This article is also available in English here. This article may be subject to updates; translation as of May 25, 2022, 5 pm GMT.

Переклад статті здійснений завдяки Анастасії Криштанович та Мар’яни Антонович.

З моменту початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року світові лідери[1] використовували заяви, щоб висловити своє обурення та свої погляди на природу порушень Росією міжнародного права. Зокрема, питання «геноциду» викликало дискусію щодо значення та використання терміну та його застосовності у випадку України. Деякі лідери однозначно назвали російське насильство в Україні геноцидом, в той час як інші утрималися.

Для того, щоб пролити світло на глобальний погляд на проблему визнання геноциду в Україні, ми зібрали всі відповідні публічні заяви державних лідерів або посадових осіб, починаючи з російського вторгнення 24 лютого 2022 року по теперішній час (запрошуємо читачів надсилати сюди будь-що, що ми могли пропустити). Цей ресурс відстежує заяви зроблені в органах ООН, таких як Рада Безпеки, Генеральна Асамблея та Рада з прав людини; коментарі чи заяви керівників урядів та глав держав на цю тему; та офіційні постанови та заяви законодавчих органів.

У цих заявах не завжди зрозуміло, чи мають на увазі чиновники законодавчо визначений злочин геноциду, чи вони використовують більш широке значення цього терміну. Юридичне визначення «геноциду» походить зі статті II Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Конвенція про геноцид):

У цій Конвенції геноцид означає будь-які з наступних дій, вчинені з наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку:

а) вбивство членів групи;

(b) заподіяння тяжких тілесних ушкоджень або спричинення психічних розладів членам групи;

(c) навмисне створення групі умов життя, розрахованих на повне або часткове її фізичне знищення;

(d) вжиття заходів, спрямованих на запобігання народженню всередині групи;

(e) примусове переведення дітей з групи в іншу групу.

(Це визначення також відтворено в договорі про Міжнародний кримінальний суд.)

Міжнародний Суд Справедливості тлумачив це визначення вузько, наголошуючи на необхідності встановлення конкретного наміру зловмисника скоїти геноцид, повністю виключаючи інші мотиви. Примітно, що визначення геноциду в Конвенції виключає «культурний геноцид», тобто знищення ідентичності групи шляхом нападу на культурні символи, традиції, мову тощо, хоча багато коментаторів можуть використовувати «геноцид» більш широко, щоб включити такі напади. Насправді, Рафаель Лемкін, польський юрист, який ввів термін «геноцид», мав намір включити культурний геноцид у своє початкове визначення. Тому урядові лідери, можливо, використовують у своїх заявах це ширше значення геноциду, а не вужче юридичне значення відповідно до Конвенції про геноцид.

Більше того, хоча офіційні заяви, як правило, інтерпретуються в рамках закону, не завжди зрозуміло з самої заяви чи має намір оратор слідувати юридичному визначенню геноциду в Конвенції, чи натомість, використовувати ширше поняття. Це породжує неоднозначність, яка може бути стратегічною. У зібраних прикладах деякі лідери чітко зазначають, що їхні заяви відображають особисту думку, а не юридичне визначення; в інших випадках лідери та посадовці менш прозорі щодо своїх намірів і значення, яке вони надають цьому терміну.

Сподіваємося, що ця збірка допоможе висвітлити поточні юридичні та політичні дебати щодо використання терміну «геноцид» та міжнародних процедур для застосування цього морально та юридично вагомого терміну.

Зміст

Частина І

Чи називати дії Росії в України «геноцидом» – в алфавітному порядку за державою/організацією

Частина ІІ

Чи називати дії Росії в Україні «геноцидом» – хронологічно

Частина І

Чи називати дії Росії в України «геноцидом» – в алфавітному порядку за державою/організацією

Албанія

29 березня: представник Албанії Феріт Ходжа зазначає в Раді Безпеки, що облога Маріуполя, схоже, спрямована на ліквідацію його жителів:

«Маріуполь, вщент розбитий та перетворений на попіл, символізує надзвичайну жорстокість російського вторгнення. За словами мера міста, мета Росії – стерти місто з лиця Землі разом з його мешканцями. Є юридичне визначення цієї мерзенної практики».

4 квітня: Спікер албанського парламенту Ліндита Ніколла заявляє:

«Масові вбивства невинних людей у ​​Бучі та інших регіонах України показують, що насильство російської армії переростає у форму геноциду. Ці жахливі кадри, від яких, здавалося, розпадається людство, роблять інтервенцію міжнародної спільноти, щоб зупинити війну в Україні, більш невідкладною. Албанський парламент рішуче засуджує ці воєнні злочини проти цивільного населення і закликає до незалежного міжнародного розслідування».

4 квітня: Президент Республіки Албанія постить у Твітері:

«Шокований звірствами [російської] армії в Бучі та інших регіонах [України]. Вбиті мирні жителі, масові могили та зґвалтування є беззаперечним доказом геноциду, який [Росія] здійснює в [Україні]. Міжнародне співтовариство має подвоїти свої зусилля, щоб зупинити Кремлівську машину вбивства».

Боснія і Герцеговина

2 березня: Генеральна Асамблея ООН, одинадцята надзвичайна спеціальна сесія, 4-е пленарне засідання, представник Боснії і Герцеговини Свен Алкалай порівнює геноцид своєї країни з ситуацією в Україні:

«Яким може бути послання посла Боснії і Герцеговини, країни, яка постраждала від агресії, жорстокої окупації протягом майже 4 років, стикнувшись з ембарго на торгівлю зброєю, де три десятиліття тому був скоєний геноцид, а майже половина населення була по-звірячому вбита, переміщена чи вигнана? Ситуація, що розвивається в Україні, на жаль, дуже близька до тієї, що була в мене вдома. Тому ми більше не повинні чекати».

