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RESPONSES OF ABRAHAM SOFAER TO QUESTIONS
ASKED BY SENATOR BIDEN

Q. 1. In what circumstances, if any, other than those listed
in section 2(c), does the Administration believe that the
President has the constitutional authority to introduce the
armed forces into hostilities without prior statutory
authorization?

A. The Administration believes that it is neither possible

nor wise to attempt an exhaustive listina of all situations

that might arise in which the President's independent power as

Commander-in-Chief to commit U.S. forces would be applicable.

Furthermore, the phrase "without prior statutory authorization'

is unclear. Statutory authority can be found in a variety of

legislative actions short of the type of specific and explicit

requirements of Section 8 of the War Powers Resolution.
Keeping these caveats in mind, the Administration is

convinced that Section 2(c) fails to list all the circumstances

in which the President may lawfully introduce U.S. Armed Forces

into hostilities. Among the circumstances not listed in

Section 2(c) are the protection or rescue from attack,

including terrorist attack, of U.S. nationals; protection of

ships and aircraft of U.S. registry from unlawful attack;

responses to attacks on allied countries with whom we may be

participating in collective military security arrangements or

activities, even where such attacks may threaten the security

of the United States or its armed forces; and responses by U.S.

forces to unlawful attacks on friendly vessels or aircraft in

their vicinity.
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0. 2. Under the circumstances extant on the date of this
letter, does the Administration believe that the President
would have the constitutional authority to introduce the armed
forces into hostilities to overthrow the Government of
Nicaragua without prior statutory authorization?

A. The President has made clear that he has no intention under

present circumstances of introducing United States armed forces

into hostilities in Nicaragua for any purpose whatsoever. We

respectfully suggest that it would be neither constructive nor

responsible to address hypothetically whether the President

would have the constitutional authority to do so.



1393

Q. 3. Does the Administration believe that the reporting
requirement of section 4(a)(1) is constitutional?

A. We have never challenged the constitutionality of the

reporting requirements of the War Powers Resolution, and have

in fact gone to great lengths through briefings, testimony,

reports and so forth to ensure that Congress is fully informed

of our policies and of the actions that we have undertaken in

the pursuit of our policies. Extreme situations could possibly

arise in which the President might, in the interests of

protecting national security, personally invoke the principle

of executive privilege and decline to report within the 48-hour

period, but I know of no such situation that has arisen in the

past.
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Q. 4. Does the Administration believe that any situation has
arisen during its term of office in which that requirement
[i.e., the reporting requirement], as applied, would have been
unconstitutional?

A. No.
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Q. 5. Does the Administration believe that any event that has
occurred in the Persian Gulf has reouired a report under
section 4(a)(1) of the Resolution?

0.6. Have any of the Administration's communications to
Congress concerning the Persian Gulf constituted reports under
section 4(a)(1) of the Resolution?

(.7. Have any such reports constituted reports under sections
4(a)(2) or 4(a)(3) of the Resolution?

A. Consistent with the practice of all Presidents since 1973,

this Administration has taken no position regarding whether

events in the Gulf require a report under specific subsections

of section 4(a) of the Resolution. This has facilitated the

President's ability to proceed in a spirit of mutual

cooperation with Congress and to ensure that Congress continues

to be fully informed.

Indeed, as the Department of Justice stated in the recent

case of Lowry V. Reagan, the "President has provided Congress

with written communications following each use of U.S. military

force in the Gulf, which in their totality contain information

that far exceeds the requirements of Section 4(a)(1) of the War

Powers Resolution.' Further information regarding our

activities in the Gulf has been provided through extensive

briefings, testimony, letters and in other ways. The

Resolution does not require the President to specify the

subsection under which a report is filed. In the event,

however, that circumstances at any time existed that would have

triggered any specific subsection of Section 4(a), the reports

submitted by the President in every instance satisfied the

requirements of those subsections.
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Q. 8. Does the Administration believe that section 5(b) is
constitutional?

Q. 9. Does the Administration believe that section 5(c) is
constitutional?

A. The Administration's views on these issues are contained in

the State Department Legal Adviser's statement to the Committee.
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0. 10. Does the Administration believe that section 8(a)(1) is
constitutional?

o. 11. Does the Administration believe that section 8(a)(2) is
constitutional?

The Administration reoards Section 8 as ineffective to

the extent it attempts to bind future Congresses as to

the manner in which they are entitled to approve

military actions, and to the extent it attempts to bind

future Presidents and courts as to the standards by

which to determine whether military actions have been

approved. It seems inconceivable that Congress could

avoid its responsibility for approving a military action

merely because it fails to state in specific terms its

intention to satisfy the Resolution's requirements.
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Q. 12. If the Administration believes that any provision of
the Resolution is unconstitutional, does it believe that the
President possesses the constitutional authority to disregard
that provision prior to the ruling of a court that such
provision is invalid?

