що через деякий час і ця мильна бульбашка лусне. Виходить, що у київського режиму немає більше гідної спадщини, крім українців і нацистських колабораціоністів? Адже і Гоголь, і Хмельницький, і багато інших з тих, ким досі дозволяють пишатися, безпосередньо пов’язані з Росією, яку київський режим викреслив з числа своїх предків”. (31 серпня 2023 року)
  • “Сьогодні київський режим, продовжуючи курс на фальсифікацію історії, робить все, щоб стерти з пам’яті нинішнього і прийдешніх поколінь безсмертний подвиг радянського народу, обілити фашизм і прославити нацистських злочинців, які несуть відповідальність за життя десятків тисяч невинних мирних жителів – українців, росіян, білорусів, поляків, євреїв та інших. Впевнені, що новий день звільнення України від влади новоявлених духовних та ідеологічних спадкоємців людиноненависницької ідеології не за горами“. (2 листопада 2023 року)
  • “В Україні здійснюється насильницька зміна національної ідентичності громадян через прийняття дискримінаційних законів у мовній, освітній та медійній сферах. Повсюдно поширюється русофобія, нав’язуються збочені інтерпретації історії. Психологічну обробку громадян України використовують ті, хто називає себе проукраїнськими політиками. Дійшло до того, що київська влада відкрито заперечує існування в країні такої національної групи, як росіяни (є навіть рішення Конституційного суду 2021 року з цього приводу), незважаючи на те, що росіяни в Україні фактично є державотворчою нацією“. (15 листопада 2023 року)
  • “Сьогодні доречно поставити питання: що саме дав Україні Євромайдан? Відповідь очевидна. Із самодостатньої, індустріально розвиненої і густонаселеної республіки колишнього СРСР Україна перетворилася на бідну, вмираючу територію. Країна втратила державну незалежність і перебуває на утриманні західних колонізаторів, які визначають її внутрішню і зовнішню політику”. (20 листопада 2023 року)
  • Ми не допустимо існування на наших кордонах агресивної нацистської держави, з території якої загрожуватиме небезпека Росії та сусіднім країнам… Необхідно підтвердити нейтральний, позаблоковий і без’ядерний статус України, провести її демілітаризацію і денацифікацію, визнати нові територіальні реалії, забезпечити права російськомовних громадян і національних меншин, які проживають в цій країні”. (9 грудня 2023 року)
Алєксандр Єгорцев, спеціальний кореспондент телеканалу «Спас», який примикає до Російської православної церкви і мав понад 1 мільйон підписників до того, як його заблокував YouTube і переніс його обліковий запис на російську версію, RuTube – Козяча Морда. Сатанізм та окультизм стали ідеологією українських нацбатів – РИА Новости (3 червня, 2022)
  • Алєксандр Сєргєєвіч Ходаковський, командир російського батальйону «Восток», порівнює цю [хибно стверджену] поведінку з «окультизмом», яка була «дуже сильно розвинена у нацистській Німеччині. І тут ми бачимо гідних спадкоємців. Те, що вони роблять, несумісно з християнською вірою та православ’ям. Це бузувірство. …»
  • Протоієрей Олександр Новопашин вважає, що «суть звернення до сатанізму – це відкидання християнства і спроба вдатися для вирішення своїх завдань до допомоги надприродних сил – природних божеств, енергій або сутностей, які нібито допомагають здобути владу. Хтось називає ці темні сили сатаною чи дияволом, хтось говорить про слов’янських богів, наприклад, Перуна, Вотана, Одина тощо. Тепер мало хто сумнівається, хто експортував, підгодовував і заохочував нацизм у сучасній історії України”.
Дмітрій Рогозін (генеральний директор державної корпорації космічної діяльності “Роскосмос”, колишній депутат Держдуми) – допис у Telegram-каналі (13 червня, 2022)
  • “Взагалі те, що виросло на місці України, є екзистенційною загрозою російському народу, російській історії, російській мові та російській цивілізації. Якщо не покінчимо з ними, як, на жаль, не покінчили з ними наші діди, доведеться гинути, але закінчувати ще більшою ціною нашим онукам. Тому давайте краще ми з цим покінчимо. Раз і назавжди. Заради наших онуків.”
Захарова – “Україна в її попередніх кордонах більше не можлива” (17 червня 2022)
  • “Тієї України, яку ви і ми знали в тих її межах, які були раніше, більше немає і не буде”.
Рогозін – дописи Рогозіна у Telegram – Telegram (26-27 червня 2022)
  • Нинішня Україна – це “виблядське формування Біловезької змови, де україська партноменклатура відгризла “шматок незалежності” разом із Кримом, трьома військовими округами та промисловим Донбасом. Більше того, українська еліта страхом та кров’ю придушили російський рух та російську культуру, позбавили корінне в Україні російське населення права говорити рідною мовою… Українська еліта – це зрадники… Немає прощення зрадникам та зраді!” (26 червня 2022)
  • Територія Калінінграду та Балтії – це “[російська] земля. І жодним реваншистським та малограмотним виродкам не поставити це під сумнів. Свою рідну землю захищатимемо. Горе та люта смерть тим, хто спробує розв’язати агресію проти Росії.” (27 червня 2022)
Кіріл Стремоусов, заступник голови російської адміністрації в окупованому Херсоні, Україна – дописи Стремоусова в Telegram – Telegram (29 червня – 21 жовтня 2022)
  • Херсон “йде в Росію і в найближчому майбутньому ми повернемо собі нашу Батьківщину, з якої ми всі родом. Херсонська область ніколи не повернеться у середовище нацизму, розпусти та цинізму.” (29 червня 2022)
  • «Армія РФ, заманюючи укронацистів, що втратили розум, у вогневі мішки, продовжує очищати планету від фашизму». (15 жовтня 2022)
  • «Результат цієї компанії – не боротьба за Україну, а знищені та зруйновані долі мільйонів українців». (21 жовтня 2022)
Василь Фатігаров, російський військовий експерт – Уривки з ефіру російського державного телебачення – переклад Френсіса Скарра з BBC Monitoring (30 червня 2022)
  • Росія “має провести велику методично грамотну і ретельно виважену роботу з денацифікації України… Мені подобається таке образне порівняння фашизму України з раковою пухлиною. [Росія] зараз працює як хірург. І коли хірург вирізає ракову пухлину, то поки він її вирізає – вона розростається. І коли він її зачищає, він має ще й певну кількість здорової тканини вичистити, щоб, не дай Бог, потім нічого не залишилося і не виросло знову. І ця фашистська зараза така сама! Тобто, якщо частина цього десь залишиться, вона обов’язково знову почне рости. Тому [Росія] дуже чітко, дуже жорстко буде зачищати цю територію і добиватись того, щоб ця фашистська зараза більше ніде не розросталася”.
Путін – “Путін каже, що в Україні Росія тільки починає, мирні переговори стануть важчими” – Reuters (7 липня 2022 р.)
  • Путін каже, що на його переконання “Захід хоче воювати [з Росією] до останнього українця. Це трагедія для українського народу, але, здається, все йде до цього”.
Російський політолог Михайло Маркелов – Уривки з ефіру російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (13 липня 2022)
  • Росія повинна “серйозно задуматися над ліквідацією нацистського керівництва [України], включаючи не лише Зеленського та його оточення, а й Верховну Раду [парламент] і весь уряд, який зараз здійснює абсолютний геноцид проти власного народу”
  • “Нагадаю вам слова президента Росії, які він виголосив 24 лютого: “Ви хотіли декомунізації? Ви її отримаєте.”
  • Спочатку ми просто планували звільнити лише жителів Донбасу і Донбас від нацистського ярма, але після поставок зброї від Заходу, якщо, не дай Бог, американці доставлять ракети, які можуть долати 300 кілометрів, то нам тоді взагалі не можна буде зупинятися.”