Канада

13 квітня: прем’єр-міністр Джастін Трюдо:

«…Є офіційні процедури щодо встановлення геноциду, але я вважаю абсолютно правильним, що більше людей говорять і вживають слово геноцид щодо того, що робить Росія, що робить Володимир Путін. Використання цілеспрямованих нападів на мирне населення, на лікарні, на пологові відділення, вокзали, заповнені людьми, які втікають, навмисне застосування сексуального насильства проти українського населення як спосіб створення, ах, створення жахливих сцен, спосіб яким вони нападають на українську ідентичність і культуру – це все те, що є воєнними злочинами, за які несе відповідальність Путін, це все є злочинами проти людяності і тому Канада була однією з перших країн, яка звернулася до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до відповідальності Володимира Путіна та його оточення за те, що відбувається під час незаконного вторгнення в Україну…»

27 квітня: Палата громад

«За одностайної згоди було вирішено, що, враховуючи те:

(a) що є чіткі та достатні докази систематичних і масових воєнних злочинів і злочинів проти людяності, які вчиняються проти народу України збройними силами Російської Федерації під керівництвом президента Володимира Путіна та інших представників російського парламенту; та те, що

б) злочини, вчинені збройними силами Російської Федерації, включають:

(і) масові звірства на захоплених та окупованих українських територіях,

(ii) систематичні випадки навмисного вбивства українських цивільних та осквернення трупів,

(iii) примусове переміщення українських дітей на територію Росії,

(iv) катування та встановлення умов життя, що спричиняють тяжкі страждання,

(v) поширені випадки фізичної, психічної шкоди та зґвалтування,

Палата представників визнає, що Російська Федерація вчиняє акти геноциду проти українського народу».

Текст резолюції знайдено на веб-сайті Палати громад і у Твітері Хезер Макферсон, депутата від Едмонтона Страткона.

Колумбія

13 квітня: президент Іван Дуке:

«Те, що відбувається в Україні, не є вторгненням. Це геноцид. Ми повинні продовжувати говорити вголос проти геноциду. Цьому має прийти кінець. І весь світ має ввести стільки санкцій, скільки необхідно і, безумовно, ми всі повинні сказати, прямо і дуже рішуче, що, якщо цьому не прийде кінець, доведеться ввести в міжнародну систему більше санкцій, яких ніколи не бачили раніше».

Чеська Республіка

11 травня: Резолюція Сенату на підтримку України

[переклад через Перекладач Гугл]: «засуджує […] етнічно мотивовані злочини проти людяності такі як масові страти, неповагу до загиблих, катування, зґвалтування, фізичне та психічне насильство та насильницьку депортацію дітей, які Росія вчиняла систематично та масштабно, як геноцид українського народу».

Повний текст заяви чеською мовою

Естонія

2 березня: День 3 Сегменту високого рівня Ради ООН з прав людини Єва-Марія Лійметс, міністр закордонних справ Естонії, попереджає:

«Міжнародне співтовариство має надіслати сильне і об’єднане політичне послання, прямо засуджуючи незаконні дії Росії проти мирного українського населення. Дії, які виглядають як передвісники геноциду».

21 квітня: Заява Рійгікогу (парламенту Естонії) про воєнні злочини та геноцид, вчинені Російською Федерацією в Україні:

«На тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь, Маріуполь та багатьох інших населених пунктах України, Російська Федерація вчинила акти геноциду, зокрема, масові звірства проти мирного населення. Вони включають вбивства, насильницькі зникнення, депортації, ув’язнення, катування, зґвалтування та осквернення трупів…

Виходячи з Заяви Верховної Ради України до національних парламентів світу; керуючись принципами Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього та стандартами міжнародного звичаєвого права; маючи на увазі Римський статут Міжнародного кримінального суду та беручи до уваги відповідальність, покладену на всі країни за міжнародним правом співпрацювати з метою припинення геноциду та вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів, Рійгікогу:

  • Визнає геноцидом проти українського народу дії Збройних Сил Російської Федерації та її політичного та військового керівництва під час здійснення військової агресії проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року;
  • Закликає національні парламенти та міжнародні організації визнати злочини, вчинені Російською Федерацією проти українського народу, геноцидом, підтримати розслідування цих злочинів, переслідування винних та створення для цієї мети міжнародного суду у співпраці між країнами ”

Повний текст заяви естонською мовою можна завантажити з веб-сайту Рійгікогу

Європейський парламент та його групи

5 квітня: Група європейських консерваторів і реформістів (Група ЄКР) подає пропозицію про резолюцію про завершення дебатів на засіданні Європейської ради 24-25 березня, присвяченому війні в Україні.

«враховуючи, що після звільнення територій у Київській області українські солдати знайшли докази масових розстрілів мирного населення Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших міст і сіл, що є геноцидом;

[…]

Приголомшений воєнними злочинами, вчиненими Російською Федерацією в Україні, які становлять геноцид, у тому числі розкритими після визволення Бучі та інших місць Київської області, а саме розстрілами, зґвалтуваннями, викраденнями, примусовим переселенням та пограбуванням, а також невибірковими обстрілами цивільної інфраструктури, включаючи лікарні, машини швидкої допомоги, школи, дитячі садки та притулки; закликає міжнародне співтовариство продовжувати документувати всі випадки таких злочинів і робити все необхідне для притягнення винних до відповідальності; нагадує, що у разі воєнних злочинів і геноциду міжнародне співтовариство зобов’язане діяти і має використовувати всі наявні в його розпорядженні інструменти; закликає до термінового засідання Європейської ради для обговорення воєнних злочинів Росії та нового ефективного пакету санкцій».

13 травня: Група європейських консерваторів і реформістів (Група ЄКР) у рамках пропозиції щодо резолюції завершити дебати «про боротьбу з безкарністю за воєнні злочини в Україні» в Європейському парламенті зазначає:

«враховуючи, що воєнні злочини, вчинені Російською Федерацією, відповідають визначенню геноциду, яке міститься у статті II Конвенції про геноцид;

[…]

оскільки спеціальний трибунал є кримінальним судом, створеним на спеціальній основі Організацією Об’єднаних Націй для розслідування основних міжнародних злочинів – воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду у конкретному конфлікті; оскільки російські звірства, скоєні в Україні, і вторгнення Росії в цілому відповідають усім необхідним критеріям для створення спеціального трибуналу».

