(This article is also available in English here. Переклад статті здійснений завдяки Ользі Рудевич та під редакцією Максима Дворового.)

Я дізнався, що деякі держави-члени ООН вважають, що тільки Рада Безпеки ООН може “створити” міжнародний кримінальний трибунал в рамках Організації. Втім, у випадку України юридично доступним і доцільним рішенням є укладення договору між Організацією Об’єднаних Націй та Україною через Генеральну Асамблею.

Передусім я б хотів послатися на цю пропозицію:

Пропозиція щодо резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй та супровідна пропозиція щодо статуту Спеціального трибуналу для України щодо злочину агресії. Українська робоча група Глобальної мережі підзвітності (Ukraine Task Force of the Global Accountability Network). 7 вересня 2022 року

Як один з провідних авторів цієї пропозиції, я спирався на свій досвід ведення переговорів між Організацією Об’єднаних Націй та Сьєрра-Леоне щодо договору про створення Спеціального суду для Сьєрра-Леоне (СССЛ) на прохання Ради Безпеки та переговорів з Камбоджею щодо створення Надзвичайних палат у судах Камбоджі (НПСК) на прохання Генеральної Асамблеї ООН.

Спеціальний суд для Сьєрра-Леоне був створений договором між ООН та Сьєрра-Леоне 16 січня 2002 року. Див. Договір між Організацією Об’єднаних Націй та урядом Сьєрра-Леоне про створення Спеціального суду для Сьєрра-Леоне (rscsl.org).

Після запиту від Камбоджі та формування Групи експертів задля дослідження можливості створення трибуналу, Генеральна Асамблея “[с]хвал[ила]” набуття чинності Законом про надзвичайні палати в судах Камбоджі. Див. Резолюцію ГА 56/169, п. IV.2 (2002); також див. Резолюцію ГА 57/228 (з проханням про відновлення переговорів і “рекомендаціями” щодо різних аспектів); Резолюцію ГА 57/228B (про схвалення проєкту договору про співпрацю). У той час як Спеціальний суд для Сьєрра-Леоне був окремою новою інституцією, НПСК стали палатами в рамках системи судів Камбоджі. Див. Уряд Камбоджі, Закон про створення надзвичайних палат, з поправками, що набули чинності 27 жовтня 2004 року (NS/RKM/1004/006), за посиланням NS/RKM/0801/12 (eccc.gov.kh).

Це означає, що НПСК були створені за рекомендацією Генеральної Асамблеї ООН. Важливо зазначити, що при першому розгляді можливості створення НПСК не передбачалося, що вони будуть трибуналами в рамках системи судів Камбоджі. Початковий проєкт, як і остаточний, не вплинув на висновок про те, що будь-який із варіантів може бути реалізований за посередництва Генеральної Асамблеї.

Зважаючи на це, моделлю для структури українського трибуналу має стати інтернаціоналізований СССЛ. Але як бути з потребою затвердження таких дій Організацією Об’єднаних Націй? Україна не може звернутися до Ради Безпеки, як це зробила Сьєрра-Леоне, з тієї простої причини, що Росія накладе вето на таку пропозицію. Саме тому я вважаю, що має бути застосований такий самий процес, як і тоді, коли я вів переговори про договір між ООН та Камбоджею. Камбоджа не звернулася до Ради Безпеки. Натомість вона звернулася до Генеральної Асамблеї та попросила укласти договір. Тому Україна повинна звернутися до Генеральної Асамблеї з проханням ухвалити резолюцію про створення трибуналу для України. При цьому моделлю для самого трибуналу має стати трибунал для Сьєрра-Леоне.

Стосовно компетенції Генеральної Асамблеї дуже важливо відзначити, що в цьому конкретному випадку Асамблея діє у рамках системи “Єдність заради миру”, фундаментальне положення якої звучить так:

“Постановляє, що якщо Рада Безпеки, через відсутність одностайності постійних членів, виявиться не в змозі виконати свою головну функцію з підтримання міжнародного миру і безпеки у кожному випадку, коли виникне загроза миру, порушення миру або акт агресії, Генеральна Асамблея негайно розгляне це питання, щоб надати Членам відповідні рекомендації щодо колективних заходів, включаючи, в разі порушення миру або акту агресії та коли це необхідно, застосування збройної сили для підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки. Якщо Генеральна Асамблея в цей час не проводить сесію, вона може зібратися на надзвичайну спеціальну сесію протягом двадцяти чотирьох годин з моменту отримання відповідного запиту. Така надзвичайна спеціальна сесія скликається на вимогу Ради Безпеки голосами будь-яких семи членів або більшістю членів Організації Об’єднаних Націй”. (виділено автором)

Безумовно, якщо Генеральна Асамблея може давати рекомендації щодо застосування збройної сили у випадку порушення миру або акту агресії, то Генеральна Асамблея може надати рекомендацію або направити запит до Генерального Секретаря з проханням провести переговори з Україною щодо договору про створення Спеціального суду для розслідування злочину агресії, якщо Україна цього забажає.

Саме з огляду на це два нижченаведені абзаци з преамбули нашої пропозиції від 7 вересня 2022 року щодо резолюції Генеральної Асамблеї ООН сформульовані таким чином:

“Посилаючись на резолюцію Генеральної Асамблеї 377 A (V) від 3 листопада 1950 року під назвою “Єдність на користь миру”, та беручи до уваги, що відсутність одностайності серед постійних членів Ради Безпеки на її 8979-му засіданні не дозволила їй виконати свою головну функцію з підтримання міжнародного миру та безпеки,”

“Беручи до уваги резолюцію Ради Безпеки 2623 (2022) від 27 лютого 2022 року, в якій Рада запропонувала скликати надзвичайну спеціальну сесію Генеральної Асамблеї для розгляду питання, що міститься в документі S/Agenda/8979”.

Таким чином, створення Спеціального трибуналу для України щодо злочину агресії через Генеральну Асамблею є доречним і добре продуманим рішенням, яке ґрунтується на практиці та праві Організації Об’єднаних Націй.

ФОТО: Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя виступає під час спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй 10 жовтня 2022 року в Нью-Йорку.

* * *

Про автора:

Посол (у відставці) Ганс Корелл (@CorellHans) є колишнім заступником Генерального Секретаря з правових питань та юридичним радником Організації Об’єднаних Націй (березень 1994 – березень 2004).