UPDATED Симонян – Уривки з ефіру російського державного телебачення – (19 липня 2022 – 23 грудня 2023)
  • «Україна, у тому вигляді, в якому вона була, не може продовжувати своє існування. Не буде тієї України, яку ми знали багато років». (19 липня 2022, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «[Зеленський] – це маленький єгипетський фараон, який не відпускає наших людей. Православний народ, російський народ, він насильно утримує людей на наших очах. Він маленький фараон, і на наших очах на нього накладають 10 єгипетських казней, які спіткали фараона, згідно з Біблією… “Град” [ракетна установка] знищить всіх людей і тварин, і поля з урожаєм… Коли Єгипет був занурений у темряву на три дні, а в ізраїльтян було світло в будинках, Біблія каже: “Хіба ми не бачимо там темряву регулярно?”. Щоразу, коли летять наші ракети, коли ми відпрацьовуємо удари відплати, Україна занурюється в темряву. І одна з найстрашніших єгипетських пошестей – це смерть первістків. Смерть первістка – це їхня мобілізація первістка, другого, третього, всіх чоловіків… Що залишилося від їхнього чоловічого населення? Все, що залишилося, – це жаби, що падають з неба, якщо ви вірите в єгипетські пошесті». (2 квітня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “Мені так шкода їх! За українців і решту! Чому ви не могли жити з нами? Що в цьому було поганого? Багато хто з вас [українців] отримав свою державність завдяки нам! Ваша культура виникла завдяки нам!” (15 липня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “Володя [інший телеведучий], є одна річ, в якій я з тобою не згоден. Цей бандеризм, він існує не тільки сім чи вісім років. Зовсім ні! Він існує набагато довше! З часів Бандери фактично… 1992 року! За рік до того розвалився Радянський Союз! За Сталіна їх кидали до в’язниць тисячами. За Хрущова їх знову випустили тисячами, чи не так? Хто були ці люди? Це були ті, кому вдалося втекти. Тож ми не говоримо про сім чи вісім років. Це результат тих, хто вийшов, маючи дітей і онуків. Тоді ми дали їм втекти, а цього разу ми повинні їх добити!” (23 грудня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Ніколай Корсаков – Хрещення Русі та спецоперація в Україні: що спільного? – Газета (28 липня 2022)
  • Для укронацистів не існують моралі, вони не мислять такими категоріями і не бояться за свої злочини кари божої. Багато хто з укронацистів — відкриті сатаністи і послідовники людиноненависницьких культів, які приносять жертви і ритуальні вбивства, роблять висновок експерти.
Голова комітету Держдуми з оборони Андрєй Карталов – Уривки з ефіру російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (1 серпня 2022)
  • Україну «треба відновлювати, будувати з нуля, але найбільша проблема сьогодні — це люди. Є й діти. А діти – це та категорія, яка найбільше постраждала від бандерівських нацистських покидьків, які просто промили їм мізки… Треба з дітьми розібратися, можливо, в наших суворовських, нахімовських кадетських училищах можна було б зробити додатковий набір і відправити цих дітей туди. Можливо, московським вищим навчальним закладам та іншим країнам варто зарезервувати додаткові місця для студентів, які могли б розміститися на бюджетній основі, у безкоштовних гуртожитках. Сьогодні вони не можуть нічого заплатити за навчання. Тим не менш, ми повинні це зробити, тому що тоді люди повірять, Росія – це серйозно, це надовго, це назавжди».
Російський журналіст і військовий експерт Ігор Коротченко – Уривки з ефіру російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (5 серпня 2022)
  • «Україна є частиною історичної Росії. Такої держави як України ніколи не існувало. Ті політичні еліти України зробили вибір перетворити її на проект «анти-Росія» – такі держави не мають права на існування з точки зору національних інтересів нашої країни. Ні Захід, ні Сполучені Штати не можуть вплинути на волю та рішучість керівництва нашої країни та нашого народу зробити так, щоб така загроза ніколи не існувала в нашій історії з території країни, яка нині називається Україна».
Радянсько-російський режисер Микита Міхалков – уривок з виступу щодо української мовою – переклад експерта з медіа-моніторингу Максима Бородіна (26 серпня 2022)
  • «Українська мова стала образом русофобії… Тобто ті словосполучення, які ми чуємо в українській транскрипції та вимові, вони для нас і для світу в принципі і для них самих є формулюванням ненависті до Росії!»
Російський найманець Ігор Мангушев – виступ на тему російсько-української війни – переклад журналіста Дениса Казанського (28 серпня 2022)
  • [тримаючи в руці череп] «Ми живі, а цей хлопець уже мертвий. Нехай горить у пеклі. Йому не пощастило. Ми зробимо з його черепа кубок. Ми не воюємо з людьми з крові і плоті, ми воюємо з ідеєю, з ідеєю України як антиросійської держави. Миру бути не може. Треба деукраїнізувати Україну. Треба повернути наші руські землі… Це трагедія українських воїнів. Нам байдуже, скільки ми маємо їх убити. Якби ми воювали з людьми, ми могли б укласти з ними мир. Але ми воюємо з ідеєю, тому всіх носіїв ідеї треба вбити. Як цей хлопець, напевно, не хотів лежати біля «Азовсталі».
Путін – звернення президента Російської Федерації (21 вересня 2022)
  • Громадяни Росії можуть бути впевнені, що територіальна цілісність нашої Батьківщини, наша незалежність і свобода будуть захищені – повторюю – всіма доступними нам системами».
  • «Ми знаємо, що більшість людей, які проживають на звільнених від неонацистів територіях, а це насамперед історичні землі Новоросії, не хочуть жити під ярмом неонацистського режиму».
Путін – Мітинг-концерт «Вибір людей. Разом назавжди» (30 вересня 2022)
  • «Я не можу не повернутися до того часу, коли утворювався Радянський Союз, коли Росія створювала сучасну Україну. Саме Росія створила сучасну Україну, передавши їй значні землі, історичні землі Росії разом з народом, якого ніхто не питав, де і як вони хочуть жити, яким бачать майбутнє своїх дітей і в якій країні. Те ж саме було, коли Радянський Союз розпався».
  • «Лише сучасна Росія надала право вибору жителям ЛНР, ДНР, Запоріжжя та Херсона. Люди прийшли на референдум і зробили свій вибір – бути зі своєю історичною батьківщиною – Росією».
  • «Це невід’ємне право людей. Воно засноване на нашій історичній спорідненості, і саме це право вело до перемоги покоління наших попередників, тих, хто століттями будував і захищав Русь, починаючи з часів Стародавньої Русі».
  • «Немає нічого сильнішого, ніж рішучість мільйонів людей, які за своєю культурою, релігією, традиціями та мовою вважають себе частиною Росії, чиї предки століттями жили в одній країні. Немає нічого сильнішого за їхню рішучість повернутися на справжню історичну батьківщину.
Андрій Сидоров, заступник декана світової політики Московського державного університету – Уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс (9 жовтня 2022)
  • «Треба дочекатися слушного моменту і викликати міграційну кризу в Європі з новим напливом українців… Я вважаю, що найвигідніше це зробити в новому році, під весну, тому що тоді ситуація почне загострюватися з точки зору економічної та соціальної напруги в Європі. Тому до ситуації, в якій ми зараз переживаємо, слід ставитися раціонально, а не емоційно. І обґрунтування таке: України як нації не повинно бути.»
UPDATED Проросійський лідер Донецької «народної республіки» Павло Губарєв – Російські державні ТБ експерти  (11 жовтня 2022 – 5 жотвня 2023)
  • «Це російські люди, одержимі дияволом. Ми приходимо, щоб переконати їх, а не вбити. Але якщо ви не хочете, щоб ми змінили вашу думку, ми вас вб’ємо. Ми вб’ємо вас стільки, скільки доведеться. Ми вб’ємо 1 мільйон або 5 мільйонів; ми можемо знищити вас усіх, доки ви не зрозумієте, що ви одержимі, і вас потрібно вилікувати. Зеленський там головний одержимий, він справді диявольське породження. Він Гітлер 2.0 з його шаленим націоналізмом, з тією шаленою русофобією, з образами жінки, яка ріже горло, вони одержимі кров’ю сатаністи з точки зору християнської думки. Зі світської точки зору, це антисистемні ліберальні споживачі, дурні люди, які не можуть зрозуміти, що відбувається».