17 травня: Група Європейської народної партії; група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів»; Група Оновлення; група Зелених/Європейського вільного альянсу; та Група європейських консерваторів і реформістів, у рамках спільної пропозиції щодо резолюції, яка замінює попередні пропозиції (включаючи пропозиції групи ЄКР),

«Закликає надати підтримку прокурору МКС у розслідуванні та судовому переслідуванні підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та, можливо, геноциду, шляхом надання політичної підтримки, надання будь-яких доказів, які вони мають,

[…]

Закликає інституції ЄС та держави-члени вжити всіх необхідних дій у міжнародних інституціях і провадженнях, а також у МКС чи інших відповідних міжнародних трибуналах чи судах для підтримки переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людяності, злочин геноциду та злочин агресії;

[…]

Закликає держави-члени зібрати докази та підтримати розслідування прокурора МКС, щоб встановити, чи є воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені російськими силами та їх довіреними особами в Україні, геноцидом;

[…]

Вітає пропозицію Комісії від 25 квітня 2022 року щодо розширення мандата та оперативних функцій Євроюсту щодо аналізу, збереження та обміну доказами на підтримку розслідування та судового переслідування основних міжнародних злочинів, зокрема, геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та пов’язаних з ними кримінальними правопорушеннями…”

19 травня: Європейський парламент ухвалив резолюцію про боротьбу з безкарністю за воєнні злочини в Україні (2022/2655(RSP))

«Висловлює свою повну підтримку розслідуванню, розпочатому прокурором МКС щодо ймовірних воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду, скоєних в Україні, роботі Комісії з розслідування Управління Верховного комісара ООН з прав людини та зусиллям незалежних організацій громадянського суспільства, які займаються збором і збереженням доказів воєнних злочинів;

[…]

Закликає надати підтримку прокурору МКС у розслідуванні та судовому переслідуванні підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та, можливо, геноциду, шляхом надання політичної підтримки, надання будь-яких доказів, які вони мають,

[…]

Закликає інституції ЄС та держави-члени вжити всіх необхідних дій у міжнародних інституціях і провадженнях, а також у МКС чи інших відповідних міжнародних трибуналах чи судах для підтримки переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людяності, злочину геноциду та злочину агресії;

[…]

Закликає держави-члени зібрати докази та підтримати розслідування прокурора МКС, щоб встановити, чи є воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені російськими силами та їх довіреними особами в Україні, геноцидом;

[…]

Вітає пропозицію Комісії від 25 квітня 2022 року щодо розширення мандата та оперативних функцій Євроюсту щодо аналізу, збереження та обміну доказами на підтримку розслідування та судового переслідування основних міжнародних злочинів, зокрема, геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та пов’язаних з ними злочинів.

Франція

13 квітня: Президент Еммануель Макрон відмовляється від слова «геноцид», коли його просять прокоментувати висловлювання Байдена з використанням цього терміну, заявляючи, що встановлено, що російські війська скоїли воєнні злочини в Україні:

«Сьогодні я обережно ставлюся до термінів. Геноцид має значення. Український народ і російський народ – братські народи. Те, що відбувається сьогодні – це божевілля. Це неймовірна жорстокість і повернення до війни в Європі. Але в той же час я дивлюся на факти і хочу продовжувати робити все, щоб зупинити війну і відновити мир. Я не впевнений, що ескалація слів служить нашій справі».

Ірландія

8 квітня: Прем’єр-міністр Міхеал Мартін у твіті після нападу на залізничний вокзал на сході України:

«Ми категорично засуджуємо сьогодні вбивство невинних мирних жителів на вокзалі Краматорська. Жахливий напад є ще одним свідченням варварського характеру війни Росії проти #України. Це геноцид. І винні повинні бути притягнуті до відповідальності».

Косово

8 березня: Президент Косово Вйоса Османі сказала в інтерв’ю HuffPost UK:

«Як свідки в минулому воєнних злочинів, злочинів проти людства та геноциду, щойно ми бачимо воєнний злочин, ми знаємо що це він. Намір тут чіткий, і намір є основним елементом геноциду. Я вважаю, що вже є багато доказів, які міжнародні суди використають проти Путіна та проти російського уряду за злочини, які вони вчиняють проти України».

4 квітня: Прем’єр-міністр Республіки Косово Альбін Курті написав у Твітері:

«Братські поховання, люди, жорстоко вбиті з відсутністю частин тіла, спалені будинки та міста, перетворені на руїни, – це все знайомі сцени з режимів геноциду. Винні в #BuchaMassacre (#ЗвірстваВБучі – прим. перекладача) мають постати перед судом, а Росія має бути притягнута до відповідальності. #FreedomForUkraine” (#СвободаДляУкраїни – прим. перекладача)

Латвія

21 квітня: Заява Сейму Республіки Латвія про агресію та воєнні злочини Російської Федерації в Україні:

«Сейм Республіки Латвія, визнаючи, що тактика Російської Федерації в Україні, яка включає бомбардування солдатами збройних сил Росії житлових районів, громадських центрів, пасажирських вокзалів та цивільної інфраструктури, а також вбивство мирних жителів, є очевидними ознаками воєнних злочинів і навіть злочинів проти людяності;

наголошуючи, що Російська Федерація також викрадає та депортує громадян України на територію Російської Федерації;

вказуючи на гуманітарну катастрофу, спричинену Російською Федерацією в Маріуполі, де російські військові не дають мирним жителям покинути місто або вбивають їх під час спроби втечі, руйнуючи міську інфраструктуру, продовольчі склади та склади зерна, блокують продукти харчування, ліки, і постачання води, що призвело до загибелі тисяч у Маріуполі від голоду, спраги чи російської зброї;

нагадуючи про події 1932–1933 років, коли в результаті спланованої каральної політики Радянського Союзу в українців було вилучено зерно та продукти харчування, що спричинило Голодомор, штучний голод, який забрав життя п’ятої частини населення України і визнаний Латвією свідомим геноцидом сталінського режиму проти народу України…

Наголошуючи, що Латвія засуджує всі злочини проти людяності та геноцид і визнає свій обов’язок визнавати, запобігати та вшановувати такі події, щоб гарантувати, що вони ніколи не повторяться; […]

визнає, що Російська Федерація в даний час здійснює геноцид проти народу України».