A. Each branch of our government has an independent

responsibility to uphold the Constitution of the United

States. The President is sworn to uphold both the Constitution

and the laws of the United States. Certainly, in our system,

where the courts have ruled on the rights of parties properly

before it, the parties have an obligation to comply with the

ruling. That is of course true whether it is an executive

official or a legislative official or any other party whose

rights the courts have adjudicated. Exceptions have been

proposed by Presidents in the past, but generally in the most

extraordinary circumstances.

In the absence of final judicial resolution, however, the

President has not only the right but the duty to consider

whether a refusal to abide by a particular statutory provision

is required to fulfill his constitutional responsibilities.

Not every disagreement with Congress should lead a President to

disregard a law that the President believes is

unconstitutional. The normal practice, in fact, is to comply

until the courts decide otherwise.
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But in certain areas -- especially where the President has

independent responsibilities that relate to protecting the

national security -- the President will be held responsible by

the people for failing to fulfill his duties under the

Constitution. In the specific context of war powers, the

President typically could not wait for a resolution of the

issue by the courts, which are unlikely to pass on disputes

under the Resolution. The Constitution entrusts war powers

issues to the two political branches.

While this is a complex and delicate subject, the Committee

should be aware of Attorney General Civiletti's statement in

1980 that "the Executive's duty faithfully to execute the law

embraces a duty to enforce the fundamental law set forth in the

Constitution as well as a duty to enforce the law founded in

the Acts of Congress, and cases arise in which the duty to the

one precludes the duty to the other." In such cases, according

to the Attorney General, enforcement of the unconstitutional

acts "would constitute an abdication of the responsibility of

the Executive Branch, as an equal and coordinate branch of

Government with the Legislative Branch, to preserve the

integrity of its functions against constitutional encroachment.
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Q. 13. Does the Administration believe that a
statutorily-imposed time limit on the use of the armed forces
in hostilities, such as the 18-month limit set forth in the
'Lebanon War Powers Resolution' is constitutional?

A. The President may properly accept such a time limit, if he

finds it consistent with U.S. national security interests. But

Congress cannot impose such a limit where it would have the

effect of constraining in a particular case the President's

constitutional authority as Commander-in-Chief. The

constitutionality of such a time limit would depend on the

particular circumstances surrounding a proposed use of U.S.

armed forces when the period expired. Thus, in signing the

Multinational Force in Lebanon Resolution, the President stated

that he did:

not and cannot cede any of the authority vested in me
under the Constitution as Commander in Chief of
United States Armed Forces. Nor should my signing be
viewed as any acknowledgment that the President's
constitutional authority can be impermissibly
infringed by statute, that conoressional
authorization would be required if and when the
period specified in section 5(b) of the War Powers
Resolution might be deemed to have been triggered and
the period had expired, or that section 6 of the
Multinational Force in Lebanon Resolution may be
interpreted to revise the President's constitutional
authority to deploy United States Armed Forces.
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Q. 14. Does the Administration believe that section 7 of
H.J. Res. 462, introduced by Rep. Peter Fazio, is
constitutional?

A. Section 7 of H.J. Res. 462 gives "[a]ny Member of

Congress' standing to challenqe alleged violations of any

joint resolution adopted under the War Powers Resolution,

and orders the courts not to rely on the political question

doctrine or any other principle of nonjusticiability in

refusing to resolve the merits of such a lawsuit.

Limits on standing and justiciability have a

prudential component and a constitutionally-based

component. Congress has the power to eliminate the

prudential component although, for reasons set forth at

greater length in the testimony of the State Department

Legal Adviser, it would be extremely unwise for Congress to

do this. The prudential limits on standinq and

justiciability protect the Constitution's separation of

powers. Elimination of these restraints would serve neither

Congress nor the country, but would force the courts into

the center of political crises that they have long and

wisely left to the political branches.
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Congress lacks power, moreover, to affect the

constitutionally-based aspects of the law of standing and

justiciability (including the political question doctrine).

Insofar as it purports to eliminate these elements of the

law, section 7 is appears to be unconstitutional. The

Article III limitation on standing bars suits by individual

legislators seeking to compel the President to obey or

enforce the laws. The effort to create such standing in

H.J. Res. 462 thus would order the courts to exceed the

limits of their constitutional power.
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o. 15. Does the Administration believe that S.J. Res. 323,
introduced by Sen. Robert Byrd, is constitutional?

A. Constitutional aspects of S.J. Res. 323 are addressed in

the testimony of the State Department Leaal Adviser.

93-280 - 89 - 45
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Q. 16. Does the Administration favor the repeal of the War
Powers Resolution?

Q. 17. Does the Administration suggest any amendment to the
Resolution.

A. The Administration favors the repeal of the Resolution.

At a minimum, the Resolution should be amended to repeal

Sections 2(c), 5(b), 5(c), and 8(a).