  • “Я вважаю, що метою спеціальної військової операції є ліквідація української державності. Існування української нації в будь-якій формі завжди буде ворожим по відношенню до Росії та російського народу”. (21 липня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • Я не знаю, як ми [росіяни та українці] зможемо жити разом після перемоги. Ми не можемо вчинити геноцид проти них усіх. Нам доведеться їх “перевиховати”, створити концтабори. Але для цього ми повинні перемогти за будь-яку ціну і вбити стільки людей, скільки буде потрібно“. (5 жовтня 2023 року, переклад українського експерта з медіа-моніторингу Дениса Казанського)
Депутат Держдуми РФ Андрій Гурульов – Уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (19 жовтня 2022 – 28 травня 2023)
  • «Якщо у вас немає ні води, ні каналізації, ми прогнозуємо потік біженців до західних кордонів, чи не так? Тому що вижити неможливо. Немає ні опалення, ні води, ні каналізації, ні світла. Не можна приготувати їжу, немає де зберігати продукти, немає можливості перевезти їжу… Як жити в країні, де нічого не працює?» (19 жовтня 2022, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Ми повинні закрити тему України назавжди і визнати, що денацифікація і демілітаризація закриють Україну як проект раз і назавжди. Вона колись існувала, але її більше немає. Немає ніякої України. Це територія Росії. Територія тієї Росії, яка раніше називалася Радянським Союзом. Це найважливіше, що ми повинні зробити сьогодні». (13 лютого 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Якщо ми обираємо мішень – наприклад, одне місто, один регіон чи щось інше, то вичищаємо її так, щоб нічого не залишилося. Якщо ми говоримо, що це Київ – кажуть, що Київ – мати всіх міст руських – так, це мати всіх міст руських. Але якщо нам потрібно перетворити Київ на руїни і щоб наш прапор сидів на цих руїнах, то до цього ми повинні прийти». (23 лютого 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Центри прийняття рішень – це, військовою мовою, системи управління. Системи управління складаються з трьох елементів: органів управління, пунктів управління і системи зв’язку, автоматизованої системи управління. Органи управління – Зеленський, Подоляк, Залужний, Сирський і так далі. Ми повинні чітко усвідомити, що їх не повинно бути на цій Землі. Ніщо не заважає це зробити! І про це треба говорити відкрито. Друге – пункти управління. По-перше, повсякденні пункти управління – офіс президента в Києві та будівлю уряду – треба перетворити на попіл!» (3 травня 2023 року, переклад експерта з медіа-моніторингу Френсіса Скарра)
  • «[Демілітаризація України тягне за собою] повне неіснування України як нації.» (28 травня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Антон Красовський, колишній директор мовлення RT– уривки з російського державного телебачення (23 жовтня 2022 – 13 квітня 2023)
  • «[Українських дітей] треба було топити в [річці] Тисині, саме там, де каченя плаває. Просто втопіть тих дітей, утопіть їх прямо в Тисині… Хто каже, що їх окупували москалі, викидайте їх у річку сильною підводною течією… Там, усяка хатинка, там маса жахливих, жахливих маленьких хат, вони ж гадять по всіх Карпатах. Карпати – це огидно, там кожна хата називається «смерекова хата». І от прямо в ці хати їх запихати і спалити… [України] взагалі не повинно бути». (23 жовтня 2022, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс. Як повідомляється, Красовський був відсторонений після цієї заяви)
  • [У відповідь на кадри, де російський солдат відрубує голову українському солдату] «Це насправді не те, ким ми є, це те, чим є війна. Війна перетворює жорстокість на рутину, на повсякденність. Не буває війни без жорстокості. Вона не має меж і кордонів. Чи страшно мені дивитися ці кадри? Так, звичайно. Чи засуджую я наших хлопців? Ні, і ніколи не буду! Господь очистить всю цю наволоч, бруд і жорстокість. Але ми повинні перемогти – за будь-яку ціну, щоб вижити, щоб залишитися». (13 квітня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Я дивуюсь взагалі цій київській риториці, яка зʼявилася. Це риторика абсолютної моральної безстрашності. Ви просто не люди. Ви істоти…» (12 травня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • [У відповідь на запитання про його попередні висловлювання щодо українських дітей] «Я ж не казав, що їх треба вбивати, хоча я казав, що треба топити і палити» (22 травня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Владлен Татарський, прокремлівський блогер і військовий кореспондент – Інтерв’ю з ведучим російського державного телебачення Сергієм Марданом – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (23 жовтня 2022)
  • «Які українці? Я раптом це зрозумів. Українець – це росіянин, який захворів. Він, як трансвестит, народився чоловіком, потім щось трапилося, він зробив операцію, вирішив стати жінкою і жити як одна. Одягає сукню, перуку, намазує губи і йде так по всьому місту. Виглядає це дещо дивно, думаєш: це чоловік? Це чоловік – ні, це жінка. Українець – це російський духовний трансвестит, який намагається втиснутися в чужу шкуру. Мене завжди цікавило: коли був цей момент, коли вони зі здорової російської людини, скажімо, південноросійської людини, перейшли в тотальну шизофренію. Майбутнє України, тих людей, які там живуть, це те, що вони російські люди і вони повернуться до свого нормального стану».
  • «Коли ми переможемо в Україні, майбутнє цих людей полягатиме в тому, що це російські люди, які вилікувалися від свого божевілля, свого духовного трансвестизму і повернулися до нормального стану».
  • Щоб повернути все назад, усі ці пам’ятники [Голодомору] мають бути знищені, і всі ті культові місця, усі монументи, встановлені після 1991 року, які пов’язані з незалежністю України чи її новою та переробленою історією, мають бути повністю знищені».
  • Тоді Сергій Мардан каже: «Неможливо перемогти українство як ідею, якщо не формулювати контр-ідею… [Олександр] Дугін стократ правий, коли каже, що для того, щоб перемогти Україну, потрібно перемогти Україну в собі. Ця агресивна, фашистська, людиноненависницька ідеологія західного лібералізму має бути викорінена в усіх її формах. Їх незліченна кількість, ними пронизане все наше життя. Ми повинні їх знищити тут. І тільки тоді ми переможемо».
Олег Карпович, директор Інституту сучасних досліджень Дипломатичної академії МЗС Росії – «На шляху до реальної денацифікації» – (25 жовтня 2022)
  • «Запобігти новим кривавим кризам у російсько-українських відносинах стане можливим лише тоді, коли вдасться стерти зі свідомості українців сліди спільних зусиль колективного Заходу та його місцевих пособників наткнути братів-слов’ян один проти одного. Для цього, по-перше, на нових російських територіях необхідно створити привабливу альтернативу, очищену від спадщини понад тридцятирічної окупації – продемонструвати тим жителям України, які не піддалися пропаганді, що вибір у користь майбутнього, звільненого від токсичного «українства», завжди можлива
  • «Визволення українського народу означає комплексну та ефективну протидію деструктивним міфам, що дало змогу наділити нащадків бандерівців додатковими аргументами на користь знищення російськомовного «унтерменша». Ми звільняємо не тільки території, а й уми, які неодноразово отруювала русофобська влада країни.»
Помічник секретаря Ради безпеки Росії Алєксєц Павлов— Що варять у «відьомому казані». В Україні набули сили неоязичницькі культи— Federal AIF (26 жовтня 2022)
  • «Вважаю, що з продовженням спеціальної військової операції стає дедалі більш нагальним проведення десатанізації України, або, як влучно висловився голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, її “повної де-шайтанізації”».
Петр Акопов, російський пропагандист – «Почався новий етап демонтажу України» – РІА Новини via DISCRED.RU (10 листопада 2022)
  • «Вони вірять не просто у велич свого вигаданого народу (вигаданого тому, що малоросійська частина російського народу перетворилася на «неросійських українців», а потім русофобів), а в його велику місію. Місію знищення Росії, і не самостійно, а лише разом з Європою».
  • «Цей «український міф» абсолютно антиісторичний, але він вже міцно оселився у свідомості значної частини населення Незалежної. Більш того, найхитріші з маніпуляторів йдуть далі і просто називають Україну «спадкоємицею Русі», а українців – «справжніми росіянами», тим самим перекреслюючи і росіян, і Росію».
Дмитро Стешин, військовий кореспондент – Російські державні ТБ експерти (19 листопада 2022 – 20 серпня 2023)
  • «Ці люди [українці] сформували себе, свою ідентичність на запереченні всього московського. Це жахливе відхилення, тому що в основі лежить їхнє заперечення самих себе. Тому не можна вважати їх людьми з повноцінною мораллю і нормальним психічним апаратом. Мені це стало зрозуміло давно, коли я придумав термін «криптобандерівці». Нам там нікого звільняти не треба. Треба забрати наше і зробити так, щоб вони боялися навіть подумати про те, щоб дихати не так у бік Росії… Побачимо, яке гарне життя ми їм створимо і як вони захочуть знову переосмислити свою ідентичність».
  • “Я боюся, що у нас є багато “розумних людей”, які знову будуть бавитися в українську ідентичність, вишиванки, незалежність… Вони чомусь вирішили, що цю ідентичність треба зберегти! Штучно створену ідентичність, з якої почалася найкривавіша війна ХХІ століття!” (20 серпня 2023 року, переклад експертки з російського медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Борис Чернишов, депутат Держдуми – Уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс (19 листопада 2022)
  • «Ці удари у відповідь – і вони у відповідь – це вияв нашої ненависті, нашої святої ненависті. Сидітимуть і без газу, і без світла, і без усього іншого. Якщо київський режим обрав шлях військових злочинців, вони там мають мерзнути і гнити.»
Ростислав Іщенко, політолог – Інтерв’ю з ведучим російського державного телебачення Сергієм Марданом – переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс (27 листопада 2022)
  • «З моєї точки зору, поки Україна продовжує існувати в будь-якій формі, буде існувати і загроза для Росії. Зрозуміло, що загрозу становить не тільки Україна, але Україна є прямою, постійною загрозою. Можна мати справу з угорцями, поляками, американцями, мексиканцями чи ким завгодно, навіть з пінгвінами в Антарктиці, але ні про що не можна домовитися з росіянами, які називають себе українцями на підставі відкидання всього російського. Це есхатологічний ворог. Тому, на мій погляд, я не знаю, чи залишиться [Україна]… Я вважаю, що потрібно прикласти всі зусилля, щоб про неї не залишилося навіть згадки.»
  • Потім телеведучий Мардан каже: «Я вважаю, що це раціонально для всіх: і для нас, і для громадян колишньої Української Радянської Республіки, і навіть для європейців, якщо можете в це повірити. Навіть полякам було б вигідно, щоб України не було. Було б набагато мирніше для всіх… Зараз варвари на наших західних кордонах. Йде важкий похід проти варварів.»