Текст повної резолюції латвійською мовою

Литва

6 квітня: Комітет із закордонних справ Литовського Сейму (парламенту) у Заяві про засудження агресії Російської Федерації та воєнних злочинів в Україні закликає міжнародне співтовариство називати злочини Росії геноцидом:

«[В]ідзначаючи, що Російська Федерація викрадає цивільних українців та депортує їх на територію Росії;

[З]акликаючи міжнародне співтовариство одностайно засудити агресію Росії та її воєнні злочини проти України та визнати злочини проти українського населення геноцидом українського народу».

[Н]агадуючи… міжнародній спільноті, що Росія здійснила геноцид проти України ще в 1932–1933 роках, свідомо організувавши голод, відомий як Голодомор, що призвів до 14 мільйонів загиблих українців»

10 травня: Сейм ухвалив резолюцію, яка визнає дії Росії в Україні геноцидом

З англійського прес-релізу: «Сейм одноголосно ухвалив резолюцію, яка визнає війну, яку Російська Федерація веде проти України, геноцидом українського народу».

[…]

«Депутати Сейму також виступають за створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування та оцінки злочину агресії, вчиненого Росією проти суверенної України, та переслідування винних спільними зусиллями міжнародної спільноти та на основі прецедентів, що відомі з історії (Нюрнберзький, Токійський, Сьєрра-Леоне та інші спеціальні трибунали)».

[…]

«У постанові Сейму зазначено, що Російська Федерація, збройні сили якої свідомо і систематично обирають цивільні об’єкти для бомбардувань, є державою-спонсором і виконавцем тероризму».

Повний текст заяви литовською мовою

Польща

23 березня: Сейм (парламент) Республіки Польща видав постанову, яка засуджує «воєнні злочини, злочин проти людяності та порушення прав людини, скоєні Росією в Україні»:

«Сейм Республіки Польща рішуче засуджує акти постійного насильства, воєнні злочини, злочини проти людяності, акти геноциду, систематичні порушення прав людини та інші злочини проти міжнародного права, вчинені на території суверенної України збройними силами Російської Федерації разом із своїми союзниками за вказівкою військових командирів, які безпосередньо підпорядковуються президенту, Володимиру Путіну.

Сейм Республіки Польща закликає всі держави, які визнають суверенітет, територіальну цілісність і право на самовизначення України, підтримати, використовуючи всі доступні засоби, ініціювання та проведення судових розглядів у Міжнародному суді справедливості та Міжнародному кримінальному суді, а також використовувати свої повноваження в усіх міжнародних організаціях, членами яких вони є, для того, що притягнути Володимира Путіна, членів Ради безпеки Росії та командувачів збройними силами Російської Федерації до відповідальності за керівництво та вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, актів геноциду і систематичних порушень прав людини на території суверенної України…»

3 квітня: Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у заяві у Фейсбук:

«Злочини, які Росія вчинила щодо близько 300 жителів Бучі та інших міст за межами Києва, слід називати актами геноциду і розглядати їх як такі».

6 квітня: Президент Анджей Дуда на запитання, чи згоден він з позицією Президента Зеленського про те, що злочини є геноцидом, сказав через перекладача:

 «Це, звичайно, важко заперечувати. Це злочин, який має ознаки геноциду, особливо якщо подивитися в контексті різних розмов, які ведуться. Ми чуємо про «денацифікацію» України – це нісенітниця, це сміття, це очевидна російська пропаганда. Це пошуки фальшивого приводу для вчинення розправи, для вбивства людей. А те, що гинуть мирні жителі України, найкраще показує, яка мета російського вторгнення. Метою цього вторгнення є просто знищення української нації».

Іспанія

4 квітня: Прем’єр-міністр Педро Санчес на економічному форумі в Мадриді посилаючись на зображення загиблих мирних жителів, знайдених у Бучі:

«Ми зробимо все можливе, щоб ті, хто вчинив ці злочини, не залишилися безкарними і могли постати перед Міжнародним кримінальним судом, щоб відповісти за ці злочини проти людяності, воєнні злочини та, чому б не сказати це – геноцид».

Об’єднане Королівство Великобританії

6 квітня: Прем’єр-міністр Борис Джонсон в інтерв’ю під час оголошення нових санкцій Великобританії:

«Я боюся, що коли ви дивитеся на те, що відбувається в Бучі, на одкровення, які ми бачимо з того, що Путін зробив в Україні – що, ви знаєте, для мене не дуже далеко від геноциду – не дивно, що люди реагують так, як вони реагують. І я не сумніваюся, що міжнародне співтовариство… буде рухатися крок за кроком, щоб запровадити додаткові санкції».

Сполучені Штати Америки

6 квітня: Сенатор Чак Шумер у заяві для протоколу, коли Сенат призупинив звичні торговельні відносини з Росією:

 «Це геноцид, коли ти вбиваєш невинних мирних жителів через те, ким вони є. Релігія, раса чи національність – це геноцид і Путін у цьому винен».

12 квітня: Президент Джо Байден виступає з підготовленими зауваженнями щодо інфляції, високих цін на газ, інфраструктури та соціальних витрат у Менло, штат Айова:

«Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак, все це не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і чи вчинить геноцид на відстані півсвіту».

Відповідаючи пізніше на запитання журналістів про таку характеристику (скоєного Російською Федерацією – прим. перекладача), Байден відповів:

«Так, я назвав це геноцидом. Стає все зрозуміліше, що Путін просто намагається знищити ідею навіть бути, бути українцем. А кількість  доказів стає все більшою. Це не так, як минулого тижня. Все більше доказів надходить, в буквальному сенсі, жахливих речей, які росіяни зробили в Україні. І ми будемо дізнаватися все більше і більше про руйнування. І ми дозволимо юристам вирішувати на міжнародному рівні, чи це можна кваліфікувати (як геноцид – прим. перекладача), але мені так здається».

13 квітня: Постійний представник США в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, посол Майкл Картер уточнює заяву Байдена:

«Президент Байден дуже чітко назвав події в Україні геноцидом через збільшення доказів того, що президент Путін намагається знищити ідею можливості бути українцем, як ви зазначили. Це бажання знищити український народ було помічено у жахливих кадрах варварського поводження Росії з мирним населенням у районах, які раніше були під контролем Росії. Про це також свідчать виступи керівників російського уряду та статті в пресі, що з’являються в російських ЗМІ, які заперечують право України на існування як незалежної держави.

Тож, як підсумував президент Байден, експерти з міжнародного права повинні визначити, чи відповідають дії юридичному визначенню геноциду відповідно до Конвенції про геноцид і триває юридична перевірка на основі ретельного збору доказів. Це займе деякий час, але тим часом Президент прийняв дуже чітке моральне рішення щодо цього питання».

12 травня: сенатор Бен Кардін і посол Бет Ван Шаак, посол у справах глобального кримінального правосуддя, на слуханнях комітету Сенату з міжнародних відносин «Зусилля США підтримати Україну проти російської агресії

Сенатор Бен Кардін:

«Свідчення тепер очевидні, що Росія депортувала значну кількість українців до Росії. Можливо, до мільйона, це їхні підрахунки, можливо, до 200 000 дітей. Це не евакуйовані. Це примусові депортації з метою знищити українську культуру. Це геноцид. Коли міжнародне співтовариство збереться, щоб визнати, що це не просто воєнні злочини, які були скоєні окремими солдатами, факт чого сам по собі жахливий, а план знищення культури країни, і вимагає відповідної відповіді?»

Посол Ван Шаак:

«Дякую, сенаторе. Я поділяю Ваше обурення тим, що ми бачимо за межами України щодо прямих нападів на цивільне населення із застосуванням сексуального насильства, примусових депортацій цивільних, ми також бачимо інформацію про осіб, які перебувають під вартою російських військ, які піддані розстрілам і катуванням. Тому список довгий. Як ви знаєте, президент Байден поділяє Вашу думку, що це становить геноцид, а також зазначив, що це важко встановити юридично, що ключовим елементом злочину геноциду є намір знищити групу в цілому або частково, і деяка риторика геноциду, яку ми чуємо з боку Росії, є надзвичайно тривожною в цьому аспекті».

Повернутися до змісту

Частина ІІ

Чи називати дії Росії в Україні «геноцидом» – хронологічно

2 березня: День 3 Сегменту високого рівня Ради ООН з прав людини Єва-Марія Лійметс, міністр закордонних справ Естонії, попереджає:

«Міжнародне співтовариство має надіслати сильне і об’єднане політичне послання, прямо засуджуючи незаконні дії Росії проти мирного українського населення. Дії, які виглядають як передвісники геноциду».

2 березня: Генеральна Асамблея ООН, одинадцята надзвичайна спеціальна сесія, 4-е пленарне засідання, представник Боснії і Герцеговини Свен Алкалай порівнює геноцид своєї країни з ситуацією в Україні:

«Яким може бути послання посла Боснії і Герцеговини, країни, яка постраждала від агресії, жорстокої окупації протягом майже 4 років, стикнувшись з ембарго на торгівлю зброєю, де три десятиліття тому був скоєний геноцид, а майже половина населення була по-звірячому вбита, переміщена чи вигнана? Ситуація, що розвивається в Україні, на жаль, дуже близька до тієї, що була в мене вдома. Тому ми більше не повинні чекати».

8 березня: Президент Косово Вйоса Османі сказала в інтерв’ю HuffPost UK:

«Як свідки в минулому воєнних злочинів, злочинів проти людства та геноциду, щойно ми бачимо воєнний злочин, ми знаємо що це він. Намір тут чіткий, і намір є основним елементом геноциду. Я вважаю, що вже є багато доказів, які міжнародні суди використають проти Путіна та проти російського уряду за злочини, які вони вчиняють проти України».

23 березня: Сейм (парламент) Республіки Польща видав постанову, яка засуджує «воєнні злочини, злочин проти людяності та порушення прав людини, скоєні Росією в Україні»:

«Сейм Республіки Польща рішуче засуджує акти постійного насильства, воєнні злочини, злочини проти людяності, акти геноциду, систематичні порушення прав людини та інші злочини проти міжнародного права, вчинені на території суверенної України збройними силами Російської Федерації разом із своїми союзниками за вказівкою військових командирів, які безпосередньо підпорядковуються президенту, Володимиру Путіну.

Сейм Республіки Польща закликає всі держави, які визнають суверенітет, територіальну цілісність і право на самовизначення України, підтримати, використовуючи всі доступні засоби, ініціювання та проведення судових розглядів у Міжнародному суді справедливості та Міжнародному кримінальному суді, а також використовувати свої повноваження в усіх міжнародних організаціях, членами яких вони є, для того, що притягнути Володимира Путіна, членів Ради безпеки Росії та командувачів збройними силами Російської Федерації до відповідальності за керівництво та вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, актів геноциду і систематичних порушень прав людини на території суверенної України…»

29 березня: представник Албанії Феріт Ходжа зазначає в Раді Безпеки, що облога Маріуполя, схоже, спрямована на ліквідацію його жителів:

«Маріуполь, вщент розбитий та перетворений на попіл, символізує надзвичайну жорстокість російського вторгнення. За словами мера міста, мета Росії – стерти місто з лиця Землі разом з його мешканцями. Є юридичне визначення цієї мерзенної практики».

3 квітня: Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у заяві у Фейсбук:

«Злочини, які Росія вчинила щодо близько 300 жителів Бучі та інших міст за межами Києва, слід називати актами геноциду і розглядати їх як такі».

4 квітня: Прем’єр-міністр Педро Санчес на економічному форумі в Мадриді посилаючись на зображення загиблих мирних жителів, знайдених у Бучі:

«Ми зробимо все можливе, щоб ті, хто вчинив ці злочини, не залишилися безкарними і могли постати перед Міжнародним кримінальним судом, щоб відповісти за ці злочини проти людяності, воєнні злочини та, чому б не сказати це – геноцид».

4 квітня: Прем’єр-міністр Республіки Косово Альбін Курті написав у Твітері:

«Братські поховання, люди, жорстоко вбиті з відсутністю частин тіла, спалені будинки та міста, перетворені на руїни, – це все знайомі сцени з режимів геноциду. Винні в #BuchaMassacre (#ЗвірстваВБучі – прим. перекладача) мають постати перед судом, а Росія має бути притягнута до відповідальності. #FreedomForUkraine” (#СвободаДляУкраїни – прим. перекладача)

4 квітня: Президент Республіки Албанія постить у Твітері:

«Шокований звірствами [російської] армії в Бучі та інших регіонах [України]. Вбиті мирні жителі, масові могили та зґвалтування є беззаперечним доказом геноциду, який [Росія] здійснює в [Україні]. Міжнародне співтовариство має подвоїти свої зусилля, щоб зупинити Кремлівську машину вбивства».