Юрій Кот, провладний експерт – Уривки з російського державного телебачення – переклад експерта з медіамоніторингу Френсіса Скарра (11 січня 2023)
  • «Такі люди перейшли на темну сторону і виявляють себе русофобами, тому говорити з ними по-людськи просто марно. Вони вороги, просто вороги… Дітей ворога можна перевиховати, а самого ворога треба знищити!»
В’ячеслав Молотов, депутат Держдуми – Уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс (16 січня 2023)
  • «Здебільшого це есхатологічний конфлікт. Це не конфлікт між росіянами та українцями, який є абсолютно штучним. Ми один народ. Це конфлікт добра і зла, світла і темряви… Війна – жорстока річ. Водночас ми сильніші за [українців], тому що ми люди, а там вони здебільшого нелюди.»
Анна Долгарьова, російська пропагандистка – уривки з російського державного телебачення – перекладено експерткою з медіамоніторингу та радницею міністра внутрішніх справ України (16 лютого 2023)
  • Ігор Мангушев, капітан Луганської народної республіки, «завжди говорив, що денацифікація можлива чисто фізично. Треба просто знищити тих, хто з нами воює і виховує своїх дітей в російському дусі… Треба просто знищити тих, хто з нами воює, тих, хто тримає в руках зброю. Після цього решту можна денацифікувати, коли вони опиняться на російській території, в якомусь периферійному федеральному окрузі».
Петро Акопов – «Українські мрії приведуть Європу до самознищення» – РІА Новини (16 лютого 2023)
  • «Вони вірять не просто у велич свого вигаданого народу (вигаданого тому, що малоросійська частина російського народу перетворилася на «неросійських українців», а потім русофобів), а в його велику місію. Місію знищення Росії, і не самостійно, а лише разом з Європою».
  • «Цей «український міф» абсолютно антиісторичний, але він вже міцно оселився у свідомості значної частини населення Незалежної. Більш того, найхитріші з маніпуляторів йдуть далі і просто називають Україну «спадкоємицею Русі», а українців – «справжніми росіянами», тим самим перекреслюючи і росіян, і Росію».
Путін – Звернення президента до Федеральних зборів (21 лютого 2023)
  • Захід «почав перетворювати Україну на «антиросію». Насправді, цей проект не новий. Люди, які хоч трохи знають історію, розуміють, що цей проект бере свій початок ще в 19 столітті. Австро-Угорська імперія і Польща задумали його з однією метою – позбавити Росію цих історичних територій, які зараз називаються Україною. Це їхня мета. Тут немає нічого нового, вони все повторюють».
  • «Русофобія і вкрай агресивний націоналізм сформували ідеологічний фундамент [України]».
  • «Відповідальність за розпалювання та ескалацію конфлікту в Україні, а також за величезну кількість жертв повністю лежить на західних елітах і, звичайно, на сьогоднішньому київському режимі, для якого український народ, по суті, не є власним народом».
Путін – Привітання з нагоди Дня захисника Вітчизни (23 лютого 2023)
  • «Наші війська героїчно борються з неонацизмом, який укорінився в Україні, захищаючи наш народ на наших історичних землях, і воюють мужньо і героїчно».
Школа в Нижньому Новгороді, Росія – «Розмови про важливе» – переклад експертки з медіамоніторингу Джулії Девіс через Telegram-канал @nizhny01 (29 березня 2023)
  • [Показуючи на зображення мертвої свині, загорнутої в український прапор] «Свиня – це добре відомий, поширений, популярний образ, який символізує Україну. Для того, щоб зробити його більш ілюстративним, ми накрили його українським прапором. Ми зробили цю фотографію як візуальну демонстрацію, щоб показати долю української нації в цілому. Так само, як і ця свиня».
Ведучий російського державного телебачення Сєргей Мардан – Уривки з російського державного телебачення (28 березня 2023 – 12 червня 2023 року)
  • «Хтось досі переживає, що ми, не дай Боже, ще не вирішили для себе, що це утворення, яке з’явилося на карті в 1991 році під назвою нації Україна, не є тією самою химерою, яку треба просто стерти з мапи. Люди, які самоідентифікують себе як патріоти цієї химери – дегенерати. Люди, які за неї борються – злочинці. Окремо кожен з них може бути нормальним. Для багатьох з них російська – рідна мова. Це нічого не змінює. Для Чикатило [серійний вбивця] російська теж була рідною мовою. Чи робить це його більш прийнятним, більш нормальним? Чи повинні ми ставитися до нього з більшою симпатією, ніж якби він був американцем, німцем чи уродженцем Буркіна-Фасо? Я не розумію, яке це має відношення до справи. Я не знаю, який висновок з цього зробити. За один рік всі висновки вже зроблені. Це просто тварини. Їх не треба підбурювати, щоб вони втратили людську подобу. Вони вже не мають людської подоби. Жодного з них не шкода, жодного. Ось з ким воює російська армія – з упирями. Бореться з нечистю, яка повстала з могили, так-так-так, прямо як в серіалі». (28 березня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Україна приречена. Це дивовижне місце з дивовижною долею, як воронка, що веде до пекла, де історія ходить по колу. Це історичне коло має невеликий діаметр. Це руїна, яка повторюється знову і знову. Вогняні вихори проносяться цією землею, не залишаючи по собі нічого, практично кожні 100 років. Те, до чого прийде Україна в будь-якому випадку, – це руїна. Українська історія має таке поняття: анархія, хаос, жах… Так, Україна приречена випити свою гірку чашу, випити свою нескінченно гірку чашу до самого дна. У 1991 році мільйони людей мали нещастя там опинитися, їхні діти та онуки там народилися. Їм не пощастило. Вони не так уявляли собі свою долю. Що ж, так буває» (2 квітня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Коли я говорю, що Київ – це російське місто, це не мовний зворот, не якась ідеологічна мантра, не методичка, це просто факт. Київ – це російське місто, яке було, є і буде російським. За походженням, культурою, культурним кодом, звичками, мовою, акцентом! … І ось зараз діти тих самих киян, з якими я зустрівся багато років тому, ось вони кажуть, що найбільше на світі вони хотіли б позбутися русні. Будучи самі «русскими»! .. Як у них стирається та частина мозку, яка відповідає за етнічну та культурну ідентичність? … Наші медіа, наші політики, наші офіційні спікери говорять, кажуть, повторюють та повторюють: “Українці, українці, українці” – ви про що? В Україні мінімум половина населення – «русские»! Якого біса ви записуєте їх до “українців”? Ми 30 із лишком років приймаємо як даність те, що є “Україна” і всі, хто живе в “Україні” – це “українці”. З чого раптом? Хто це вам сказав? Звідки це ви взяли? … Я маю на увазі політичних українців, людей, чиє етнічне походження взагалі не має жодного значення, вони можуть бути будь-ким – українцями, росіянами, євреями, кримськими татарами, хоч танзанійцями. Але людина, яка сприймає ідентичність як громадянин “незалежної” України, співає цю мерзоту під назвою “український гімн”, кривить собі мозок говорячи чужою мовою, яка не рідна їй. Нею можна тільки співати, а не розмовляти, це смішно просто. Людина, яка цурається великого корпусу російської літератури, цурається російської культури. А якщо ти, будучи «русским» по культурі, відмовляєшся від російської культури – що в тобі залишається? Ти на кого перетворюєшся? Ти просто перетворюєшся на тварину. Усього іншого, що робить людину людиною, а більше того, ну пробачте мені, цивілізованою людиною, нічого цього в цих людях немає! … Ми бачимо зовнішню форму масового божевілля у великої кількості людей, але, звичайно, не у всіх … Це ми, наша земля! Це наша земля!» (12 червня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Павло Астахов, колишній Уповноважений з прав дитини – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (4 квітня 2023)
  • «Їх [українців] треба знищити і все! Тому що це був би компроміс з дияволом… Бог не з тими, хто переслідує, а з тими, кого переслідують. Нинішня їхня влада не від Бога. Вони посиплють голову свою попелом».
Медведєв – Твіти Медведєва – Twitter (4 лютого 2023 – 8 квітня 2023)
  • «Всі ці брудні АКФ і МБХ-медіа, навальни, волкови, пономарьови та інші клони ходорковського перетворилися на звичайних терористів і вбивць. Вони отримують неабияку насолоду від вигляду крові російських громадян. Вони збуджено роздувають ніздрі, дивлячись на поранені та покалічені тіла. Вони палко присягнули темряві і терору разом з вбивцями з нацистського режиму в рідному для них Києві. З терористами не ведуть переговорів. Їх знищують, як скажених собак, з пащі яких тече отруйна слина; без зайвих, патетичних промов, навіть якщо іноді на це йдуть роки. Прощення і співчуття до них не застосовуються. Ось у чому полягає вища справедливість». (твітнуто 4 квітня 2023)
  • «ЧОМУ ЗНИКНЕ УКРАЇНА? ТОМУ ЩО ВОНА НІКОМУ НЕ ПОТРІБНА…
    • Попереду чудова перспектива: назавжди посадити новоукраїнських кровопивць-паразитів на дряхлу шию Євросоюзу, що страждає від артриту. Це буде остаточне падіння Європи, колись величної, але пограбованої дегенерацією.