5 квітня: Група європейських консерваторів і реформістів (Група ЄКР) подає пропозицію про резолюцію про завершення дебатів на засіданні Європейської ради 24-25 березня, присвяченому війні в Україні.

«враховуючи, що після звільнення територій у Київській області українські солдати знайшли докази масових розстрілів мирного населення Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших міст і сіл, що є геноцидом;

[…]

Приголомшений воєнними злочинами, вчиненими Російською Федерацією в Україні, які становлять геноцид, у тому числі розкритими після визволення Бучі та інших місць Київської області, а саме розстрілами, зґвалтуваннями, викраденнями, примусовим переселенням та пограбуванням, а також невибірковими обстрілами цивільної інфраструктури, включаючи лікарні, машини швидкої допомоги, школи, дитячі садки та притулки; закликає міжнародне співтовариство продовжувати документувати всі випадки таких злочинів і робити все необхідне для притягнення винних до відповідальності; нагадує, що у разі воєнних злочинів і геноциду міжнародне співтовариство зобов’язане діяти і має використовувати всі наявні в його розпорядженні інструменти; закликає до термінового засідання Європейської ради для обговорення воєнних злочинів Росії та нового ефективного пакету санкцій».

6 квітня: Комітет із закордонних справ Литовського Сейму (парламенту) у Заяві про засудження агресії Російської Федерації та воєнних злочинів в Україні закликає міжнародне співтовариство називати злочини Росії геноцидом:

«[В]ідзначаючи, що Російська Федерація викрадає цивільних українців та депортує їх на територію Росії;

[З]акликаючи міжнародне співтовариство одностайно засудити агресію Росії та її воєнні злочини проти України та визнати злочини проти українського населення геноцидом українського народу».

[Н]агадуючи… міжнародній спільноті, що Росія здійснила геноцид проти України ще в 1932–1933 роках, свідомо організувавши голод, відомий як Голодомор, що призвів до 14 мільйонів загиблих українців»

6 квітня: Президент Анджей Дуда на запитання, чи згоден він з позицією Президента Зеленського про те, що злочини є геноцидом, сказав через перекладача:

 «Це, звичайно, важко заперечувати. Це злочин, який має ознаки геноциду, особливо якщо подивитися в контексті різних розмов, які ведуться. Ми чуємо про «денацифікацію» України – це нісенітниця, це сміття, це очевидна російська пропаганда. Це пошуки фальшивого приводу для вчинення розправи, для вбивства людей. А те, що гинуть мирні жителі України, найкраще показує, яка мета російського вторгнення. Метою цього вторгнення є просто знищення української нації».

6 квітня: Прем’єр-міністр Борис Джонсон в інтерв’ю під час оголошення нових санкцій Великобританії:

«Я боюся, що коли ви дивитеся на те, що відбувається в Бучі, на одкровення, які ми бачимо з того, що Путін зробив в Україні – що, ви знаєте, для мене не дуже далеко від геноциду – не дивно, що люди реагують так, як вони реагують. І я не сумніваюся, що міжнародне співтовариство… буде рухатися крок за кроком, щоб запровадити додаткові санкції».

6 квітня: Сенатор Чак Шумер у заяві для протоколу, коли Сенат призупинив звичні торговельні відносини з Росією:

 «Це геноцид, коли ти вбиваєш невинних мирних жителів через те, ким вони є. Релігія, раса чи національність – це геноцид і Путін у цьому винен».

8 квітня: Прем’єр-міністр Міхеал Мартін у твіті після нападу на залізничний вокзал на сході України:

«Ми категорично засуджуємо сьогодні вбивство невинних мирних жителів на вокзалі Краматорська. Жахливий напад є ще одним свідченням варварського характеру війни Росії проти #України. Це геноцид. І винні повинні бути притягнуті до відповідальності».

12 квітня: Президент Джо Байден виступає з підготовленими зауваженнями щодо інфляції, високих цін на газ, інфраструктури та соціальних витрат у Менло, штат Айова:

«Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак, все це не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і чи вчинить геноцид на відстані півсвіту».

Відповідаючи пізніше на запитання журналістів про таку характеристику (скоєного Російською Федерацією – прим. перекладача), Байден відповів:

«Так, я назвав це геноцидом. Стає все зрозуміліше, що Путін просто намагається знищити ідею навіть бути, бути українцем. А кількість  доказів стає все більшою. Це не так, як минулого тижня. Все більше доказів надходить, в буквальному сенсі, жахливих речей, які росіяни зробили в Україні. І ми будемо дізнаватися все більше і більше про руйнування. І ми дозволимо юристам вирішувати на міжнародному рівні, чи це можна кваліфікувати (як геноцид – прим. перекладача), але мені так здається».

13 квітня: Постійний представник США в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, посол Майкл Картер уточнює заяву Байдена:

«Президент Байден дуже чітко назвав події в Україні геноцидом через збільшення доказів того, що президент Путін намагається знищити ідею можливості бути українцем, як ви зазначили. Це бажання знищити український народ було помічено у жахливих кадрах варварського поводження Росії з мирним населенням у районах, які раніше були під контролем Росії. Про це також свідчать виступи керівників російського уряду та статті в пресі, що з’являються в російських ЗМІ, які заперечують право України на існування як незалежної держави.

Тож, як підсумував президент Байден, експерти з міжнародного права повинні визначити, чи відповідають дії юридичному визначенню геноциду відповідно до Конвенції про геноцид і триває юридична перевірка на основі ретельного збору доказів. Це займе деякий час, але тим часом Президент прийняв дуже чітке моральне рішення щодо цього питання».

13 квітня: Президент Еммануель Макрон відмовляється від слова «геноцид», коли його просять прокоментувати висловлювання Байдена з використанням цього терміну, заявляючи, що встановлено, що російські війська скоїли воєнні злочини в Україні:

«Сьогодні я обережно ставлюся до термінів. Геноцид має значення. Український народ і російський народ – братські народи. Те, що відбувається сьогодні – це божевілля. Це неймовірна жорстокість і повернення до війни в Європі. Але в той же час я дивлюся на факти і хочу продовжувати робити все, щоб зупинити війну і відновити мир. Я не впевнений, що ескалація слів служить нашій справі».