    • Росії не потрібна Україна. Зношена ковдра, розірвана, кошлата і засмальцьована. Нова Малоросія 1991 року складається зі штучно нарізаних територій, багато з яких є корінними російськими, випадково відокремлених у 20-му столітті. Там живуть мільйони наших співвітчизників, яких роками переслідує нацистський київський режим. Саме їх ми захищаємо в нашій спеціальній військовій операції, невпинно викорінюючи ворога. Нам не потрібна Унтер-Україна. Нам потрібна Велична Великоросія.
    • Зрештою, її власним громадянам не потрібна Україна, очолювана нацистами. Ось чому з 45 мільйонів людей залишилося лише близько 20 мільйонів. Ось чому ті, хто залишився, хочуть виїхати куди завгодно: в ненависну Польщу, ЄС, НАТО, стати 51-м штатом Америки. Приєднатися до Антарктики з її пінгвінами теж буде добре. Поки там тихо, і їжа смачна. Злочинні амбіції правлячої хунти змушують українців жебракувати і поневірятися країнами і континентами в пошуках кращої долі. І все це заради туманної європейської перспективи. А точніше, щоб арлекін у трико кольору хакі та його банда злодійкуватих нацистських клоунів могли покласти вкрадені у Заходу гроші на свої офшорні рахунки. Чи потрібно це пересічним українцям?»
  • «Така Україна нікому на цій планеті не потрібна. Тому вона зникне». (твітнуто 8 квітня 2023)
  • “Як приємно, що гниючий труп України очолюють недоумкуваті манкурти: корумповані бариги і обкурені клоуни, які поклоняються своїм заокеанським господарям. Як же це вигідно, що ці дебіли придумали нежиттєздатну “формулу миру”, і з піною у рота відкидають всі інші варіанти переговорів. Як же добре, що цей божевільний клоун підписав свій папірець про заборону будь-яких переговорів з нашою країною. Все це дозволить Росії довести розпочату нею спеціальну військову операцію до кінця. До кінця бандерівського режиму. До кінця неонацистської ідеології і до відплати київським юдеям, які знищили маси власних громадян заради вкрадених у Заходу грошей. Нехай земля горить у них під ногами!” (31 липня 2023 року)
Владімір Хомяков, журналіст – Надійшла головна зброя. Російська перемога неминуча – Царьград (15 травня 2023)
  • «Розпад СРСР призвів до виникнення на пострадянському просторі низки держав, які потрапили у різний ступінь залежності від колективного Заходу. Одною із них стала Україна, яка за 8 років маріонеткового режиму була перетворена на анти-Росію та головну геополітичну зброю, спрямовану на руйнування російського світу. Тому саме існування такої України є екзистенційною загрозою для російського народу
  • «З духовно-морального погляду СВО [спеціальна військова операція] є священною війною, у якій Росія виконує місію Катехона [біблійна концепція], утримуючи світ від настання глобального зла. … Після завершення СВО вся територія нинішньої України має увійти до зони виняткового впливу Росії
  • «Возз’єднання російського народу, відновлення його історичного життєвого простору та творчого потенціалу – це ключові умови справжнього відродження Росії
  • «Український націоналізм має отримати правову оцінку з боку вищих органів державної влади Російської Федерації, його слід визнати деструктивною ідеологією, яка створює загрозу традиційним духовно-моральним цінностям, та екстремістською ідеологією
  • «Найважливішим чинником відновлення економіки та соціальної сфери возз’єднаних з Росією територій може стати реалізація там державної програми розвитку індустріального індивідуального житлового будівництва («ІЖС») та масового розселення громадян в облаштовані власні житлові будинки.»
Алєксєй Журавльов, депутат Державної Думи – Російські державні ТБ експерти – переклад експерта з медіа-моніторингу Френсіса Скарра (18 травня 2023)
  • «Нам треба чесно та ясно сказати, що треба змінити цілі спецоперації. Ми говоримо «демілітаризація та денацифікація», але насправді там повна нацифікація! Іншої ідеології там немає!»
Алєксєй Діденко, депутат Державної Думи – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (29 травня 2023)
  • «Мову ворога [українську] не можна вивчати, не можна її поважати, її не повинно бути в принципі! Ні вивісок цих жахливих цією мовою, ні матеріалів, нічого! … Не повинно бути цієї мови! … Не повинно бути ні держави цієї [української], ні мови! Стерти все це, усі джерела!»
Путін – Відповідь на питання про атаку безпілотників на Москву і Московську область (30 травня 2023)
  • «Територію, яка називається Україною, контролювали із самого початку фактично люди, які, керовані Заходом, стали на шлях не просто боротьби з Росією, а створення на цій території “анти-Росії”
Андрєй Норкін, ведучий державного телебачення – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (31 травня 2023)
  • «Грубо кажучи, чому ми їх [українців], як щурів, не знищуємо?»
Богдан Безпалько, член Російської ради з міжнаціональних відносин – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (31 травня 2023)
  • «Дуже коротко: перемога – це знищення української держави»
Влад Шлєпчєнко, журналіст націоналістичного пропутінського ЗМІ – Українські безпілотники відкрили шлях на Москву крилатим ракетам: вихід лише один! – Царьград (31 травня 2023)
  • «Єдиний спосіб на 100% захистити нашу країну від українських ударів – це знищити українську державність, ліквідувати її військово-політичне керівництво та збройні сили, якнайшвидше дійти до західних кордонів і повернути до складу Росії історично російські землі. Воювати. До перемоги.»
Алєксандр Дугін, Російський політолог – Коментарі на форумі «Яка Україна нам потрібна?» – через російський сайт новин ПолитНавигатор (1 червня 2023)
  • «Нам потрібна була дружня Україна. Єдина Україна, яка нам потрібна – це дружня Україна. Після того, як за 30 років вона стрімко йшла, перетворюючись на недружню Україну, ми могли б потерпіти, винести, толерувати Україну нейтральну. … А ось ворожа Україна, яка вступає до НАТО, нам не лише не потрібна, вона неможлива. Ось і пояснення Спеціальної військової операції. … Дружня Україна могла б запросто зберегтися, розвинутися та стати поступово повноцінною, суверенною державою. Нейтральна – вже проблемніше, бо баланс був складний, деякі ситуації підводили нас до жорстких рішень. Але коли вона стала відверто ворожою, особливо після 2014-го року, після цього України для нас більше не існує. З 14-го року нам уже ніякої України не треба, нам ніяка Україна не потрібна, і ми б’ємось за те, щоб її більше не було»
Наталья Ніканорова, сенатор ДНР – Коментарі на форумі «Яка Україна нам потрібна?» – через російський сайт новин Украина.ру (1 червня 2023)
  • «Я знаю, що у науковому середовищі є дискусії щодо цього [про денацифікацію] … [У нас є] усі докази зараження вірусом. Але нам треба визначитися з нашим офіційним ставленням до київського режиму: що це за режим, якими ми бачимо відносини з ним в подальшому, які ознаки денацифікації спостерігаємо? І далі ми зможемо відповідно до цього документа вибудовувати наші позиції»
Дмітрій Євстаф’єв, професор Школи інтегрованих комунікацій ВШЕ (Вища школа економіки) – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (2-10 червня 2023)
  • «Щодо Бахмута, це виглядає як всесвіт смерті. Сенс існування цієї соціальної системи, яку не можна охарактеризувати як цивілізацію, – це самознищення, яке є причиною її існування, як і знищення всього іншого. Це всесвіт смерті! Поведінка українського керівництва – так званого українського керівництва, оскільки ми знаємо, що воно дійсно базується у Вашингтоні, округ Колумбія, ми все це розуміємо – але ця група, яка відповідає за операції на території під назвою колишньої Української Соціалістичної Республіки, їх мета – самознищення, а також максимальне знищення культури, цінностей, людей, промисловості, навіть сільського господарства» (2 червня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • «Я дивлюся на київський режим, на його війська, на Західняків, які довкола цього київського режиму увиваються і його підтримують – їм не буде боляче. А знаєте, кому не боляче? Мертвим! Вони вже мертві! Вони мерці! І фактично наша армія, наші герої воюють із мерцями, вони воюють із цією темрявою, яка поглинає світло. Їм не боляче! Їм байдуже!» (10 червня 2023, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Влад Шлепченко, журналіст націоналістичного пропутінського ЗМІ – Три міста України, які врятують росіян. Напрямок удару визначено – Царьград (2 червня 2023)
  • «У поточній ситуації очевидно, що збереження України як нібито незалежної та самостійної держави не має жодного сенсу. Безпека і всієї Росії загалом, і окремих громадян потребує повного звільнення історично російських земель. Україна має бути знищена
Костянтин Затулін, перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків із співвітчизниками – У Держдумі констатували провал усіх цілей Путіна в Україні – The Moscow Times (3 червня 2023)
  • «Щодо якого із цих пунктів [денацифікації, демілітаризації та нейтралітету України] ми досягли результату? Щодо жодного. Більше того, деякі з них перестали мати всякий сенс. Наприклад, нейтралітет України. Який сенс має ця вимога? Жодного. Вона [Україна] не буде нейтральною, якщо залишиться існувати»
Владімір Скачко, журналіст російського державного, пропутінського ЗМІ – Як українцям врятувати безсмертну душу та тлінне тіло – Ukraina.ru (5 червня 2023)
  • «Перша мета [СВО] — денацифікація — допоможе врятувати безсмертну душу, очистити її від мороку неонацизму, расизму, ксенофобії, національної зарозумілості та людиноненависництва, за допомогою яких український народ не просто зцементований в якусь агресивну і злісну спільноту, яка веде війну, а й і народ-камікадзе, кинутий на цю війну
  • «Друга мета — демілітаризація — покликана врятувати тлінне тіло українців, забезпечивши їм мир і відібравши, вирвавши з рук зброю… З повним переходом України до складу Росії все стане зрозуміло — її роззброять відповідно до російських законів
  • «… українцям слід запропонувати матрицю перевиховання, яка має допомогти їм вільно та усвідомлено, але спочатку під суворим контролем, набути нових державних структур та інститутів влади всіх рівнів, нової економіки та нової ідентичності. Якщо не в сім’ї, то хоча б у добросусідстві з іншими народами та державами.»