13 квітня: прем’єр-міністр Джастін Трюдо:

«…Є офіційні процедури щодо встановлення геноциду, але я вважаю абсолютно правильним, що більше людей говорять і вживають слово геноцид щодо того, що робить Росія, що робить Володимир Путін. Використання цілеспрямованих нападів на мирне населення, на лікарні, на пологові відділення, вокзали, заповнені людьми, які втікають, навмисне застосування сексуального насильства проти українського населення як спосіб створення, ах, створення жахливих сцен, спосіб яким вони нападають на українську ідентичність і культуру – це все те, що є воєнними злочинами, за які несе відповідальність Путін, це все є злочинами проти людяності і тому Канада була однією з перших країн, яка звернулася до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до відповідальності Володимира Путіна та його оточення за те, що відбувається під час незаконного вторгнення в Україну…»

13 квітня: президент Іван Дуке:

«Те, що відбувається в Україні, не є вторгненням. Це геноцид. Ми повинні продовжувати говорити вголос проти геноциду. Цьому має прийти кінець. І весь світ має ввести стільки санкцій, скільки необхідно і, безумовно, ми всі повинні сказати, прямо і дуже рішуче, що, якщо цьому не прийде кінець, доведеться ввести в міжнародну систему більше санкцій, яких ніколи не бачили раніше».

21 квітня: Заява Рійгікогу (парламенту Естонії) про воєнні злочини та геноцид, вчинені Російською Федерацією в Україні:

«На тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь, Маріуполь та багатьох інших населених пунктах України, Російська Федерація вчинила акти геноциду, зокрема, масові звірства проти мирного населення. Вони включають вбивства, насильницькі зникнення, депортації, ув’язнення, катування, зґвалтування та осквернення трупів…

Виходячи з Заяви Верховної Ради України до національних парламентів світу; керуючись принципами Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього та стандартами міжнародного звичаєвого права; маючи на увазі Римський статут Міжнародного кримінального суду та беручи до уваги відповідальність, покладену на всі країни за міжнародним правом співпрацювати з метою припинення геноциду та вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів, Рійгікогу:

  • Визнає геноцидом проти українського народу дії Збройних Сил Російської Федерації та її політичного та військового керівництва під час здійснення військової агресії проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року;
  • Закликає національні парламенти та міжнародні організації визнати злочини, вчинені Російською Федерацією проти українського народу, геноцидом, підтримати розслідування цих злочинів, переслідування винних та створення для цієї мети міжнародного суду у співпраці між країнами ”

Повний текст заяви естонською мовою можна завантажити з веб-сайту Рійгікогу

21 квітня: Заява Сейму Республіки Латвія про агресію та воєнні злочини Російської Федерації в Україні:

«Сейм Республіки Латвія, визнаючи, що тактика Російської Федерації в Україні, яка включає бомбардування солдатами збройних сил Росії житлових районів, громадських центрів, пасажирських вокзалів та цивільної інфраструктури, а також вбивство мирних жителів, є очевидними ознаками воєнних злочинів і навіть злочинів проти людяності;

наголошуючи, що Російська Федерація також викрадає та депортує громадян України на територію Російської Федерації;

вказуючи на гуманітарну катастрофу, спричинену Російською Федерацією в Маріуполі, де російські військові не дають мирним жителям покинути місто або вбивають їх під час спроби втечі, руйнуючи міську інфраструктуру, продовольчі склади та склади зерна, блокують продукти харчування, ліки, і постачання води, що призвело до загибелі тисяч у Маріуполі від голоду, спраги чи російської зброї;

нагадуючи про події 1932–1933 років, коли в результаті спланованої каральної політики Радянського Союзу в українців було вилучено зерно та продукти харчування, що спричинило Голодомор, штучний голод, який забрав життя п’ятої частини населення України і визнаний Латвією свідомим геноцидом сталінського режиму проти народу України…

Наголошуючи, що Латвія засуджує всі злочини проти людяності та геноцид і визнає свій обов’язок визнавати, запобігати та вшановувати такі події, щоб гарантувати, що вони ніколи не повторяться; […]

визнає, що Російська Федерація в даний час здійснює геноцид проти народу України».

Текст повної резолюції латвійською мовою

27 квітня: Палата громад

«За одностайної згоди було вирішено, що, враховуючи те:

(a) що є чіткі та достатні докази систематичних і масових воєнних злочинів і злочинів проти людяності, які вчиняються проти народу України збройними силами Російської Федерації під керівництвом президента Володимира Путіна та інших представників російського парламенту; та те, що

б) злочини, вчинені збройними силами Російської Федерації, включають:

(і) масові звірства на захоплених та окупованих українських територіях,

(ii) систематичні випадки навмисного вбивства українських цивільних та осквернення трупів,

(iii) примусове переміщення українських дітей на територію Росії,

(iv) катування та встановлення умов життя, що спричиняють тяжкі страждання,

(v) поширені випадки фізичної, психічної шкоди та зґвалтування,

Палата представників визнає, що Російська Федерація вчиняє акти геноциду проти українського народу».

Текст резолюції знайдено на веб-сайті Палати громад і у Твітері Хезер Макферсон, депутата від Едмонтона Страткона.

10 травня: Литовський Сейм (парламент)

З англійського прес-релізу: «Сейм одноголосно ухвалив резолюцію, яка визнає війну, яку Російська Федерація веде проти України, геноцидом українського народу».

[…]

«Депутати Сейму також виступають за створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування та оцінки злочину агресії, вчиненого Росією проти суверенної України, та переслідування винних спільними зусиллями міжнародної спільноти та на основі прецедентів, що відомі з історії (Нюрнберзький, Токійський, Сьєрра-Леоне та інші спеціальні трибунали)».

[…]

«У постанові Сейму зазначено, що Російська Федерація, збройні сили якої свідомо і систематично обирають цивільні об’єкти для бомбардувань, є державою-спонсором і виконавцем тероризму».