Ольга Скабєєва, держтелеведуча – Російські державні ТБ експерти (4 червня 2023 – 17 червня 2023)
  • «Робимо один єдиний висновок: питання України треба вирішувати раз і назавжди. Інакше може бути пізно… Те, що зараз спадає на думку, повторю ще раз, знищити все живе в Харківській області в покарання і як засіб стримування».
  • “[Дмитро] Медведєв, який зараз пропонує нам знайти і знищити всіх тарганів, що зачаїлися, 1 рік тому сказав, що якщо вони [українці] зазіхнуть на російський Крим, то на місці Києва буде великий кратер”. (17 червня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Юрій Кнутов, військовий – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (5 червня 2023)
  • [Відповідаючи іншому аналітику, який обговорює складність війни] «Ви тут якусь Україну приплітаєте… Україна — це ніщо! Це лялька, яку за ниточки смикають! Україною командують понад 50 країн!»
Алєксєй Журавльов, Депутат Держдуми РФ – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (6 червня 2023)
  • [Щодо підриву Каховської дамби] «[В українців] близько 600 [танків], тож вони наступатимуть. Вони обов’язково продовжать це робити. Вони будуть тупо, як таргани, повзти, доки їх усіх не передушать».
Путін – Пленарне засідання Петербурзького міжнародного економічного форуму (16 червня 2023)
  • «Бандера був антисемітом, неонацистом. Але якось цього ніхто не хоче чути через те, що Зеленський – людина з єврейською кров’ю. Але він своїми діями прикриває цих виродків, неонацистів. … Якщо це не неонацизм у сьогоднішньому його вигляді, то що це таке? Ми маємо повне право вважати, що поставлене нами завдання денацифікації України є одним із ключових.»
Іщенко – Інтерв’ю з кореспондентом Ukraina.ru Олександром Поруновим – Ukraina.ru (17 червня 2023)
  • «Тому що зараз українська державність зруйнована і знищена, але наявність працездатних силових структур передбачає можливість, спираючись на західні чи на російські гроші, на чиї завгодно, але на зовнішню підтримку, на китайські — швидку реставрацію подібної державності, причому будь-якої, нацистської чи антинацистської. Але наявність силового важеля передбачає, що державність можна швидко реставрувати. Якщо цього силового важеля немає і ці структури повністю розпалися та були знищені, тоді, з огляду на те, що в Україні вже немає ні адміністративних, ні політичних працездатних структур, тоді реставрація є неможливою. Тоді не лише у нас, а й у наших сусідів виникає питання, а чи має Україна відновити нормальне управління своєю власною територією. Хто цими територіями управлятиме і як це здійснюватиметься.»
  • «Якщо ми виходимо на кордони НАТО, то такої України більше немає. Є тут Росія, а там НАТО.»
  • «Так, ми невипадково говорили про денацифікацію та демілітаризацію. Демілітаризація та нейтралізація передбачає, що у держави зникнуть збройні сили, здатні нести загрозу Росії. Нейтралізація припускає, що на її території вже не будуть розташовуватися чужі війська. Денацифікація передбачає, що прозахідні політики, які виявилися суцільними нацистами, більше не зможуть прийти там до влади. Отже, де-факто нейтралізація, денацифікація та демілітаризація України передбачає створення з неї російського протекторату.»
Вячеслав Ніконов, Депутат Держдуми РФ – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (6 червня 2023)
  • «[Відповідаючи на запитання щодо намірів Росії під час виборів в Донецькій та Луганській областях] «Мета є чітко зрозумілою: це назавжди! Потрібен легітимний уряд, і він буде російським».
Євген Нікіфоров, керівник ортодоксального радіоканалу “Радонеж”– Російські державні ТБ експертипереклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (3 серпня 2023 року)
  • [Українці] безбожники, вся справа в безбожництві… Головна проблема – це наша власна слабкодухість! З самого початку ми намагалися домовлятися! З бісами не можна домовлятися! Нема про що домовлятися… У них немає законів, вони –люди, що не визнають законів! Вони – породження беззаконня… Хвороба в Україні зайшла настільки далеко, що їх не переконаєш і не домовишся з ними. Так їх не вилікуєш! Тут допоможе тільки хірургічне втручання. Єдина відповідь на ці заяви нацистів – це “Солнцепек” [важка термобарична реактивна система залпового вогню]. Його треба спалити! Хтось скаже: “Ой, це не по-християнськи!”. Цей спосіб цілком християнський! Ці люди позиціонують себе як язичники! То сприймайте це як язичники! Ніякої новозавітної етики для вас! Тільки Старий Завіт! Як апостол, який на Валаамі власноруч перерізав горлянки 300 рабам! Ось так ми повинні вчинити і з цими! Знищуйте їх без жодних сумнівів! Застосовувати тільки старозавітну етику! Це єдина мова, яку вони розуміють!
Сергій Марков, колишній радник Путіна – Російські державні ТБ експерти (5 серпня 2023 року – 11 серпня 2023 року)
  • “Зрозумійте, Україна – це головний полігон у світі для створення штучного суспільства! Іноді кажуть, що там є фашизм. Фашисти і бандерівці – це мізерна частина їхнього суспільства! У них штучний політологічний фашизм, створений американськими і британськими політтехнологами! Вони перетворять їх на зомбі, на членів сект, я думаю, що декого змусять стати гомосексуалістами!” (5 серпня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
  • “[Українці] були частиною високорозвиненої цивілізації! Головний принцип широко відомий: Україна з Росією процвітає, Україна без Росії перетворюється на руїни. Прямо зараз вона перетворюється на руїни! Україна не існує як незалежна держава. Україна існує як географічний регіон, з прекрасними ландшафтами і бідними, нещасними, страждаючими людьми. Окупація України вже не та, що була за часів Гітлера. Окупація України американцями – це окупація державних інститутів і окупація свідомості людей, з примусовою зміною ідентичності! Це новітні політичні технології, які змінюють ідентичність людей! Вони перетворюються на армію зомбі. Це те, що зараз переживає бідна Україна… Ось чому назва України зараз є синонімом слова “катастрофа” і самознищення власної країни! Тому наша спецоперація – це не війна проти України, це війна за звільнення цих нещасних людей від терористичної окупації нації, яка мучить і вбиває їх і нас і готова вбити всіх інших!” (11 серпня 2023 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
UPDATED Іщенко – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (11 серпня 2023 – 2 січня 2024)
  • “Наша проблема в тому, що ми ведемо визвольну війну, але значна частина населення України визнає себе українцями, відкинувши свою російськість. Вони сприймають це як національно-визвольну війну. Вони намагаються звільнитися від нас. Ми звільняємо їх від бандерівців… З точки зору збереження безпеки Росії, чи може взагалі існувати Україна як така? Ми повинні розуміти, що відносини з Україною – це не відносини з Польщею. Відносини з Україною – це відносини з частиною Росії, яка оголосила себе антиросійською. Для цієї частини ми апріорі є абсолютним злом. Якщо ми дозволимо частині української нації залишитися, ми створюємо майбутню проблему і реваншистську структуру на наших кордонах. Якщо ми не можемо проковтнути її цілком, тоді ми повинні спробувати силою розділити її з нашими сусідами, як Білорусь, але ми просто не можемо залишити це на майбутнє”.