Повний текст заяви литовською мовою

Прес-реліз англійською мовою

11 травня: Чеський Сенат видає резолюцію, закликаючи уряд визнати геноцид в Україні

[переклад через Перекладач Гугл]: «засуджує […] етнічно мотивовані злочини проти людяності такі як масові страти, неповагу до загиблих, катування, зґвалтування, фізичне та психічне насильство та насильницьку депортацію дітей, які Росія вчиняла систематично та масштабно, як геноцид українського народу».

Повний текст заяви чеською мовою

12 травня: сенатор Бен Кардін і посол Бет Ван Шаак, посол у справах глобального кримінального правосуддя, на слуханнях комітету Сенату з міжнародних відносин «Зусилля США підтримати Україну проти російської агресії

Сенатор Бен Кардін:

«Свідчення тепер очевидні, що Росія депортувала значну кількість українців до Росії. Можливо, до мільйона, це їхні підрахунки, можливо, до 200 000 дітей. Це не евакуйовані. Це примусові депортації з метою знищити українську культуру. Це геноцид. Коли міжнародне співтовариство збереться, щоб визнати, що це не просто воєнні злочини, які були скоєні окремими солдатами, факт чого сам по собі жахливий, а план знищення культури країни, і вимагає відповідної відповіді?»

Посол Ван Шаак:

«Дякую, сенаторе. Я поділяю Ваше обурення тим, що ми бачимо за межами України щодо прямих нападів на цивільне населення із застосуванням сексуального насильства, примусових депортацій цивільних, ми також бачимо інформацію про осіб, які перебувають під вартою російських військ, які піддані розстрілам і катуванням. Тому список довгий. Як ви знаєте, президент Байден поділяє Вашу думку, що це становить геноцид, а також зазначив, що це важко встановити юридично, що ключовим елементом злочину геноциду є намір знищити групу в цілому або частково, і деяка риторика геноциду, яку ми чуємо з боку Росії, є надзвичайно тривожною в цьому аспекті».

13 травня: Група європейських консерваторів і реформістів (Група ЄКР) у рамках пропозиції щодо резолюції завершити дебати «про боротьбу з безкарністю за воєнні злочини в Україні» в Європейському парламенті зазначає:

«враховуючи, що воєнні злочини, вчинені Російською Федерацією, відповідають визначенню геноциду, яке міститься у статті II Конвенції про геноцид;

[…]

оскільки спеціальний трибунал є кримінальним судом, створеним на спеціальній основі Організацією Об’єднаних Націй для розслідування основних міжнародних злочинів – воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду у конкретному конфлікті; оскільки російські звірства, скоєні в Україні, і вторгнення Росії в цілому відповідають усім необхідним критеріям для створення спеціального трибуналу».

17 травня: Група Європейської народної партії; група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів»; Група Оновлення; група Зелених/Європейського вільного альянсу; та Група європейських консерваторів і реформістів, у рамках спільної пропозиції щодо резолюції, яка замінює попередні пропозиції (включаючи пропозиції групи ЄКР),

«Закликає надати підтримку прокурору МКС у розслідуванні та судовому переслідуванні підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та, можливо, геноциду, шляхом надання політичної підтримки, надання будь-яких доказів, які вони мають,

[…]

Закликає інституції ЄС та держави-члени вжити всіх необхідних дій у міжнародних інституціях і провадженнях, а також у МКС чи інших відповідних міжнародних трибуналах чи судах для підтримки переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людяності, злочин геноциду та злочин агресії;

[…]

Закликає держави-члени зібрати докази та підтримати розслідування прокурора МКС, щоб встановити, чи є воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені російськими силами та їх довіреними особами в Україні, геноцидом;

[…]

Вітає пропозицію Комісії від 25 квітня 2022 року щодо розширення мандата та оперативних функцій Євроюсту щодо аналізу, збереження та обміну доказами на підтримку розслідування та судового переслідування основних міжнародних злочинів, зокрема, геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та пов’язаних з ними кримінальними правопорушеннями…”

19 травня: Європейський парламент ухвалив резолюцію про боротьбу з безкарністю за воєнні злочини в Україні (2022/2655(RSP))

«Висловлює свою повну підтримку розслідуванню, розпочатому прокурором МКС щодо ймовірних воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду, скоєних в Україні, роботі Комісії з розслідування Управління Верховного комісара ООН з прав людини та зусиллям незалежних організацій громадянського суспільства, які займаються збором і збереженням доказів воєнних злочинів;

[…]

Закликає надати підтримку прокурору МКС у розслідуванні та судовому переслідуванні підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та, можливо, геноциду, шляхом надання політичної підтримки, надання будь-яких доказів, які вони мають,

[…]

Закликає інституції ЄС та держави-члени вжити всіх необхідних дій у міжнародних інституціях і провадженнях, а також у МКС чи інших відповідних міжнародних трибуналах чи судах для підтримки переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людяності, злочину геноциду та злочину агресії;

[…]

Закликає держави-члени зібрати докази та підтримати розслідування прокурора МКС, щоб встановити, чи є воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені російськими силами та їх довіреними особами в Україні, геноцидом;

[…]

Вітає пропозицію Комісії від 25 квітня 2022 року щодо розширення мандата та оперативних функцій Євроюсту щодо аналізу, збереження та обміну доказами на підтримку розслідування та судового переслідування основних міжнародних злочинів, зокрема, геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та пов’язаних з ними злочинів.

Повернутись до змісту

Дякуємо Тесс Грем за редакційну та дослідницьку підтримку.

[1] Ми виключили заяви українських чиновників з цієї збірки, враховуючи їх кількість.

Зображення: Люди реагують, коли збираються біля братської могили в місті Буча, на північний захід від столиці України, Києва, 3 квітня 2022 року. – Президент Володимир Зеленський звинуватив Росію у здійсненні геноциду та спробі знищити «цілу націю» України через день після виявлення під Києвом масових поховань і, очевидно, страчених мирних жителів. (Фото СЕРГІЯ СУПІНСЬКОГО/AFP через Getty Images)

* * *

Про авторку:

Елізабет Ваткотт (@EAWhatcott) є співробітником програми і спеціальною помічницею виконавчого директора Центру права та безпеки Рейса.