  • “Ми також не засмучуємося через їхніх загиблих. Ми сухо рахуємо їх, 100 тисяч, 300 тисяч, півмільйона. Є дискусії на цю тему, але я не чув, щоб хтось засмучувався з цього приводу. Навпаки, чим більше ми вбиваємо, тим ближче кінець війни“. (2 січня 2024 року, переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс)
Іщенко – “Ненасильницьке” придушення української мови як стратегія перемоги Росії – на російському контрольованому державою новинному сайті Ukraina.ru (21 серпня 2023 року)
  • “Підручники також будуть друкуватися за рахунок місцевого бюджету, тільки писати їх будуть спеціально відібрані люди, щоб українізована дитина на зрозумілій їй мові отримувала інформацію про те, що насправді вона росіянин, просто останнє покоління її предків впало в єресь українства, чим серйозно зіпсувало життя не тільки собі, але навіть їй (дитині), оскільки її українізована освіта не буде затребувана далі рідного села, максимум району. Російськість відкриває безпрецедентні перспективи для кар’єри на державній службі, в літературі, мистецтві чи бізнесі, як всередині Росії, так і за її межами”.
  • Державній пропаганді доведеться активно вживлювати в мозок просту думку: українець – це росіянин, чий кругозір обмежується околицями рідного села і найближчим лісом. Людина з необхідним і достатнім рівнем інтелектуального розвитку з українця швидко переростає в росіянина, навіть якщо їй не пощастило народитися в українізованій родині”.
  • “При серйозному підході до справи українство почне згортатися на всіх нових територіях без жодних репресій, і через двадцять-тридцять років українські школи та гуртки хорового співу і вишивання залишаться лише як нешкідливі пережитки. Більше того, вони будуть навіть корисними, оскільки стануть своєрідною “медовою пасткою”, куди потягнеться вся недороблена бандерівщина. Компетентним органам не потрібно буде докладати особливих зусиль для виявлення всіх потенційно нелояльних – достатньо буде мати списки випускників відповідних шкіл (школа також завжди збирає інформацію про батьків)”.
Єгор Кучер – Війна програна, Україні винесено вирок: Врятувати її може тільки Росія – Царьград (21 серпня 2023 року)
  • “Ми звикли до того, що головні жахи сучасної України – це неонацизм, українізм, розпуста в найгіршому вигляді, войовнича русофобія, переписування історії, корупція і маріонеткова антидемократія. Але в інформаційному полі мало уваги приділяється тому, що Україна являє собою морально-етичний крах антихристиянської держави, яка стала білою вороною як російського, так і, ширше, слов’янського світу”.
  • “При такому рівні падіння суспільної моралі, відмові від традиційних християнських цінностей, формуванні деструктивної ідентичності, основою якої є ненависть до росіян на етнічному ґрунті, в Україні більше немає нормальної держави і нації”.
Іван Лізан, журналіст – Втративши голову, по волоссю не плачуть: про головну втрату України – Ukraina.ru (24 серпня 2023 року)
  • “Якщо Україна залишиться хоча б у якійсь частині, то промисловості на цій території вже не буде. І поки там не буде створена якісно інша державність, немає і не може бути жодних шансів на її відродження, а разом з нею і суспільства, здатного до творення. Але парадокс України полягає в тому, що її атомізоване суспільство не здатне творити нічого, в тому числі і державу як складний соціальний організм. Це означає, що з кожним наступним роком української незалежності список втрат українського народу буде ставати все довшим і довшим, поки саму Україну не поглинуть її сусіди, які мають державу, економіку і більш-менш здорове суспільство”.
Ігор Марков, колишній політик – Російські державні ТБ експерти – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (28 серпня 2023 року)
  • “Коли я чую дискусії про майбутнє України, про те, чи залишиться Україна, мені здається, що люди навіть не розуміють, що відбувається… Про постачання зброї і F-16, до того часу, коли ці літаки і пілоти будуть готові, держави Україна вже не повинно існувати!
Єлена Маркосян, політичний коментатор – Російські державні ТБ експертипереклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (2 вересня 2023 року)
  • “Що таке Україна? На що перетворилася ця країна? Я навіть не знаю, як її назвати… Українська мова не може стати основою розвитку України, як і в усіх інших сферах – стабілізації чи політики. Я знаю, що це неможливо, тому що це відразу відрізає все суспільство від найглибших рівнів російської культури! Все живе в ній і виростає з неї… Україна вирішила, що вона може побудувати все це на основі української мови! І ось результат! На кожному обличчі – свиняче рило! Кожна дія – анекдот! Це призвело до деградації країни! У мене немає ненависті до цих людей. У мене немає до них і жалю! Я дивлюся на це як лікар! Лікар повинен лікувати хворобу! Людину, яка таким чином захворіла!
Скачко – Деградація як шлях розвитку. Нові шість “де-” неонацистської України – Ukraina.ru (10 вересня 2023)
  • “Ці п’ять “де-” тоді виявилися примітивними, але, на жаль, очевидними:
    • 1) десуверенізація – втрата державного суверенітету заради ілюзорних переваг перебування в Європейському Союзі, який не мав наміру і не має наміру приймати Україну як повноправного члена;
    • 2) деіндустріалізація – знищення української економіки, яка могла б бути конкурентом європейській або транснаціональній економіці;
    • 3) депопуляція – скорочення населення, яке визнається “надмірним” для переформатованої України, насамперед пенсіонерів, людей похилого віку та хворих;
    • 4) дедемократизація – підміна загальноприйнятих демократичних методів формування та оновлення влади технологіями від електоральних маніпуляцій з результатами виборів до прямих державних переворотів у вигляді Майданів та “кольорових революцій”, яких в Україні було дві. Узурпація влади;
    • 5) деінтелектуалізація – зниження освітнього та інтелектуального рівня “народу” через відмову від попередньої системи освіти та впровадження технологій маніпулювання і отупіння свідомості, насамперед молодого покоління.
    • Все це відбувалося в останні роки і продовжується в Україні, б’ючи всі мислимі і немислимі антирекорди і зводячи все її існування до одного, але головного “де-” – деградації. Але оскільки повністю прибрати український “народ” неможливо (повинні залишитися аборигени, які будуть працювати “на дядю” на “звільнених” і “демократизованих” територіях і землях), то знадобилися нові п’ять “де-”, впроваджені в голови на основі оскаженілого зоологічного націоналізму, по суті, неонацизму. Українського. Для чого? Законне, але дурне питання. Для того, щоб обдурити і як слід зомбувати населення, що залишилося в Україні, промити мізки і переформатувати їх (мізки) відповідно до нових установок і постулатів. Повністю відмовитися від минулого, щоб побудувати нове майбутнє”.
  • “Спеціальна військова операція (СВО) Росії в Україні повністю оголила всі негативні процеси, але покликана зупинити процеси деградації, з якими злилися всі ці одинадцять “де-”. Однак зараз всі вирішують, якою залишиться Україна, вже перетворена на антиросійську – де-Україну, якщо лінгвістичні дослідження продовжаться”.
Іщенко – До питання про післявоєнний устрій України – Ukraina.ru (11 вересня 2023 року)
  • “Нагадаю, що військові дії проти України тривають вже півтора року, а кров з Росії вона п’є вже більше тридцяти років. Американці ніколи б не втягнули Україну у війну проти Росії, якби не всеперемагаюча клептоманія і нездатність до державного будівництва української правлячої еліти. Українські правителі вкрали Україну у самих себе і продали її в роздріб задешево, тільки цим самим змусивши американців кинути цей актив у горнило війни. Без війни спустошена Україна стала б занадто обтяжливою – на її утримання довелося б витратити більше, ніж шкода, завдана Росії існуванням такої України”.
  • “Невелику територію з переважно аграрною економікою утримувати недорого. Нова Україна перетвориться на щось на кшталт військового поселення: самі себе годують і завжди готові воювати проти Росії (ідея реваншу), аби тільки постачали зброю. Україна, що виживе, хоча й у зменшеному вигляді, буде джерелом постійної подвійної лояльності всередині Росії. Я не кажу про відверту нелояльність. Це неприємно, але з цим можна боротися. Я говорю про подвійну лояльність, яку ми бачили під час розпаду СРСР на прикладі населення Союзних республік, коли виявилося, що для більшості їхній регіональний центр прийняття рішень виявився важливішим за Загальносоюзний”.
  • Україна буде такою ж, як і була – чорною дірою, що висмоктує російські ресурси. Тільки більш ефективно керованою чорною дірою, еліта якої буде поставлена під прямий контроль Заходу і буде керуватися не ідеєю все продати і втекти до Швейцарії, а думками про реванш”.
NEW Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії – інтерв’ю російському державному інформаційному агентству ТАСС (28 вересня 2023 року)
  • “Ми готові до переговорів, але з урахуванням тих реалій, які зараз склалися “на місцях”, і нашої позиції, яка всім добре відома. Також з урахуванням наших інтересів, інтересів нашої безпеки і недопущення створення на кордонах Росії ворожого нацистського режиму, який відкрито проголосив мету винищення всього російського на землях, які і в Криму, і в Новоросії століттями освоювалися, заселялися і обживалися російськими людьми. У цьому зараз суть проблеми”.
NEW Путін – промова в Міжнародному дискусійному клубі “Валдай” (5 жовтня 2023 року)
  • “Ми щойно обговорювали ситуацію в канадському парламенті, коли президент України стояв і аплодував нацисту, який вбивав євреїв, росіян і поляків. Хіба це не свідчить про те, що ми небезпідставно називаємо нинішню систему в Україні пронацистською? Лідер держави стоїть і аплодує нацисту, не просто ідейному послідовнику нацизму, а справжньому нацисту, колишньому солдату СС. Чи не є це ознакою нацифікації України? Хіба це не дає нам право говорити про її денацифікацію?
NEW Костянтин Долгов, російський сенатор – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (22 жовтня 2023 року)
  • “Цих дітей в Україні не просто навчають, як залишатися зосередженими у складних ситуаціях. Їх вчать боротися проти росіян, боротися проти Росії! Відбувається індоктринація, неонацистська індоктринація! … Ми пам’ятаємо, чим це закінчилося для Гітлерюгенду. Вона закінчилася погано для багатьох дітей, які були в ній. Вони просто загинули. А решта, скажімо так, все, що їм втовкмачували в голови, треба було вибити з їхніх голів. Те ж саме ми обов’язково зробимо і з цими [українськими] дітьми! … Це нелегка робота. Багато хто був інфікований цією бактерією! Молодь і дорослі! … Інтелектуально там [в Україні] абсолютно примітивно! Кожне місце, де Київ досі при владі – це пустеля! Не просто пустеля, в пустелі взагалі нічого немає. А тут, навпаки, все заповнене по вінця збоченою, посиленою антиросійською пропагандою. Попереду нас чекає велика робота! Це велика робота! На жаль, ці покоління вже зіпсовані, ті, що підростають. Але я впевнений, що багатьох з них можна врятувати. Я маю на увазі не тільки фізично, що ми робимо на Донбасі і в Новоросії, але врятувати їх інтелектуально і психологічно! Навіть ментально ми будемо це робити ще довго… Наша історія та історія відносин між росіянами та українцями, коли це була Малоросія і ці землі входили до складу Російської імперії. Значна частина цих земель була російськими землями! Ніякої України там взагалі не було! Юля [інтерв’юерка], ми повинні пояснити це цій молоді. Це не можна зробити тільки заборонами, хоча я вважаю, що забороняти треба! Це необхідно! … Дуже важливо дати їм правильний контент про свою землю, про нашу спільну історію з українським народом. Це історія нашої країни!”
NEW  Путін – Зустріч з членами Ради безпеки та уряду Росії (30 жовтня 2023 року)
  • “Ще раз хочу сказати, що ми повинні усвідомити, де лежить корінь зла. Ми повинні знати, де знаходиться павук, який намагається обплутати своєю павутиною всю планету і весь світ. Він хоче забезпечити нашу стратегічну поразку на полі бою, і для цього він використовує людей на території сучасної України, яким десятиліттями промивав мізки“.
NEW Володимир Бортко, колишній член Державної думи Росії – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (30 листопада 2023 року)
  • Коли наші українські, малоросійські друзі кажуть: “Ми окрема нація” – яка нація? Звідки? … Коли вони кажуть: “Ми окрема нація, ми будемо говорити своєю мовою” – це ж діалект слов’янських мов! … Я вважаю, що існування російського народу не повинно бути підпорядковане поділу на український народ і білоруський народ. Це один і той самий народ, який розмовляє на різних діалектах!
NEW Сергій Карнаухов, доцент кафедри теорії та історії держави і права Московського державного університету – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (1 грудня 2023 року)
  • “Фінляндії судилося стати Україною через 50 років. Україна гірша за терористичну організацію ІДІЛ. Вона набагато гірша за Аль-Каїду! Це найгірше терористичне утворення, наріст на тілі! Там немає нічого людського!
NEW Апти Алаудінов, військовий командир російського спецпідрозділу “Ахмат” – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (9 грудня 2023 року)
  • “Для Росії це священна війна, і більше нічого. Священна, тому що ми не хотіли забрати в України якийсь шматок землі, якусь гору чи шахту. Не важливо, що вони мають чи не мають. Найважливіше те, що за цим стоїть. Там ми захищаємо інтереси нашого народу з точки зору духовності, моралі, божественних цінностей, загальнолюдських цінностей. Там ми стали буфером від сатанізму, який все ближче і ближче підходив до наших кордонів. По суті, він повністю оточив Росію. Цей сатанізм збирався знищити нашу країну, поглинути її, розірвати на дрібні частини. Ця війна стане відправною точкою… Спочатку ми повинні очиститися. Тільки після того, як Росія очиститься від цього бруду, який пронизує наше суспільство, яким вона проникла, коли ми всі в унісон прийдемо до Бога, може, не всі, треба ще попрацювати в цьому плані, – тільки після цього ми побачимо результати наших дій“.
NEW Олена Паніна, колишня членкиня Державної Думи – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (14 грудня 2023 року)
  • “Нам потрібно захистити Україну! … Багато хто запитує: “Що таке перемога? Давайте визначимося, що таке перемога”. Поїдьте на фронт і ви зрозумієте! Вони розуміють це на фронті! Наші глибокі люди розуміють це в тилу! Перемога – це знищення нацистської держави Україна!
NEW Путін – Підсумки року” – пряма трансляція прес-конференції (14 грудня 2023 року)
  • “Коли голова сьогоднішньої Київської адміністрації на очах у всього світу аплодує стоячи колишньому солдату СС, який брав безпосередню участь у Голокості, у знищенні 1,5 мільйона євреїв в Україні, росіян і поляків. Хіба це не є проявом нацизму? Тому питання денацифікації є актуальним“.
  • “Проблема в тому, як я завжди говорив і говорю сьогодні, що, незважаючи на нинішні трагічні події, росіяни і українці, по суті, є одним народом. Те, що відбувається зараз – величезна трагедія, це як громадянська війна між братами, які стоять по різні боки [конфлікту]. Але загалом вони не несуть за це великої відповідальності… Південно-східна частина України завжди була проросійською, тому що це історично російська територія. Я бачу колегу, який тримає табличку з написом “Турція”. Він знає, і люди в Туреччині знають, що весь Чорноморський регіон був приєднаний до Росії в результаті російсько-турецьких воєн. Яке відношення до цього має Україна? Ні Крим, ні Чорноморський регіон не мають жодного відношення до України. Одеса – це російське місто. Ми це знаємо. Всі це знають. Але вони [українці] вигадали якусь історичну нісенітницю… Я хочу сказати, що вони значною мірою втратили свій суверенітет, як ми бачимо зараз, і вони приймають багато рішень на власну шкоду. На власну шкоду! Але тим не менше вони це роблять”.
NEW Скачко – Не-тряпка проти Переможця. Як готується розділ України – Ukraina.ru (20 грудня 2023 року)
  • “Україна без Росії – це така ж держава, як і її президент від Зеленського: термін є, але він не наповнений змістом”.
  • “Все, що Україна отримала від Росії, має бути повернуто їй, Росії! Як мінімум, весь Південний Схід України зараз – це територія, населена російським, російськомовним і російськомовним населенням, оголошеним неонацистами Зеленського “неіснуючим”.
NEW Лавров – інтерв’ю російським державним інформаційним агентствам “РИА Новости” та телеканалу “Россия 24” (28 грудня 2023 року)
  •  “Всі вважали, як клялися в Біловезькій пущі, як клялися в грудні 1991 року в Алма-Аті, що ми брати навіки, що немає ніяких штучних перешкод для того, щоб ми жили і спілкувалися однією мовою. Так, це відбувалося в різних державах, але в одному цивілізаційному, історичному просторі. Все це відбувалося. В Україні почався процес руйнування цієї ідеології братерства і єдності“.
NEW Ведучий російського державного телебачення Армен Гаспарян – уривки з російського державного телебачення – переклад експертки з медіа-моніторингу Джулії Девіс (29 грудня 2023 року)
  • (Звертаючись до українців) “Коли вони [ракети] будуть летіти і падати на вас, ви будете кричати “мама” рідною мовою. Ви не будете згадувати правила [української] мови. Мене дивує інше. Чому ви всі кричите в Телеграмі російською? Хіба на вас, воші, не поширюються офіційні мовні закони? Ходите у вишиванках, з тризубом, репетуєте [гімн України], як божевільні, але як тільки щось трапляється, говорите російською мовою без жодного акценту”.
  • “Спочатку вас [українців] жаліли. Потім на вас дивилися з недовірою. Потім – з напівпрезирством. Потім – з повним презирством. Зараз з вами не рахуються взагалі, принципово, тому що ваша людяність зникла… Сьогодні ви не люди“.

ЗОБРАЖЕННЯ: Реакція людей, коли вони зібралися біля братської могили в місті Буча, на північний захід від столиці України Києва, 3 квітня 2022 року. (Фото Сергія Супінського/AFP через Getty Images)

Про авторку

Клара Епт – студентка другого курсу бакалаврату в коледжі мистецтв і наук Нью-Йоркського університету та помічниця редактора у Just Security.